SRNA U CHELSEAJU

Štimac: Priča se prerano zahuktala, ništa se krucijalno još nije dogodilo!

Sve je izvjesnije da kapetan hrvatske reprezentacije završava ukrajinsko poglavlje karijere
 Robert Belošević/CROPIX

ZAGREB - “Dođi i odvedi me” apel Darija Srne poslan na adresu Carla Ancelottija odjeknuo je u nedjelju nogometnom Europom. Ukrajinske novine pišu da je na pomolu transfer “Šahtjorova kapetana u redove aristokrata” za 20 milijuna eura i licitiraju sa 80 tisuća eura tjedne plaće za kapetana hrvatske reprezentacije.

Darija Srnu povezivalo se s Chelseajem i prošle godine, odmah nakon ustoličenja Carla Ancelottija za menadžera, ali tada stvar nije odmakla dalje od medijskog nagađanja. U međuvremenu se simpatija rasplamsala, priča je oplemenjena i konkretnim iznosima, Srna je ovlaš informirao javnost kako je obaviješten da pripreme Chelseaja za sljedeću sezonu počinu 4. srpnja, ali i dodao da će više znati za desetak dana.

Nogometašev zastupnik Damir Štimac ipak je u nedjelju povukao ručnu kočnicu i upozorio da se u ovakvim poslovima mora poštivati procedura.

- Cijela se priča malo prerano zahuktala, ništa se krucijalno još uvijek nije dogodilo. Ne mogu ja diktirati ritam u ovoj priči, čeka se potez kluba. Mogu samo kazati da postoje veliki izgledi za Srnin transfer ovog ljeta, ali ne radi se o interesu samo jednog kluba - kaže Štimac.

Selidba na Stamford Bridge značila bi vrhunac klupske karijere 28-godišnjeg igrača koji je nakon sedam godina boravka u Donjecku malo iscrpio profesionalne motive. Za Šahtjor je kapetan “vatrenih” već odigrao svoje najbolje utakmice i osjeća da je idealno vrijeme za pokret prema “ligi petice”. U Chelseaju bi Srnu čekale velike premierligaške utakmice, glamurozne predstave u Ligi prvaka, ali ne i zajamčeno mjesto standardnog igrača. U šampionskoj Ancelottijevoj momčadi Srnino mjesto okupirao je pouzdani Branislav Ivanović, a za tu poziciju će u novoj sezoni kandidirati i oporavljeni portugalski bek Bosingwa. Komparativna prednost Darija Srne jest njegova napadačka osposobljenost i centaršut kao izmišljen za Drogbu ili Anelku. U nekoj varijanti on bi lako mogao zaigrati i u veznom redu...

U ljeto 2009. godine, s Kupom Uefe u vlasništvu, Srna je slovio za najatraktivnijeg hrvatskog igrača na tržnici. Špekuliralo se tada da mu je za petama Barcelona, koja se ipak opredijelila za njegova suigrača Dmitra Čigrinskog, iskrcavši za ukrajinskog stopera čak 25 milijuna eura. Interes je pokazivao Atletico Madrid, ali “crveno-bijeli” nisu bili dorasli apetitu Šahtjorova gazde Rinata Ahmetova i njihov se plafon u ovoj priči zaustavljao na deset milijuna eura. O Srni je u superlativima govorio i Karl-Heinz Rummenigge, ali Bayernov desni bok je u vlasništvu sjajnog Philippa Lahma...

To nas dovodi do zaključka da je ipak najobjektivnije očekivati Darija Srnu u dresu Chelseaja. Nakon kolonije hrvatskih reprezentativaca u sjevernom Londonu, čini se da Srna i Delač udaraju temelje malom hrvatskom rezervatu u zapadnom dijelu britanske prijestolnice...

1. Transfer u Šahtjor

U paketu s Pletikosom, 2003. godine Srna je otišao u nepoznati Donjeck. Posao je u našim nogometnim krugovima dočekan sa skepsom, ali uskoro se pokazalo da je Srna povukao dobar potez. U bogatom i ambicioznom klubu osvajao je trofeje, igrao Ligu prvaka i zaradio veliki novac.

2. Bijeg u Fontanu

Inkogniti odlazak iz Čateža u zagrebačku noć mogao je značiti i kraj karijere u nacionalnoj momčadi da je na mjestu Slavena Bilića bio neki trener-diktator. Ovako, Srna se pokajao, a izbornik u njemu pronašao najlojalnijeg suradnika i nasljednika Nike Kovača u ulozi kapetana reprezentacije.

3. Osvajanje Kupa Uefe

Iako je Šahtjor u Ligi prvaka znao nokautirati i velikane poput Barcelone i Milana, vrhunac Srnine klupske karijere ipak je pobjeda protiv Werdera u istanbulskom finalu Kupa Uefe. Ubrzo nakon toga počelo je hofiranje s Chelseajem, Barcelonom, Bayernom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 23:22