GAZDE CRNE GORE

Savičević: Cico će biti prvi, odmah do Capella

Gazda crnogorskog nogometa na klupu svoje reprezentacije posjeo Dinamovu legendu Cicu
 Cropix

PODGORICA - Crnogorci ne vole biti - drugi!? Iako bi plasman u kvalifikacijama za EP bio osmo svjetsko čudo. Ali, čak i kada se nađu u grupi s Englezima, nasuprot najjače europske nogometne nacije, oni će reći: “ Cico Kranjčar će biti prvi - do Capella!”

Na “zagrijavanju” novog izbornika Cice Kranjčara bilo je manjih napetosti. Predsjednik Dejan Savićević teško podnosi kada Budućnost gubi od autsajdera, a Cico Kranjčar zna biti tvrdoglav po tekućim pitanjima. No, onda je poduzeta akcija “sklon’te čaše i bokale” te od jučer između predsjednika i izbornika opet teku med i mlijeko.

Prvi čovjek crnogorskog nogometa nema plaću, ne želi uzeti ni dnevnice, ne bavi se nikakvim biznisom, nema ni hobi. Sav njegov život je nogomet. Svijet je zadivio 18. svibnja 1994. godine u Ateni kada je opravdao nadimak “Il Genio”. Na Olimpijskom stadionu, u finalu Lige prvaka, sam je pobijedio Barcelonu Johana Cruyffa (4-0) koji je bahato izjavio u najavi utakmice: “Osvojit ćemo ovaj trofej, a da se nećemo ni oznojiti!” Vjerovao je svojim zvijezdama, Ronaldu Koemanu, Romariju i Stoičkovu, no previdio je Dejana Savićevića koji je odigrao utakmicu iznad perfekcije. Uz prvoklasno asistiranje Marcela Desaillyja, Zvonimira Bobana i Danielea Massara...

U Podgorici smo ga zatekli u kampu nogometne reprezentacije, gledao je prvi Kranjčarov trening.

Kakvi su objektivni izgledi Crne Gore u kvalifikacijama za EP?

- Iluzorno bi bilo u ovakvoj grupi bilo što prognozirati, a još pogubnije reći da bi sve osim drugog mjesta bio neki tragičan rezultat. U grupi smo s dvije reprezentacije koje sudjeluju na SP-u. To su Engleska i Švicarska, a tu su i Bugari koji su nas već jednom pobijedili. S Walesom možemo igrati, zapravo možemo igrati sa svima, osim s Engleskom koja je jedna od najjačih na svijetu i ima izuzetnog izbornika koji je za mene najbolji trener uopće. Engleska je apsolutni favorit u našoj grupi, a nama će kvalifikacije poslužiti kao veliko iskustvo. Nećemo se predati; kad smo kompletni, imamo dobru reprezentaciju, jedini nam je problem ako se netko ozlijedi. Mala smo država i imamo malo superkvalitetnih igrača. Za drugo mjesto u skupini mogu se boriti baš sve reprezentacije.

Kranjčara ste angažirali na preporuku Bobana?

- Kad sam se raspitivao o Kranjčaru, pitao sam Bobana, ali i još neke ljude i svi su pozitivno govorili o njemu. Dobar je strateg, može stvoriti dobar ambijent, a iza njega stoje i rezultati.





Kada govorite o najboljim igračima s kojima ste igrali, na prvo mjesto stavljeta Franca Baresija. Osim njega?

- Piksi Stojković, Predrag Mijatović i Zvonimir Boban. Zatim Paolo Maldini, Siniša Mihajlović, Darko Pančev i Robert Prosinečki.

Za vas nema dvojbe između Bobana i Prosinečkog?

- Prosinečki je imao peh i ozlijedio se u 21. godini, a nakon toga nije igrao u top-natjecanjima. Ni približno nije napravio karijeru kao Boban, Prosinečki je sa 21 godinom završio u Realu s ozbiljnim nogometom. A Boban je dugo trajao...

Za Capella tvrdite da je najbolji trener na svijetu, a sada morate i protiv njega?

- Po pristupu nogometu, po pripremi igrača, analizi utakmica, po svemu. Je li mu netko blizu? Trenirao me Ljupko Petrović s kojim sam osvojio Kup prvaka, Ivica Osim me vodio u reprezentaciji, a igrao sam i pod Arrigom Sacchijem. Špaco Poklepović je najbolji trener koji je ikada došao u Crnu Goru. Ali, ako se moram odlučiti između Osima i Capella, reći ću - Capello.

Za koga ćete navijati na SP-u?

- Za Talijane jer volim Italiju, tamo sam igrao i nekako mi je najbliža. No, prije svega, navijat ću za Srbiju i Sloveniju, to su tri reprezentacije kojima ću posvetiti najviše pažnje.

Tko su favoriti u Južnoj Africi?

- Najveće izglede imaju Španjolska, Brazil i Engleska, ali ne zaboravite ni Argentinu, previše je tu dobrih igrača da bi igrali sporedne uloge. A ni Francusku, ma kako neuvjerljiva bila u kvalifikacijama.

Iznenađenja?

- Možda Srbija. Mogu iznenaditi i pozitivno i negativno, oni su takvi.

Jeste li ikada nakon igračke karijere razgovarali s Berlusconijem? Bili ste mu ljubimac?

- Kada je bio u službenom posjetu Crnoj Gori, bili smo na privatnoj večeri. Čovjek izuzetne karizme i energije. Na žalost, Milan više nije jak kao u naše vrijeme, ne razumijem zašto su prodali Kaku. Možda zbog Berlusconija i njegovih političkih interesa više ne smiju biti predominantni...





Vaše mišljenje o regionalnoj ligi je negativno?

- Ljudi koji rijetko izlaze u novinama, a vole biti na naslovnim stranicama, raspričali su se o regionalnoj ligi. Još je rano za takvu ligu, a osim toga, nejasno je što se njome dobiva. Tko će voditi tu ligu, kamo će se iz te lige, u Kup prvaka ili Ligu Uefa? Kako ćemo popunjavati tu ligu, što je s domaćim ligama, ima najmanje 20 pitanja na koja u ovom času nitko ne može odgovoriti.

Odmaknuli smo se od mutnih vizija i posvetili ostatak večeri istinskim nogometnim vrijednostima. Kao i mnoge, i Dejana Savićevića oduševljavaju Messi i Cristiano Ronaldo, iako su i “ Xavi i Iniesta jako dobri”.

Tko vam se sviđa od hrvatskih nogometaša?

- Olić je protiv Juventusa odigrao sjajnu utakmicu i došao u fokus cijele nogometne javnosti. Vidio sam i Pranjića, a sviđa mi se i ‘mali’ Rakitić.

Najbolji s područja bivše Jugoslavije je - Mirko Vučinić?

- Uz Niku Kranjčara i Modrića - svakako! Da Srbi imaju Vučinića, Jovetića, Vukčevića i Bašu, bili bi u samom vrhu svjetskog nogometa.

Boban ili Prosinečki

Prosinečki ni približno nije imao karijeru kao Boban. Prosinečki je zbog ozljeda ozbiljnu karijeru završio sa 21 godinom

Capello svjetski br. 1

Capello je za mene najbolji trener na svijetu, po pristupu nogometu, pripremi igrača, analizi utakmica. Po svemu...

Najbolji predsjednik

Iznimna karizma i energija. Milan više jak kao u moje vrijeme, možda zbog Berlusconija i ne smije biti dominantan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 17:16