PRIZNAO KRIVNJU

SUĐENJE STOLJEĆA Predsjednik Bayerna Uli Höness bi već u četvrtak mogao završiti u zatvoru

Uli Höness (62), nekoć poznat kao “gospodin čisti” njemačkog nogometa, pojavio se u ponedjeljak na Bavarskom sudu u Münchenu gdje je počelo suđenje za njegove porezne prijevare.

Höness je optužen da je između 2003. i 2009. utajio više od 18,5 milijuna eura poreza, budući da je na tajnom švicarskom računu nagomilao 33 milijuna eura zarade od burzovnih transakcija. Prošle je godine sve priznao i vratio novac uz šest posto kamate, nadajući se da će ga to abolirati, no prije četiri mjeseca stigao je sudski poziv. Osim za prijevaru, optužen je i za falsificiranje službenih dokumenata.

Brza presuda

Ročište će trajati samo četiri dana, a presuda se očekuje već u četvrtak, pa je velika mogućnost da će Höness ovogodišnje proslave Bayernovih trofeja gledati iza rešetaka. Njemački su mediji ovaj slučaj već nazvali najspektakularnijim suđenjem godine.

Höness je, podsjetimo, prošle godine ponudio ostavku na mjesto čelnika Bayerna, no naišao je na jednoglasnu podršku ostalih članova i sponzora. Iz kluba su poručili da neće komentirati sudski proces dok se ne donese presuda, a nakon toga će o svemu progovoriti predsjednik Izvršnog odbora Karl-Heinz Rummenigge.

Prognoze ne idu u Ulijevu korist. Minhenski sudac Rupert Heindl u javnosti je poznat kao nemilosrdnik koji je naročito alergičan na prijevare s visokim iznosima i ne priznaje institut naknadnog vraćanja novca. Nedavno je zbog sličnog prijestupa u zatvor na tri godine poslao 75-godišnjeg umirovljenika. Bude li Höness proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna od deset godina zatvora.

I dalje idol navijača

Iako su navijači Hönessu sve oprostili - tijekom godišnjeg klupskog sastanka skandirali su njegovo ime sve dok nije zaplakao - zasluge za Bayernove trofeje neće mu pomoći u sudnici. Proces legendarnom napadačupoprimio je simboličko značenje.

Nakon njegovog uhićenja, još je nekoliko javnih osoba - novinari, kulturnjaci i političari - priznalo porezne prijevare. Samo prošle godine, pred njemačkim se zakonodavstvom pokajalo preko 26.000 utajivača poreza koji su ponudili da će vratiti novac u proračun.

No, otkad se 2011. godine promijenio zakon, prijestupnicima je prekasno priznati svoje grijehe dok je istraga već u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:22