FINALE NA WEMBLEYU

TAKTIČKA ANALIZA Bayern je jači ‘1 na 1’ i ima nepredvidivog Mandžukića, Borussija je u psihološkoj prednosti

U jednoj utakmici može odlučiti dnevna forma, nečiji kiks, crveni karton, ne može se kategorički tvrditi da će Bavarci osvojiti, no ako će igrati na dosadašnjoj razini bliži su pobjedi. Kako bilo, sve upućuje da ćemo gledati spektakl - slažu se Joško Jeličić i Elvis Scoria, stručni komentatori Lige prvaka za Arena Sport i HRT, koji prenose subotnji finale između Borussije Dortmund i Bayerna na Wembleyju (20.45).

- Očekujem maksimalno otvoreno nadmetanje momčadi koje igraju istim sustavima, dakle pitanje je karaktera tko će se kome nametnuti - najavljuje Jeličić i nastavlja:

Reus iza Lewandowskog

- Bit će iznenađenje ako se ne nametne Bayern. Budući da oboje drže kompaktne formacije presuđuje individualna kvaliteta, koja je na strani Bavaraca. Međutim, protiv njih je psihološki aspekt; Robben još pamti lanjski promašaj 11-erca, kad je Bayern protiv Chelseaja, k tome još na svome terenu, bio veći favorit nego sada, kad je ponovno pod imperativom pobjede - smatra Jela, naglašavajući da je Dortmund pokazao da zna igrati s Bayernom, Klopp ima rješenja za Bavarce, no da je Heynckesova momčad nedvojbeno pojedinačno kvalitetnija i iskusnija.

Dortmunđanima će nedostajati njihov ponajbolji vezist Mario Götze:

- Götze može napraviti razliku, proći 1 na 1, donio bi im dosta brzinski, no nije trenirao posljednja tri tjedna i pitanje je koliko bi od svojih vrlina mogao dati, k tome i zbog neizbježnog psihološkog pritiska, s obzirom da je već potpisao za Bayern, ne vjerujem da bi ga Klopp stavio i da je zdrav - rezonira Scoria i očekuje Reusa na Götzeovom položaju srednje polušpice, a Grosskreutza na Reusovom, lijevom krilu:

- S Grosskreutzom su bolji obrambeno na lijevom boku i imaju lijevu nogu za centaršut, jer Reus je više igrač proboja 1 na 1, koji ima dribling i uvlači se u sredinu. U datoj konstelaciji snaga Reus iza Lewandowskog može napraviti više štete ubacivanjem iz drugog plana nego da ostane na krilu, a da polušpica bude Gündogan.

Grosskreutz na Lahma

- Götze je iznimno bitan za Dortmund, poglavito od centra prema vratima, brz i okomit. Grosskreutz je trkački kvalitetan u oba pravca, no nije dribler, pretpostavljam da će imati više defenzivnih zadaća na Lahmu. Reusa je šteta trošiti obrambeno, no ako Götzea zamijeni Gündogan, a Kehl uđe na zadnjeg veznog uz Svena Bendera, zabetonirali bi se Dortmunđani defenzivno, ali prepustili bi Bavarcima posjed i inicijativu. Ne vjerujem da će Klopp tako igrati, jer radi se o jednoj utakmici, uvjeren sam da će napasti Bavarce, ali ne tako visoko kao dosad u Ligi prvaka - smatra JJ.

Glede potencijalnih taktičkih iznenađenja trenera i momčadi koje se poznaju u dušu, Scoria naglašava kako je Klopp sigurno svjestan da mora prema naprijed nešto napraviti ako želi pobijediti:

Bayernova crna mačka

- Ako je neka momčad bila crna mačka Bayernu onda je to Dortmund, jer može nametnuti ritam, ubacivati im se u prazne prostore. No, Bayern je u odnosu na prošle dvije sezone poboljšao defenzivnu igru, bez lopte, krilni igrači Robben i Ribery su napravili velike pomake u svojoj igri prema natrag, a cijela momčad je toliko trkački jaka da se uspijeva na vrijeme vratiti nakon protunapada. Na planu igre Bayern je u zadnja dva mjeseca napravio više nego u posljednje dvije godine, i ako ostane na toj razini Dortmund ima jako malo izgleda iznenaditi. Po meni, izgledi su 60:40 za Bavarce - prognozira Scoria i nastavlja: - Bayern je fizički i trkački jak, može forsirati visok ritam, istrčavati kontre; linije su mu kompaktne, a skok igra u prekidima izvrsna; trkački su Bavarci odlični, a sposobni su forsirati i posjed kad je potrebno, poboljšali su se taktički toliko da igraju baš kompletan nogomet. Nisu koncentrirani samo na jednu komponentu, spojili su sve, podsjećaju me na onaj Manchester United s kraja devedesetih s Yorkeom i Coleom.

Nadovezuje se Jeličić:

- Bayern se može prilagoditi drugima, ima širinu, dok Borussia ne može. Nadalje, Bayern je fizički najjača momčad na svijetu, no ako mu netko može parirati, to je Dortmund; oboje pretrče po utakmici u prosjeku između 115 i 120 km. Prekidi, ofenzivni i defenzivni skok, forte su jednih i drugih. Dortmund se zna suprotstaviti Bayernu, jer može jako dobro duplirati bokove, čak i triplirati, što znači da negdje drugdje nastaju pukotine, no fizički su Kloppovi igrači toliko spremni da taj prostor u sredini stignu pokriti i zatvoriti. U tom prostoru koji će nastajati naigrao bi se Kroos, da nije ozlijeđen, ovako će se pružiti prigoda za proboje Schweinsteigeru. Dortmund će imati problema nametnuti se u posjedu jer Bayern je jači 1 na 1. Robben i Ribery se žrtvuju, Francuz više nema 900 dodira kao lani kad je igrao sam, a Nizozemac nema onoliko udaraca na vrata i sad uklizava i oduzima lopte...

Stoperi često bez igrača

Na kraju dolazimo do našeg Marija Mandžukića, “najboljeg braniča Bayerna”:

- Mandžo će ometati prvi pas od Subotića i Hummelsa prema Gündoganu, u tom trokutu će djelovati- ističe Jeličić, a Scoria zaključuje:

- Mandžukić nije tip napadača stajačice, no ne trči on jer mu je to trener naredio, to je jednostavno njegov način igre, navikao je biti cijelo vrijeme u pokretu. S Gomezom ili Pizarrom Bayern uvijek ima napadača između dvojice suparničkih stopera, a s Mandžom je nepredvidiv, jer se ovaj više kreće, pa su dva suparnička stopera često bez igrača, a iz drugog plana im se ubacuju T. Müller, Ribery i Robben. Rezultati ove sezone dokazuju da je ova s Mandžukićem bolja momčad nego lani s Gomezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:33