MUKE PO IZBORNIKA

Slaven Bilić u banani: I prvi i drugi vratar ‘kritično’, a tri maestra u teškoj gabuli...

Osmo mjesto hrvatske reprezentacije na Fifa ljestvici šareni je plakat koji skriva njezinu načetu fasadu. Velik broj Bilićevih kandidata, naime, živi od klupskih mrvica...
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Stipe Pletikosa je ovih dana na probi u Celticu. Cinik u meni pita se - zar je to uopće vijest, nije li Pletikosa već godinama na probi? U Šahtjoru je brzo nakon dolaska izgubio mjesto, izgurao ga je češki vratar Laštuvka kojeg su zatim izgurali drugi.

Pletikosa se skrasio u Spartaku, ali tamo je ostao bez kisika s Karpinovim dolaskom za trenera pa je tavorio među rezervama i prihvatio probu u Tottenhamu kao pojas za spašavanje karijere. Od tada je prošlo godinu dana, a on se rekreirao uz jednu službenu utakmicu za “spurse” i jedno sjajno poluvrijeme za reprezentaciju u Parizu.

Sa 82 nastupa za reprezentaciju Pletikosa je nacionalna nogometna vrijednost, ali taj podatak neće sakriti istinu da pod klupskim skenerom on jedva daje znakove života. Slavena Bilića trebalo bi brinuti što Pletikosa u kampu “vatrenih” ima sve brojnije društvo zapostavljenih i prekriženih, otpisanih ili barem nesretnih. U ovu kategoriju po novom ulazi čak i Luka Modrić, koji nakon tri godine White Hart Lanea odjednom vjeruje da je Chelsea njegov klub iz snova.

Kralježnici Bilićeve momčadi koja je izgurala polovicu ciklusa za Euro 2012., barem iz klupske perspektive, potreban je dobar kozmodisk s obzirom na to da ligaški, natjecateljski nogomet u kontinuitetu igraju samo rijetki. Igra ga, recimo, kapetan Dario Srna čiji fond ozbiljnih utakmica upitnim može učiniti samo ozljeda ili bolest.

Igra ga i Ognjen Vukojević, koji je sezonu u kijevskom Dinamu otvorio osvajanjem Superkupa. Eduardo Da Silva, treći član ukrajinske klase, zasad nije imao priliku brusiti formu kroz mečeve, ali s lanjskom kvotom nastupa (22) uvijek će biti legitiman kandidat.

Za normalan puls reprezentacije uz “Ukrajince” brine se i društvo iz Magathova “vučjeg brloga”. Mario Mandžukić i Srđan Lakić iskoristili su predsezonu da zacementiraju mjesta u Wolfsburgovoj momčadi i tamo danas vjeruju da su na pragu pronalaska novog idealnog partnerstva, poput onog Džeke i Grafitea, koji su u grad Volkswagena donijeli naslov njemačkog prvaka. Ostali reprezentativci će na okupljanje za Dublin (10. kolovoza) stići s velikim upitnicima u klupskim dosjeima, a Slaven Bilić s isto takvim upitnikom nad glavom. U kakvoj je formi - osim u dobroj kozerskoj izvan terena - Vedran Runje? On želi promijeniti okruženje, spominjao se AEK kao njegov potencijalni novi klub, ali sve je ostalo na koketiranju.

Ili, što može ponuditi Josip Šimunić nakon dugog ležanja u frižideru? Hrvoje Maleš najavljuje da bi kupnjom Joea učinio svoj najbolji posao otkako je na Hajdukovu čelu, ali poznato je da 33-godišnjaka za Hoffenheim veže tri milijuna eura (bruto) razloga i on se ne želi odreći tog bogatstva. Nažalost, ni kod novog trenera Holgera Stanislawskog nije se probio u momčad...

Raspucan protiv Čeha i strijelac protiv Gruzije, Nikola Kalinić u klubu utakmice uglavnom gleda s klupe. Njegov Blackburn upravo finišira transfer napadača Pavonea iz River Platea, što će smanjiti ionako skučen manevarski prostor za našeg reprezentativca koji bi rado promijenio klub. Kritikom je na početku priprema dočekan i Ivan Klasnić u Boltonu, njegov menadžer tvrdi da “još nikada nije došao spreman”. Ivica Olić će, izvjesno, stići spreman, ali tko zna u kakvoj formi nakon devet mjeseci apstinencije.

Tri plemenita igrača i “maestra” na sredini terena su u gabuli. Kod Nike Kranjčara je to “business as usual” situacija, kod Redknappa će teško na zelenu granu, baš kao i Luka Modrić koji se s klupskim čelnicima gleda preko ciljnika. Ivan Rakitić se vraća nakon ozljede, a španjolski mediji spekuliraju o zdravstvenim komplikacijama.

Barem jednu od rupa u rosteru izbornik će zagletati pozivnicom za Milana Badelja, koji nastavlja dokazivati međunarodnu klasu u Dinamovu dresu. Za razliku od Sammira koji je predugo samo prosječan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:13