VRHUNSKI TRENER

SLJEDBENIK JOHANA CRUYFFA NA POLJUDU Marijan Pušnik je populist, a takve trenere Torcida voli

 Cropix/Nikola Vilić

Na Poljud je tako stigao novi trener, Slovenac Marijan Pušnik, po najavama iz njegove “dežele” vrhunski trener, koji je sljedbenik stila igre Johana Cruyffa.

Zanimljivo, “ Pušnik je jedan od najzaslužnijih što je Olimpija postala prvak Slovenije poslije 21 godine posta”, tumači glasnogovornik “zmajčeka” Aljoša Vekić, ali ne objašnjava kako je i zašto naprasno smijenjen poslije prvoga dijela prvenstva ( Olimpija je imala čak sedam bodova prednosti). U redu, i tamo u Stožicama, sjedištu Olimpije, ima kupusa od odnosa, ali se Pušnik odriče od svake rasprave na tu temu (“uvijek govorim samo o lijepim odnosima”).

Onako, na prvu, Pušnik je ispunio očekivanja svoga mladog predsjednika najavama o ofenzivnoj igri, o tome da će se dogoditi hajdučka agresivnost, da će ustrajno raditi s mladima i da će, u sljedećem prvenstvu, bitno smanjiti bodovnu razliku u odnosu na Rijeku i Dinamo.

Oklade dokad će ostati

U tim predstavljanjima kao antipod Pušniku događa se Mario Branc,o koji je, doduše, ubrao način da se dodvori navijačima “bijelih” (prozborio je razumljivo hrvatski “Hajduk živi vječno”). Naime, nasuprot eruptivnom treneru, tu je promišljeni sportski direktor, jedan miks koji bi mogao donijeti neki napredak.

Sad su krenule oklade dokle će izdržati ova garnitura. Ipak, treba se nadati, pa i vjerovati da će Pušnik ostati na klupi barem do zimske stanke. Često je za trenereHajduka bilo presudno ljeto - oni koji su ga apsolvirali, ostajali su do proljeća. Dakle, u Dalmaciji se slave četiri ljetne Gospe: Karmelska (16. 7.) i taj termin za Pušnika nije problem, onda Gospe od Sniga (5. 8.), pa Velika Gospe (15. 8.) i onda Mala Gospe (8. 9.) pa ako u tom razdoblju “bijeli” ostanu na sceni u Europi i u kakvom-takvom položaju za nadanje na tablici, trener neće imati problema.

O Pušniku iz Slovenije stižu razne procjene, osnovna je da je populist, i to mu je kod Torcide velika prednost jer žestoki navijači Hajduka vole tipove koji im se daju...

Takav nije bio Damir Burić, suviše odmjeren, zakopčan, nepovjerljiv, možda u nekim situacijama i paranoičan. Zamislite, jednom prilikom nije čak ni StankuPoklepoviću dopustio odgledati trening, što je Špacu strašno revoltiralo:

- A šta Šolta misli? Plaši se da nešto ne naučim od njega ili možda misli da sam nečiji špijun. Ajde, moj Šolta, lovit rake…

Šolta čeka osam plaća

Burić je stalno odbijao razgovore za novine (osim kad su službene press konferencije), a sada kad se vidjelo da će izvisiti, pravdao se svojim ugovorom, to da ne može ništa govoriti, pa i kad je škartiran poslao je poruku: - Žao mi je, ali ne mogu davati nikakve izjave dok ne dobijem napismeno odluku od kluba.

A Burić bi zbog sebe, ali i Hajduka i uopće čistih odnosa u nogometu morao kazati svoju istinu. Po svemu, on je odabrao gard šutnje, vjerojatno i zato da bi do kraja inkasirao svojih osam plaća, ukupno 64.000 eura (možda se dogovorio za jednokratnu isplatu od 50.000 eura, ali odakle pare?), uz napomenu da i dvojici pomoćnika, Jošku Španjiću i Tonćiju Gabriću, pripadaju po tri plaće od po 3000 eura. Ukupno rastava Hajduka od stručnog stožera košta oko 80.000 eura.

Kako god okrenuli, Poljud je postao nevjerojatna scena stalnih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:02