ČASNI PORAZ VATRENIH

TOMISLAV ŽIDAK Ispratili smo ih kao janjad na klanje, a sinoć su pokazali neizmjerno puno talenta i drskosti

Izvrstan je bio Tin Jedvaj, koji stasa u novog Zajeca, reprezentacija će uskoro dobiti u njemu lidera obrane
London (Velika Britanija), 121114.Prijateljska utakmica nogometnih reprezentacija Argentine i Hrvatske na stadionu The Boleyn Ground.Na fotografiji: slavlje igraca Hrvatske nakon pogotka.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Božja ruka je argentinski izum, i ta “božja ruka” je sinoć pobijedila Hrvatsku. Sergi Agüero, nesuđeni zet izumitelja Božje ruke Diega Maradone, zabio je gol rukom, ali, taj poraz nas nije ispunio ni gorčinom ni previše rastužio.

Hrvatski nogometni savez je zaradio milijun eura, a rezervni hrvatski sastav je pokazao neizmjerno puno talenta i drskosti, i potvrdio ono što Niko Kovač uporno pokušava objasniti sumnjičavoj hrvatskoj nogometnoj javnosti - da u HNL-u stasa jedna nova generacija igrača.

KOVAČ SASTAVIO POPIS ZA ITALIJU U reprezentaciji ostaju Čop, Sharbini, Antolić, Leovac...

“Orkestar za sprovode” je uz podsmijeh i cinične komentare ispratio Niku Kovača i njegove igrače u London, kao janjad na klanje. Jer, na suprotnoj strani je bio dvostruki svjetski prvak, viceprvak svijeta, najbolji igrač svijeta Leo Messi i jača momčad od sastava koji je igrao u finalu Svjetskog prvenstva. No, inspirirani “otpisani” su odigrali vrlo pristojnu utakmicu, ovo je doista bila vrlo dobra predigra za meč u Milanu. Jer, kada bi i udarna postava odigrala tako dobru utakmicu na San Siru, sigurno ne bi izgubila meč...

Prvo ime utakmice? Moj izbor je Anas Sharbini. Ne zbog majstorskoga gola, zbog kojega mu se naklonila cijela sportska Hrvatska, već i zbog nekoliko poteza u kojima je pokazao svu raskoš svoje nadarenosti. Lob udarac vanjskom, a tako je loptu udarao još samo Josip Skoblar, govori da se radi o izuzetnom igraču.

A nakon što je Niko Kovač “nakrcao” reprezentaciju igračima Rijeke, izbornik bi trebao poslati brzojav zahvale Matjažu Keku, slovenskom stručnjaku i najboljem treneru Hrvatske lige, koji je od Dinamovih “otpadaka” složio hit- momčad hrvatskog nogometa. I dao mu u ruke sedmoricu vrlo upotrebljivih igrača.

Naravno da će svi izvjestitelji dati epitet igrača utakmice Mateu Kovačiću. Doista je odigrao izvanrednih 45 minuta. Dok je bio u igri, dostojno je parirao Messiju, bio je lokomotiva hrvatske momčadi.

Izvrstan je bio i Tin Jedvaj, koji stasa u novog Zajeca, reprezentacija će uskoro dobiti u njemu lidera obrane. No, veliki igrač, a ima sve predispozicije za to, postat će samo na ovakvim utakmicama. I odlazak u Bundesligu iz talijanske nogometne depresije bila je dobra odluka. Oduševio je i Šime Vrsaljko...

Školovanje na Upton parku ipak je bio dobar potez, jer Hrvatska se nije osramotila, niti doživjela očekivani debakl. Niko Kovač je iskazao najprije lojalnost svojem gazdi Šukeru, nije upropastio atmosferu, kao što se očekivalo, a dobio je dva ogromna poena; novu simpatiju javnosti i nekoliko igrača, na koje će sasvim sigurno računati na budućim utakmicama.

Nije uputno slaviti izgubljene utakmice, ali i Argentina je odahnula, nakon što su zabili golove - rukom i s bijele točke. I ne može se reći da je meč u istočnom Londonu bio samo zagrijavanje za “boks meč” Messi - Ronaldo na Old Traffordu. Leo Messi je sportaš koji u svakoj utakmici želi pobijediti.

Sinoć je pobijedio zbog sljepila engleskog suca, iako je to jedini poraz zbog kojega Hrvatska ne treba biti deprimirana. No, bilo je to samo predjelo za meč na San Siru, kada će naše mega zvijezde pokušati dokazati da ni nakon 72 godine Italija ne može pobijediti Hrvatsku.

Uvjeren sam da imamo bolju momčad od Italije, naročito nakon što su ostali bez “mozga” i lidera igre, Pirla. I da će im Balotelli biti samo željezna kugla oko gležnja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:02