SKANDAL U ŠPANJOLSKOJ

TRANSFER NEYMARA Barcelonin posao desetljeća ili golema prevara teška četrdeset milijuna eura?

Barca tvrdi da je Neymarovom bivšem klubu Santosu platila 57 milijuna eura. Santos: Mi smo dobili 17!
 AFP

Je li Neymarov transfer u Barcelonu najmutniji posao u nogometnoj povijesti? Premda konkurencija na ovom polju nikada nije bila za podcijeniti, nogometni kroničari u srijedu su se zdušno bacili pretresati pitanje kojim se posljednjih tjedana zabavljaju španjolski istražitelji i suci. Oni niti nakon opsežne istrage ne uspijevaju otkriti gdje je isparilo 40 milijuna iz trgovačkog aranžmana vrijednog 57 milijuna eura...

Službeni podaci kojima je ljetos baratao Barçin predsjednik Sandro Rosell kažu da je Barcelona platila Santosu 57 milijuna eura za Neymara, dok Santos navodi da je na klupski račun sjelo samo 17,1 milijun. U poslu očito postoji i treća, a možda i četvrta, peta i tko zna koja strana o čijoj se ulozi i udjelima zasad samo nagađa na temelju indicija. Nije tajna da južnoamerički nogometni trgovci već godinama vole ulančavati investicije tako da jednog igrača “posjeduju” tri ili četiri vlasnika.

Rekordni profit

U mladog Neymara novac je navodno uložio DIS, moćni brazilski lanac supermarketa. U juniorskim su danima prepoznali izvanserijski talent i investirali 2,8 milijuna eura za četrdeset posto vlasništva. Kada bi otkupna cijena kojom danas žonglira Santos bila točna, DIS bi uživao pravo na zaradu od 6,84 milijuna eura. Vlasnicima supermarketa je, međutim, nejasna ta cjenovna provalija koja razdvaja dvije strane priče i njuše prevaru u proturječnim iskazima katalonskog i brazilskog kluba. Ako je transfer zaista iznosio 57 milijuna eura, oni su ovlašteni ubrati rekordni profit od 22,8 milijuna eura. U perspektivi zarada DIS-a mogla bi biti i veća jer ugovor uključuje i neke sitne ekstenzije; budućnost sljedeće tri Santosove nade (Victor Andrade, Gabriel Barbosa i Giva) te dvije prijateljske utakmice između klubova.

Iz mase od 40 milijuna Neymarov je otac, u zamjenu za blagoslov i kao oblik avansnog plaćanja, izdvojio na stranu deset milijuna eura. Ovaj je podatak proveden kroz Barçino knjigovodstvo za prošlu godinu. “Pregovori sa Santosom započeli su 2011. godine i zato se u knjigama za prošlu godinu nalazi i dodatnih 10 milijuna eura”, objašnjava Barçin dopredsjednik Bartomeu. Kockice mozaika se, međutim, niti nakon ovog pojašnjenja neće složiti jer nije jasno kako je podijeljeno preostalih 30 milijuna.

- Platili smo 17,5 milijuna Santosu i 40 milijuna eura grupaciji koja posjeduje prava na Neymara - rekao je prošli tjedan Sandro Rosell, predsjednik Barcelone.

Njegova je izjava razbjesnila grupu “sociosa” koji su sada odlučni istjerati stvar na čistac.

Jordi Cases, klupski pretplatnik, potrudio se da priča dobije veliki publicitet kada je okupio istomišljenike i počeo postavljati neugodna pitanja. “Ni pod kojim okolnostima ne pristajem da isplata 40 milijuna eura ostane skrivena i nerazjašnjena. Kao pretplatnik i suvlasnik kluba imam pravo znati u kakvom je aranžmanu isplaćen taj novac”, rekao je Cases koji sumnja da je Neymarov otac “zažnjirao” cijeli iznos kako bi pomogao Barceloni da kasnije na plaću njegova sina plati što manji porez.

Prijava Haciendi

- Ako se radi o prikrivenoj Neymarovoj plaći, onda stvar treba prijaviti Haciendi (španjolska porezna uprava, nap.p.), a tim bi potezom trošak transfera premašio 100 milijuna eura - dodaje Cases.

Ako je 40 milijuna zaista zaobilaznicom sletjelo u džep Neymarova oca, to bi značilo da će Brazilac tijekom pet godina vjernosti Barceloni zaraditi ukupno 124 milijuna eura. Sedam mjeseci nakon potpisa ugovora posao, međutim, i dalje ostaje obavijen maglom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:21