NOVI KLUB ANTE REBIĆA

U LEIPZIGU SE STVARA DREAM TEAM 'Nije pitanje hoćemo li, nego kada ćemo uzeti naslov'

Gazda Red Bulla utukao je već 12 milijuna eura u klub koji je još uvijek drugoligaš
 getty images

Veliko iznenađenje bila je vijest da jedan od najpotentnijih hrvatskih igrača Ante Rebić karijeru nastavlja u njemačkom drugoligašu . Negdašnji ofenzivac Splita tražio je klub u kojem će igrati, a RasenBallenspot Leipzig tražio je igrača koji će mu pomoći u jedinstvenoj misiji. Naime nijedan klub u Njemačkoj nije uspio stići od četvrte lige do Bundeslige u tri sezone.

RB u nazivu kluba odgovor je na pitanje tko se krije iza kluba koji je osnovan 19. svibnja 2009. godine. Red Bull, poznati proizvođač energetskih pića, u vlasništvu austrijskog milijardera Dietera Mateschitza, u sportu vidi velik marketinški prostor. Formula 1 u kojoj Red Bull ima dvije momčadi te ekstremni sportovi samo su jedan dio velike sportske obitelji, a nogomet je sastavni dio nje. Red Bull Salzburg te imenjak iz New Yorka dva su kluba u 100-postotnom vlasništvu koncerna, isti je takav slučaj i s momčadi iz Leipziga, no zbog njemačkih zakona koji onemogućavaju nazive tvrtki u imenu klubova - izmišljen je naziv RasenBallensport, ili u slobodnom prijevodu sport s loptom na travi.

U pet godina postojanja klub je stigao do Druge Bundeslige, ali ne misli na tome stati. Nedavno je o ambicijama otvoreno progovorio i sam Mateschitz, koji se pobrinuo za nekoliko kontroverzi ovog ljeta koje su uzbunile njemački medijski ali i nogometni prostor. Za njega uopće nije upitno hoće li Leipzig osvojiti Bundesligu.

- Ne, proći će ponešto vremena, ali ubrzo će se i to dogoditi - uvjeren je čovjek čije je bogatstvo procijenjeno na 9,3 milijardi dolara.

- Kada se bavite ovim poslom, morate biti ambiciozni i sigurno je da bi nam velika prednost bila kada bismo se odmah plasirali u Bundesligu. Ako ne uspijemo, morat ćemo se konsolidirati.

Posljednji zahvati na tržištu pokazuju da u Leipzigu već ove sezone misle loviti elitni rang njemačkog nogometa. Ipak, nisu svi oduševljeni načinom na koji funkcionira klub iz Leipziga. Ovog ljeta na pojačanja su potrošili oko 12 milijuna eura, primjerice ostatak lige zajedno dao je za nove igrače milijun manje. Dva transfera podignula su veliku prašinu.

Prvi odmah početkom ljeta. Marcel Sabitzer jedan je od najzanimljivijih austrijskih igrača, napadač koji je protekle sezone igrao u Rapidu, tek mu je 20 godina, a već dvije je i reprezentativac Austrije. Početkom prijelaznog roka RB Leipzig kupio je Sabitzera za 2 milijuna eura i dan kasnije poslao ga na posudbu u Salzburg, izigravši tako bečki klub koji je spomenutu odštetu izvjesio samo za inozemne klubove. Slično se dogodilo i nedavno u slučaju još jednog 20-godišnjeg napadača. Massimo Bruno protekle sezone zablistao je u dresu Anderlechta, u Leipzigu su se odlučili na kupnju, prvotna svota koja se pojavila u medija bila je devet milijuna eura, no Ralf Rangnick, sportski direktor njemačkog drugoligaša, demantirao je tu svotu.

- Ne, radi se o pet plus mogući bonusi!

No i to je podiglo kritičare na noge, većina naglašava kako nije u redu da jedan klub bude financiran na takav način, a kada je objavljeno da će i Bruno put Salzburga, kritike su postale još žešće. Međutim Mateschitza to ne uznemirava, kao ni što ga nije uznemirila ni svađa s vodstvom lige koje je na početku uskratilo licencu za igranje u drugoj ligi. Klub je čak morao promijeniti izgled klupskog grba, koji je donedavno bio replika Red Bullova loga. Na kraju se sve rasplelo po Mateschitzevoj želji, na užas brojnih oponenata. Postoji naime čitav navijački korpus koji se usprotivio načinu djelovanja kluba, pa su neki klubovi morali otkazivati već dogovorene prijateljske utakmice s momčadi iz Leipziga.

- Ma nije to razmišljanje čitave Njemačke, na taj način razmišljaju tek pojedini klubovi i mediji. U toj skupini postoje ljudi koji su uvijek protiv svega - odgovorio je na kritike Mateschitz i najavio da će u skorašnje vrijeme klub biti na razini perjanica njemačkog nogometa - Bayerna i Borussije D.

- Kada ne bismo tako razmišljali, mogli bismo odmah objesiti lopte na čavao - zaključio je austrijski bogataš.

Rebić je dakle stigao u sredinu koja nikoga na ostavlja ravnodušnim, ostvare li se Mateschitzeve najave, napadač iz Vinjana mogao bi napraviti velike stvari i sljedeće sezone igrati protiv Bayerna, Borussije i ostalih velikana.

Rebić najskuplji igrač lige

Jučer je stigla i službena potvrda, Ante Rebić ovu će sezonu odigrati u dresu RasenBallensporta iz Leipziga. Hrvatski napadač stigao je na posudbu iz Fiorentine, a novi klub ima pravo prvootkupa njegova ugovora koji ga s talijanskim prvoligašem veže do 2018. godine. Osim njega, RB Leipzig doveo je još jednog igrača koji je proteklu sezonu proveo u Firenci, riječ je od 29-godišnjem Marvinu Compperu, stoperu koji je velik dio svoje karijere proveo u Hoffenheimu, iz kojeg se čak vinuo i do reprezentacije, no kod Joachima Löwa odigrao je tek jednu utakmicu. S njima dvojicom popis pojačanja nije zgotovljen, do kraja prijelaznog roka sportski direktor Ralf Ragnick traži još nekoliko pojačanja s kojima bi RB Leipzig već ove sezone stigao u predvorje Bundeslige. Nakon što je dovela dvojac iz Fiorentine, momčad iz Leipziga postala je sa 19,4 milijuna eura najvrednija momčad lige ispred Nürnberga, a Ante Rebić daleko je najskuplji nogometaš koji će ove sezone igrati u ovom natjecanju. Njegova trenutačna vrijednost po Transfermarktu iznosi 4 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:14