NOVI VLASNICI LIVERPOOLA

U Bostonu su srušili ‘prokletstvo Bambina’, hoće li na Anfield donijeti naslov?

Vlasnici Boston Red Soxa kupuju Liverpool za 300 milijuna funta, ali će morati još investirati
 AP

ZAGREB - Liverpoolove patnje mogle bi se uskoro prekinuti barem na jednom polju - vlasničkom. Uprava je zahvaljujući trojici Engleza prihvatila 300 milijuna vrijednu ponudu američke tvrtke New England Sports Venture (NESV) unatoč protivljenju sadašnjih suvlasnika, također Amerikanaca, Toma Hicksa i Georgea Gilletta koji imaju preostala dva glasa.

Preporodili su Red Soxe

Teško je predvidjeti što će Liverpoolu donijeti prelazak iz ruku jednih Amerikanaca u naručje drugih. Skeptici su sumnjičavi jer su i dalje u vlasništvu Jenkija, a optimisti se nadaju da će ih nove gazde maknuti s aparata kao što su napravili s Boston Red Soxima koji su, kao i Liverpool danas, bili klub s bogatom poviješću i slabim rezultatima. Kompanija, u kojoj glavni riječ vodi financijaš John Henry, kupila je legendarni bejzbol klub 2002. godine i već dvije godine kasnije razbila “prokletstvo Bambina”.

Osvojili su prvi naslov prvaka nakon 84 godina patnje, što je ovjekovječeno i u američkoj verziji filma “Fever Pitch”, čiji je predložak bila odlična knjiga navijača Arsenala Nicka Hornbyja. Liverpool je 18 puta bio prvak Engleske, ali posljednji put 1990. godine. Crveni dio Liverpoola već sanja da će se srušiti njihovo prokletstvo Premiershipa i da neće završiti kao Leeds United, što je bio najcrnji, ali mogući scenarij.

Presudila tri glasa Engleza

Najveći dio novca otići će na otplatu 237 milijuna duga banci RBS koji dolazi na naplatu sljedećeg petka i koji je mogao u bankrot gurnuti tvrtku koja vodi klub te momčadi oduzeti devet bodova. Redsi ih još ni nemaju toliko, nego samo šest, i čame u zoni ispadanja na 18. mjestu. Dio novca će otići i na bankarske troškove, tako da će Amerikancima ostati mrvice, a prije tri i pol godine su kupili klub za 220 milijuna funta. Iz grada u kojem ih većina (osim vjerojatno navijača plavog Evertona) mrze željeli su pobjeći s profitom pa su prvotno tražili 800, zatim se spustili na 600, a bili bi sretni i da je klub prodan za 400 milijuna.

Uvjereni su da postoji takav ponuđač te pokušavaju blokirati prodaju po cijeni koja “drastično podcjenjuje klub” izbacivanjem dvojice direktora iz Upravnog odbora i postavljanjem svojih ljudi. Zbog toga će se promjena vlasnika potvrditi tek nakon završetka pravnog spora. Predsjednik Liverpoola Martin Broughton također je izrekao ‘DA’ prodaji te je uvjeren da će dobiti spor protiv omraženih vlasnika koji su “propustili otići uzdignutih glava”.

Prave investicije tek dolaze

Dok čekaju konačno podizanje rampe, novi vlasnici sigurno razmišljaju o budućim investicijama koji bi trebale biti veće od ponuđenih 300 milijuna. Počevši od stadiona (i oni su ga obećali, a iskustvo imaju jer su vlasnici i Fenway Parka) na kojeg su bivši brzo zaboravili pa do igračkog kadra. U SAD-u su pokazali da znaju posao (Henry nije bogat kao šeici ili Abramovič, ali je, kažu, odličan operativac), no tek će se vidjeti kako će se snaći u Europi.

Tko je John William Henry?

Iako je potpuno drugačiji tip osobe od dosadašnjih vlasnika, novom “šefu” Johnu Williamu Henry nipošto neće biti lako u Liverpoolu. Amerikanci su se ozbiljno zamjerili navijačima Redsa. Bogatstvo 61-godišnjeg vlasnika NESV-a (860 mil. dolara), koje je uglavnom stekao baveći se “hedge” fondovima, ne može se mjeriti s onim najvećih “lovaša” u Premiershipu, no navijači se nadaju da će povučeni Henry ipak biti spasitelj Liverpoola.





veljača 2007.

Gillett i Hicks kupuju klub

Nakon što se iz natječaja povukao Dubai International Capital, prihvaćena je ponuda Amerikanaca Toma Hicksa i Georgea Gilletta u vrijednosti od 435 milijuna funti, od čega je 215 milijuna predviđeno za novi stadion.

svibanj 2007.

Sletio Fernando Torres

Liverpool gubi u finalu Lige prvaka od Milana, a ubrzo vlasnici obećaju dovođenje nekoliko zvučnih pojačanja u klub. Na ljeto na Anfield stižu Fernando Torres, novi rekorder po vrijednosti transfera, Ryan Babel i Yossi Benayoun.

studeni 2007.

Prve nesuglasice s Rafom

Nakon dobrog početka sezone forma momčadi polako kreće nizbrdo. Benitez traži još pojačanja u zimskom prijelaznom roku, ali Hicks i Gillet inzistiraju na tome da se “koncentrira na treniranje i igrače koje ima u kadru”.

siječanj 2008.

Prvi prosvjedi navijača

Hicks priznaje da je kontaktirao Jürgena Klinsmanna i raspitivao se o mogućnosti preuzimanja momčadi. Navijači iskazuju potporu Benitezu i traže od Amerikanaca da prodaju klub DIC-u koji je opet zainteresiran.

siječanj 2009.

Rafa odbija novi ugovor

Benitez je frustriran upornim odbijanjem Amerikanaca da dovedu nova pojačanja u klub, osobito nakon što je prodan Robbie Keane. Nedugo nakon toga Španjolac odbija potpisati novi ugovor i postavlja nove uvjete.

travanj 2010.

Traži se novi vlasnik

Gillett i Hicks objavljuju da je sastavljen odbor koji će nadgledati što hitniju prodaju kluba. “Bila nam je čast, ali vrijeme je da netko drugi odvede Liverpool u novu fazu razvoja”, napisali su u službenom priopćenju. U lipnju odlazi Benitez.

Premier liga 2010./2011.

Klubovi u većinskom ili apsolutnom vlasništvu jedne osobe ili poduzeća

Klub Vlasnik

Chelsea Roman Abramovič (Rusija)

Manchester City Mansour bin Zayed Al Nahyan (UAE)

Manchester United Malcolm Glazer (SAD)

Tottenham Joe Lewis (Engleska)

West Bromwich Jeremy Peace (Engleska)

Stoke Peter Coates (Engleska)

Aston Villa Randy Lerner (SAD)

Blackpool Owen Oyston (Engleska)

Fulham Mohamed Al Fayed (Egipat)

Sunderland Ellis Short (SAD)

Bolton Eddie Davis (Engleska)

Blackburn The Jack Walker Trust (Engleska)

Wigan Dave Whelan (Engleska)

Newcastle Mike Ashley (Engleska)

Birmingham Carson Yeung (Hong Kong)

Liverpool New England Sport Ventures (SAD)*

Wolverhampton Steve Morgan (Engleska)

Klubovi u vlasništvu više dioničara

Klub Najveći pojedinačni dioničari

Arsenal Stan Kroenke (SAD)

Everton Bill Kenwright (Engleska)

West Ham Straumur-Burdaras Bank (Island)

* ovisi o potvrdi Premier Lige i ishodu pravnog spora s dosadašnjim vlasnicima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:01