APEL NAVIJAČIMA

Torcidaši, ne dajte da Hajduk izbace iz Europe!

Nakon Uefine kazne za izgrede u utakmici protiv Anderlechta najavljuje se sastanak čelnika kluba i vođa navijača Hajduka
Split, 300910.Stadion Poljud.Nogometna utakmica drugog kola Europske lige, Hajduk - Anderlecht.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

SPLIT - Uoči važnih utakmica na Poljudu hajdukovci se redovito uzdaju u podršku s tribina, govoreći da su navijači njihov 12. igrač. I to je istina, jer u grotlu Poljuda Hajduk često pruža više nego što bi mogao.

No, sada će hajdukovci morati pozivati svoje navijače da “smanje doživljaje” jer Uefa je stavila splitski klub na dvogodišnju kušnju, tijekom koje će svaki incident povlačiti za sobom rigoroznu kaznu. A to za početak znači igranje pred praznim gledalištem.

- Ne smijemo si dozvoliti kaznu zbog koje bi Hajduk ispaštao igrajući pred praznim tribinama ili, ne daj Bože, da budemo eliminirani iz Europe - odlučan je predsjednik Hajduka Joško Svaguša.

Interventne mjere

Na Poljudu traže interventne mjere nakon što je na adresu kluba sletjela nova kazna: novčana globa od 60.000 eura, plus domaća utakmica bez gledatelja, uvjetno na rok kušnje od dvije godine. Sve to zbog prekida utakmice s Anderlechtom.

- Organizirat ćemo hitan sastanak s Torcidom. Naći ćemo se sljedećeg tjedna i razgovarat ćemo kako bismo na ovom projektu radili zajedno. Bila bi velika šteta ako bismo zbog nekog novog incidenta morali igrati bez gledatelja. Ova kazna je opasna jer više nemamo pravo na pogrešku. Siguran sam da su toga i navijači svjesni - dodao je Svaguša.

U Torcidi su spremni na razgovore. Vođe navijača ne opravdavaju bakljade i bengalke, međutim često se može čuti objašnjenje da nije moguće kontrolirati desetak tisuća ljudi na sjevernoj tribini.

Zbog toga će Hajduk pooštriti sigurnosne mjere.

Odsad bez pirotehnike

- U klubu ćemo sve učiniti da pirotehnika ne dođe na tribinu. Pojačat ćemo sigurnosne mjere, ali ponavljam, u cijeloj ovoj priči trebamo razumijevanje i podršku naših navijača - zaključio je Svaguša.

Hajduk je ove sezone već platio popriličan iznos na račun kazni. S posljednjeg derbija s Dinamom, koji je odigran 11. rujna (1-1), račun je iznosio 40.000 kuna. A iz Uefe je već stigla jedna opomena na 8000 eura, također zbog bakljade na europskim utakmicama. Ukupan trošak na kazne iznosi oko 75.000 eura.

Igranje europskih utakmica bez gledatelja Hajduku bi donijelo i golemi financijski gubitak, jer svaka domaća utakmica u pravilu je rasprodana, a to u klupsku blagajnu donosi najmanje dva milijuna kuna.

Također, evidentno je da je Hajduk prava domaćinska momčad jer Poljud je neosvojiva tvrđava za gostujuće momčadi. Posljednji poraz na Poljudu Hajduku se dogodio prije godinu dana, točnije 17. listopada 2009. protiv Šibenika (0-1). Špaco Poklepović ne zna za poraz na Poljudu, a u svojem mandatu izgubio je samo četiri utakmice i to sve u gostima.

Bez navijača znači i bez 300.000 eura

1 milijun eura zaradio je Hajduk ulaskom u Europsku Ligu. Uz to, zaradio je još 180.000 eura zbog prolaza dva pretkola.

300 tisuća eura iznosio bi financijski gubitak Hajduka, samo na račun neprodanih ulaznica, ako bi morao igrati bez gledatelja.

140 tisuća eura iznosi nagrada za svaku pobjedu u Europskoj ligi. Hajduk je toliko dobio za slavlje s Anderlechtom.

75 tisuća eura Hajduk je ukupno platio u ovoj sezoni zbog pirotehnike na trbinama tijekom derbija s Dinamom te utakmica u Europi.

3 utakmice na Poljudu je odigrao Hajduk u ovoj sezoni u europskom natjecanju. U sve tri je pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:18