IPAD PROTIV IZBORNIKA

ŠTIMAC BARATA POTPUNO KRIVIM BROJKAMA Kovačić oduzima više lopti od svih, pa čak i od Modrića

Najbolji Mateo Kovačić je oduzeo osam lopti Škotima, dakle šest više od onoga što tvrdi izbornik. Ili sedam više od Sammira...
 Damir Krajac / CROPIX

Svaka čast na govoru tijela i gardu, ali retorika i elokvencija Igora Štimca često su u suprotnosti s činjenicama, poglavito kad naš izbornik igračima 'vadi brojke' kao uoči nadmetanja s Portugalom. Kada bi se zainatili, neki bi Štimca mogli tužiti zbog mobbinga.

Štimac je kolegama u Ženevi na večeri otkrio što je rekao igračima na treningu. Citiramo:

- Postavio sam ih na centar i išao od jednog do drugog veznog igrača. Pitao sam: Perišiću, koliko si oduzeo lopti protiv Škota? On odgovori: Jednu. Sammire, koliko ti? Jednu ili dvije. Rakitiću, ti? Jednu. Kovačiću, koliko si ti osvojio lopti? Dvije. Kovačiću, pitam ga zatim, koliko Luka Modrić ima prosječno oduzetih lopti na utakmici? Sedam, šefe, uzvrati mi Mateo. Sedam, da, sedam, a vas četvorica zajedno pet-šest. Kako vas nije sram?! I to nije najgore, naprijed niste ništa napravili. Čak ni Mandžukić, koji je u Bayernu pojam za agresivni nogomet, nije dobio duel - prepričavao je Štimac...

Eh, Igore, Igore, kako ćeš steći autoritet znanja kada barataš krivim podacima? Provjerili smo preko Onceove iPad aplikacije, koju imaju i izbornik i svi igrači: Perišić je protiv Škotske oduzeo dvije, Sammir doista samo jednu, Rakitić tri, a Kovačić čak osam lopti, najviše od svih, prvi do njega je Schildenfeld sa sedam, pa Mandžukić sa šest. I kad smo već kod Mandže, jednostavno nije istina da “nije dobio duel”, kako kaže Štimac, jer Mandžo je protiv Škota imao najmanje četiri dobivena duela na tlu i šest u zraku!

Dakle, kreativci koje je Štimac zbog svog neznanja ili nerazumijevanja nogometa postavio u vezni red u rombu, a nije im pridružio barem jednog agresivnog defenzivca tipa Vukojević, oduzeli su 14, a ne pet-šest lopti. To što je samo Sammir dao jednu loptu u prostor, Mandžukiću, što je bilo prilika za pogodak, Štimčeva je krivnja jer igra se mora organizirati tako da igrači od kojih očekuješ zadnji pas ne moraju forsirati presing i uklizavati, što je bila Štimčeva nelogična taktika s obzirom na izbor igrača.

I još nešto: Modrić je u svojih šest kvalifikacijskih nastupa oduzeo ukupno 16 lopti, dakle 2,27 po utakmici, a ne sedam, kako tvrdi Štimac za primjer Kovačiću, koji ih je u četiri nastupa oduzeo 14, dakle prosjek mu je 3,5. Od Lukinih 16, čak osam, najviše od svih, bilo je u Bruxellesu kad je prvi do njega s pet bio debitant Radošević koji se u međuvremenu izgubio, želimo vjerovati samo zbog neigranja u Napoliju...

Međutim, to nije sve: izbornik se javno divi Oliću koji je protiv Škotske trčao kao i uvijek, ali je osvojio samo jednu loptu, kao i Sammir. No, ni to nije sve. Štimac je optužio igrače za nedostatak srčanosti protiv Škota, a statistika osvojenih lopti cijele momčadi (40) najveća je od svih naših sedam utakmica u kvalifikacijama! Protiv Belgije su naši oduzeli 30 lopti, Walesu doma 24, Walesu u gostima 23, Makedoniji doma 17, Makedoniji u gostima 12, a Srbiji, nakon čega je Štimac izjavio “da nas vidi u finalu Mundijala”, samo 16!

A evo i još jedne zanimljive činjenice: kad je Štimac igrao s uravnoteženom formacijom, s gotovo svim igračima na svojim prirodnim ili najboljim položajima, ostvario je tri pobjede (Makedonija 1-0, Makedonija 2-1, R. Koreja 4-0), remi (Belgija 1-1) i poraz (Portugal 0-1), dok je s onima po svom ukusu, kako ih je nazivao, pobijedio dvaput Wales (uvjerljivih 2-0 i sretnih 2-1) i Srbiju (relativno sretnih 2-0), a izgubio protiv Švicaraca (logičnih 2-4) i Škota (nesretnih 0-1). Dakako da je samo Škotska kiks koji će Hrvatsku vjerojatno koštati mogućnosti da s Belgijom u listopadu u izravnom dvoboju preuzme prvo mjesto u skupini.

Vratimo se još malo na oduzete lopte: napisali smo u jučerašnjem broju da je jedina utakmica u kojoj se Štimcu nema puno prigovoriti zbog taktike i izbora igrača ona u Skoplju, a tada je istrčao s Bilićevom postavom s Eura protiv Irske minus Schildenfeld, a plus Šimunić. Svaka čast Joeu, koji je nedavno na konferenciji za medije priznao da na Euru nije igrao jer nije bio dovoljno spreman, ali Schildenfeld je u četiri nastupa pod Štimcem, s Belgijom i Škotskom po 90 te dva Walesa po 45 minuta, oduzeo 13 lopti, dakle po jednu svake 21 minute, a Šimunić u svojih šest kvalifikacijskih nastupa po 90 minuta 11 lopti, dakle jednu svakih 49 minuta. To dijelom dokazuje ono vidljivo golim okom - da je sa Šimunićem u momčadi naša zadnja linija postavljena niže, poglavito što se utakmica bliži kraju, dok je sa Schildenfeldom agresivnija i bolje skraćuje teren, što je preduvjet za učinkovit presing.

Najviše lopti oduzeli smo Korejcima, čak 50!

Statistika je netočan skup točnih podataka, zato ju je važno pažljivo interpretirati, no kako je Štimac navalio optuživati svoje veziste za manjak osvojenih lopti, izvadili smo brojke svih njegovih dosadašnjih 10 utakmica i oduzete lopte naših i suparničkih igrača (prva brojka je broj oduzetih lopti Hrvata, druga suparnika): Švicarska 2-4 (27-25), Makedonija 1-0 (17-18), Belgija 1-1 (30-27), Makedonija 2-1 (12-11), Wales 2-0 (20-12), R. Koreja 4-0 (50-31), Srbija 2-0 (16-13), Wales 2-1 (23-23), Škotska 0-1 (40-26), Portugal 0-1 (22-19). Vidjivo je, dakle, da smo najveću razliku napravili protiv Korejaca koji su stalno jurišali na naša vrata, a druga najveća razlika u našu korist je baš protiv Škota, kojima ne samo da naši nisu zabili nego su stvorili, hajdemo reći, tri i pol prigode za pogodak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:06