NAJAVA BOLJEG HAJDUKA

'TEŠKO MI JE PITATI ZA POJAČANJA AKO PLAĆE KASNE PET MJESECI' Igor Tudor o budućnosti Hajduka

Ne bih se više vraćao na utakmicu sa Splitom. Za mene je to bila velika škola. Može se reći i da sam odrastao na brzinu. Ali, brzo sam se prešaltao - tvrdi Tudor
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Iza Igora Tudora tri su utakmice na klupi Hajduka. Poraz od Splita, pobjeda u Kupu protiv Lokomotive, te remi s istim suparnikom u prvenstvu. Tri utakmice stale su u samo tjedan dana intenzivnog rasporeda. Tudor je posljednjeg dana travnja preuzeo Bijele i pritom je promptno istaknuo stav "bitnije je imati viziju, nego iskustvo".

Jeste li i danas, nakon tri zanimljive utakmice, pri istom stavu?

- Bolji si trener s iskustvom, ali ključno je ono što imaš u sebi. Razlike stvaraju procjena igrača i procjena njihova fizičkog stanja u aktualnom trenutku. Nepoznavanje momčadi, ne što se tiče igračkog, nego fizičkog stanja bio je moj upitnik na startu. Tri-četiri igrača koji nisu bili u kontinuitetu treninga, koji nisu mogli pratiti taj novi sustav koji je nešto zahtjevniji glede taktike i fizike. Možda je nepoznavanje taktičke obučenosti također bio problem u startu - ponudio je Tudor svoje viđenje današnjeg stava i onoga na početku mandata.

Je li taktička neobučenost zaista problem ove momčadi?

- Nije. To se samo odnosilo na prvu utakmicu i novi sustav, jer nakon Splita sam se okrenuo i ostavio tu formaciju za neka buduća vremena.

Što je ključni problem ekipe? Kako ste doživjeli momčad koja je u rezultatskoj silaznoj putanji? Jedna je pobjeda iz šest utakmica.

- Prvo, ne bih se više vraćao na utakmicu sa Splitom. Za mene je to bila velika škola. Može se reći i da sam odrastao na brzinu. Ali, brzo sam se prešaltao i momčad je sve dobro prihvatila. Zaboravimo Split, za pravu sliku bolje je analizirati Lokomotivu u dvije utakmice.

Koju biste ocjenu dali sebi i momčadi za ta dva susreta?

- Visoku prolaznu ocjenu. Zato što smo igrali smo protiv Lokomotive, momčadi koja je druga na ljestvici. Poslije Dinama je Lokomotiva naša najbolja momčad. Možemo mi misliti da je to Hajduk, Split ili Rijeka, ali ljestvica je mjerilo. U kontinuitetu je Lokomotiva dokazala da je druga momčad lige i bolji su od nas. Dakle, protiv te momčadi mi smo bili bolji u obje utakmice. Onemogućili smo im šanse, imali su jednu priliku u dvije utakmice i tu prigodu smo im sami priredili. Prvu utakmicu smo trebali dati tri pogotka, a dali smo dva. U drugoj smo imali Maglicu samog na vratara i jedanaestarac Vukovića. Što je imala Lokomotiva? Ništa. Kalinić je ostao neocijenjen. Mi smo bili bolji i po igri i po rezultatu.

Za tjedan dana na Maksimir izlazi Hajduk pun samopouzdanja i optimizma?

- Igrom smo pokazali da smo bolji i to je moje zadovoljstvo. Jedna pobjeda i jedan remi, ali Bože moj, rezultat nekad ovisi o sreći. Nije sreća bila naš saveznik, međutim, meni je važnije da su moji igrači pokazali koliko mogu. Zato u Zagreb idemo ponoviti ove dvije utakmice. Ako to uspijemo, onda nema straha za rezultat. Ako će ovisiti o sreći, onda je Bog tako htio, međutim, ja sam uvjeren da ćemo ponoviti ovakve dvije utakmice.

Kakva je vaša vizija Hajduka za sljedeću sezonu?

- Vizija ovisi o igračima, o kadru. Ako prodamo tri-četiri igrača, a nećemo nikoga dovesti, realno je da će Hajduk biti lošiji.

Jeste li već pripremili popis pojačanja?

- Pojačanja su pitanja za kat. Plaće kasne pet mjeseci, ne znam koga mi možemo dovesti.

Imate li barem profil igrača kakvog želite angažirati? Primjerice, Krstičević i Balakov su stalno govorili "treba mi 'desetka'".

- Meni ne treba "desetka". U današnjem nogometu nema "desetki". Važna je ekipa, pojedinačna kvaliteta. Ta desetka, ako je tipa Özil, onda je devetka u napadu, ali i šestica u defenzivi. U Realu su napadač i sva tri igrača iza njega u 4-2-3-1 kvartet napadača. Ali, svi su ujedno i obrambeni. Što igra Ribery, što je Robben? I krilo, i napadač, i bek. Gdje su desetke u Juventusu, Barceloni. Ne postoje više desetke.

Ostajete pri sustavu 3-4-3 u pripremi nove sezone?

- Budućnost nogometa je s tri igrača u zadnjoj liniji. Ali, ako nemaš kadar ne možeš slagati sustav koji zamisliš da je idealan. Sustav 3-4-3 donosi najveće prednosti, pogotovo u napadu, ali momčad mora biti u top formi.

Koji je osobni rezultatski cilj za sljedeću sezonu?

- Biti najbolji s ekipom koju imaš. Lijepo je reći "Hajduk će se boriti za titulu", ali svi znamo da to ne ide preko noći. Hajduk se ne može boriti za titulu prvaka.

Može li biti prvi do Dinama?

- Trebam li ponoviti sve ovo o Splitu, Rijeci i Lokomotivi. Pa ljudi moji, Križanac je došao u Split, a ne u Hajduk. I to je značajan pokazatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 19:29