KRALJEVI IMPROVIZACIJE

SN U BRAZILU Stadion u Sao Paulu izgleda kao da Svjetsko prvenstvo počinje za šest mjeseci!

Kad uključite televizor sa svim lokalnih programa iskaču Neymar i društvo ogrnuti državnim zastavama
 AFP

Prije Južne Afrike bojali smo se kriminala, nedostatka atmosfere i organizacijskih propusta. Za Brazil je u prvi plan isticana čarolija nogometa, spektakl, mnogi su govorili - bit će to najbolje svjetsko prvenstvo. No, 2010. sve je prošlo vrlo dobro, a već prvog dana po dolasku u Brazil uvjerili smo se u površnost, ležernost i improvizaciju u kojoj ovdašnji narod živi. Tekst pišemo u Sao Paulu, gradu u kojem će za devet dana domaćin i Hrvatska otvoriti Mundial. Na ovdašnjem stadionu Arena Corinthians izgleda kao da Svjetsko prvenstvo počinje za najmanje šest mjeseci. Nezapamćeno je da sudionici Mundiala pristižu, a radnici su na tribinama, pod njima, od završetka krova su odustali, no gledalište (pogotovo gornji kat), lože... ništa nije dovršeno. A tek da vidite dio unutrašnjosti, otprilike k'o pod maksimirskim sjeverom...

Dvije "generalne probe" su propale jer ni na jednoj, tako ni na posljednjoj prije koji dan nije se smjelo otvoriti više od pola stadiona, ostatak još nema uporabnu dozvolu. Previše je onih koji su se ilegalno omastili, a za konačni proizvod ih je najmanje bilo briga.

Iz HNS-a najavljuju da će na tribinama biti čak do 6.000 Hrvata, ali tko se danas može kladiti da će svatko naći svoje mjesto. Odnosno da te sjedalice za koje imaju kartu uopće postoje. FIFA je zabrinuta, ali sama je kriva, kako se poigrava sa SP-om, kome ga i na koji način dodjeljuje, jednom bi morala doživjeti fijasko da se dozove pameti. Ovdje u debakl, ni nešto približno njemu, ne vjeruju, jer ako ništa drugo, brazilski šarm i nogometna "ludnica" sve će pokriti.

Zanimljivo, Brazilce ne peče savjet za FIFA-ine packe. Barem ako je suditi po dnevnom listu "O Estadio de Sao Paulo". Objavili su golemu fotografiju s utakmice Corinthians - Botafogo i brane organizatore pod naslovom "Zašto ne improvizirati?". Jedino im to i ostaje. "Iako se znalo da će ovaj grad biti domaćin otvaranja još 2007. godine, očito je da će improvizacija obilježiti prvenstvo", pišu. Uz dodatak: "FIFA ima zahtjeve koji su bitno poskupili projekte."

Čekajući u Sao Paulu let za Salvador, razgovarali smo s ljudima koji nisu složni. Neke peče i drže sramotom što pripreme za SP nisu uspješnije s obzirom na golemu količinu uložena novca, drugi misle da je više kriva FIFA nego Brazil. Premda postoje prosvjedi, većina naroda sretna je što njihova zemlja ima priliku ugostiti Svjetsko prvenstvo. Kao ljudi vrlo su pristupačni i srdačni.

Za Mundial je uveden povećan broj zrakoplovnih linija, no svatko tko je kupio kartu mora dobro provjeriti postoji li taj let još uvijek. Ili je možda odgođen za nekoliko sati. Ako se to događalo jučer u Sao Paulu, odakle su avioni na domaćim destinacijama kasnili i do sat i pol, ili su čak umjesto ujutro išli poslijepodne - što slijedi?

Za nas Hrvate ja najvažnije da je Hrvatska već pomalo u Sao Paulu. Do prije koji mjesec mogli ste "poderati cipele" hodajući gradom u potrazi za nekim tko uopće zna za Hrvatsku, danas se svaki treći ispaliti - reprezentacija s kojom igramo na SP-u. Čuli smo to i jučer. Nogomet nas je i u Brazilu predstavio kao naciju. Ima i naših ljudi, tu smo sreli Armina iz Labina, koji dvije godine radi kao programer u Santosu, gradu udaljenom 40-ak kilometara, poznatom upravo po nogometnog klubu i najslavnijem igraču Peleu. Ispričao nam je...

- Kad sam došao, Hrvatska je gotovo svima bila nepoznanica. Ali to se mijenja, zamislite što se meni dogodilo. Naručio sam pizzu, a dostavljač ju je donio u hrvatskom dresu. To je bilo sjajno. I ja sam se uključio u promociju, kupio sam na Plesu 6-7 dresova i podijelio ih Brazilcima. Međutim, nije samo nogomet taj koji nas afirmira, sve više poznat je i turizam, vrte se reklame za Hrvatsku, prodaju se aranžmani, Brazilci su se zainteresirani.

Ipak, kad uključite televizor sa svim lokalnih programa iskaču Neymar i društvo ogrnuti državnim zastavama. Euforija se pomalo diže... List kojeg smo citirali ponudio je temu za polemiku "Willian ili Oscar?", koji od njih treba startati s Hrvatima. Oni zaključuju - Willian. Kolege su u Chelseaju, ali Felipao ga ne smije ostaviti na klupi. "O Estadio de Sao Paulo" izdvaja i najveću brigu: "Nedostatak napadača preokupacija je Felipaa (Scolarija)." Izvjestitelj iz kampa Terespolis ističe: "Različiti igrači zabijaju, izbornik se uzda u kolektiv, ali današnji Brazil nema izrazitog golgetera."

Prvi dio hrvatske ekspedicije stigao je jučer. Uz brojnu opremu, čak i "pomoćni igrači" za trening, i njih se u Zagrebu stavilo u avion. Danas će u Tivoli Ecoresort u Baia do Forte doći i Kovačeva ekipa i odmah u 19 sati po lokalnom vremenu (u Hrvatskoj u ponoć!) predstaviti se mještanima turističkog gradića na treningu. Obećali su jaku potporu, odmah čim odigramo s Brazilom. U utorak, 10. lipnja, stiže i gotovo čitav Izvršni odbor HNS-a. Koliko nam je poznato, od 17 članova samo su dvojica otkazali: Zdravko Mamić i Davor Ivić, predsjednik NS Sisačko-moslavačke županije. Mamić je kazao da će biti na vjenčanju brata Zorana, koji se po drugi put ženi i da u Brazil dolazi jedino ako prođemo u drugi krug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 23:59