DANI IŠČEKIVANJA

Sat otkucava, ali ponuda za Liverpool još nema!

Iako banka Liverpoolu prijeti zapljenom svih sredstava, zainteresirani kupci još uvijek nisu konkretizirali svoje ponude. A Hicks i Gillet žele se čim prije riješiti sve težeg im tereta...
 AFP

ZAGREB - Osim čaša s vodom, mobitela i vjerojatno pokojeg službenog klupskog obilježja, pred čelnicima Liverpoola, kad u četvrtak sjednu za stol, neće biti baš nikakvih papira. Možda tek dnevni red sastanka, koji bi mogao odlučiti sudbinu kluba, ili se pretvoriti u još jednu u nizu promašenih diskusija.

Naime, u prostorije na Anfield Roadu do srijede, 11. kolovoza i dalje nije stigla nijedna ponuda za kupnju jednog od najpopularnijih svjetskih nogometnih klubova! Iako se već mjesecima nagađa o potencijalnim nasljednicima Toma Hicksa i Georgea Gilleta, omraženih Amerikanaca koji su klub preuzeli kad su im dugovi već visjeli za vratom, formalizirane i specificirane ponude još uvijek ne stižu u poštanski sandučić Liverpoola.

Zadnjih nekoliko tjedana domaći su mediji iskopali dva najjača imena koja zainteresirano stoje pred izlogom Redsa: jedan je samozatajni kineski sportski mecena Kenny Huang, a drugi je moćni sirijski investitor Yahya Kirdi. Sve donedavno se špekuliralo kako je Huang na korak do preuzimanja Liverpoola, ali posljednje vijesti koje stižu iz grada Beatlesa sugeriraju kako se Arapin pokazao konkretnijim.

- Planiramo uskoro zaključiti ovaj posao. Za koji dan ćemo predočiti svu potrebnu dokumentaciju i dokazati da imamo sredstva, a onda novo razdoblje u Liverpoolu može početi - najavio je Dan Diamond, predsjednik kanadske konzultantske tvrtke GameDay s kojom Kirdi tijesno surađuje.

No, baš je umiješanost “kanadske ruke” izazvala veliku dozu skepticizma među navijačima, koji su uvjereni kako je Kirdi preblizak s Hicksom i Gilletom. A njih ne mogu “vidjeti nacrtane”. Sirijčeva je ponuda, naime, teška oko 380 milijuna funti, što je ipak nešto više od najmanje moguće. Sve to izaziva sumnje, koje Diamond odlučno odbacuje.

- Znamo da kultura tržišta ne poznaje plaćanje većeg iznosa od onog s kojim bi ponuđač sigurno bio zadovoljan. Ali, Liverpool je veliki klub i sportska institucija, a ne puka tvrtka u nevolji u kojoj će se kontrola osigurati neprijateljskim stavom prema sadašnjim vlasnicima - stav je arapskog investitora.

Kirdijev glavni adut mogao bi biti to što je spreman u cijelosti otplatiti dug prema Kraljevskoj banci Škotske (237 milijuna funti), a uz to se i uhvatiti u koštac s izgradnjom novog stadiona. O velebnom Stanley Parku, čiji je rok izgradnje sada prebačen na 2014., “sanjari” se već deset godina, ali džepovi su naprosto bili prazni...

Još otkad je objelodanjeno da je on jedan od glavnih kandidata za kupnju, tajnoviti Kinez Huang skriva se iza diplomatskih fraza i pazi da u javnost ne dospije ni jedan njegov poslovni korak. Konkurente je, očigledno, shvatio ozbiljno (osim Kirdija, neko vrijeme su se spominjali Indijac Roy i Kuvajćanin Al-Kharafi), a želi se i umiliti navijačima.

Huang već neko vrijeme odašilje poruke kako će baš oni biti “ključni dioničari” i podupire inicijativu navijačke udruge Spirit of Shankly koja želi uložiti 50 milijuna funti u klub. I zauzvrat, naravno, biti zastupljena u vođenju kluba...

Sve te izjave i namjere, bilo da ih odašilju Sirijac, Kinez ili netko treći, bit će puke lamentacije prije no što pred Hicksa, Gilleta i predsjednika Martina Broughtona stignu u obliku ovjerenih i utemeljenih ponuda. A zasad nema nijedne.

Ako mislite da vrijeme nije presudan faktor, varate se: banka redovito šalje penale, a na dan 6. listopada imat će pravo povući sva sredstva pozajmljena Liverpoolu. Neodlučni bogataši dotad se još možda i predomisle.





Potencijelni kupci

Yahya Kirdi

Smatra se kako je Sirijac trenutno najbliži Liverpoolu, a izvori tvrde da ga favoriziraju i američki vlasnici. Iza njega stoje članovi vladajuće obitelji Sharjaha, trećeg najjačeg Emirata, koji nemaju pristup velikim naftnim crpilištima, ali raspolažu značajnim količinama zemnog plina.

Kenny Huang

Kinez je već prije pokazao interes za ulaganje u sport, budući da posjeduje 15% dionica NBA momčadi Clevelanda, a nedavno je kupio i košarkašku momčad u domovini. Suosnivač je i kineske bejzbolske lige. On je 1988. postao prvi akademski obrazovani Kinez koji se zaposlio na Wall Streetu.

Subrata Roy

Predstavnik glomaznog indijskog konglomerata Sahara Group trenutno sponzorira superpopularnu domaću kriket reprezentaciju. Ranije je nudio svoja sredstva u zamjenu za 51% udjela u Liverpoolu. No, interes mu je u međuvremenu postupno jenjavao, a zadnjih se tjedana uopće nije oglasio.

Nasser al-Kharafi

Kuvajtski milijarder, koji je po nekim procjenama među 50 najbogatijih ljudi na svijetu, među prvima je izrazio interes za kupnju Liverpoola. No, zanimljivo, nije uspio dogovoriti cijenu s Hicksom i Gilletom, koji su od tada drastično ublažili svoje zahtjeve. A on je najednom prestao “navaljivati”...

Vlasnici klubova u Premiershipu 2010./11.

Klubovi u većinskom ili apsolutnom vlasništvu jedne osobe ili poduzeća

Klub Vlasnik

Chelsea Roman Abramovič (Rusija)

Manchester United Malcolm Glazer (SAD)

Manchester City Mansour bin Zayed Al Nahyan (UAE)

Tottenham Joe Lewis (Engleska)

Aston Villa Randy Lerner (SAD)

Birmingham Carson Yeung (Hong Kong)

Stoke City Peter Coates (Engleska)

Blackburn The Jack Walker Trust (Engleska)

Fulham Mohamed Al Fayed (Egipat)

Sunderland Ellis Short (SAD)

Newcastle Mike Ashley (Engleska)

Wolverhampton Steve Morgan (Engleska)

Bolton Eddie Davis (Engleska)

Wigan Dave Whelan (Engleska)

West Bromwich Jeremy Peace (Engleska)

Blackpool Owen Oyston (Engleska) i Valerij Belokon (Latvija)

Klubovi u vlasništvu više dioničara

Klub Najveći pojedinačni dioničari

Arsenal Stan Kroenke (SAD)

Liverpool Tom Hicks i George Gillett (oba SAD)

Everton Bill Kenwright (Engleska)

West Ham United Straumur-Burdaras Bank (Island)

Navijače nisu pridobili čak ni kada su obećali novi stadion

Već tri i pol godine Hicks & Gillet vlasnici su ‘redsa’, ali od samog ulaska u klub navijači su bili neskloni Amerikancima.

Punašni sjedokosi biznismeni, koje biste prije svrstali u drugorazrednu američku komediju o penzićima nego na kormilo jednog od najslavnijih nogometnih klubova, kupili su Liverpool u veljači 2007. godine.

Bilo je to treće preuzimanje nekog premierligaškog kluba od američkih investitora, nakon što su “Jenkiji” ranije stigli u United i Villu.

Njihova je ponuda iznosila 220 milijuna funti, ali javnost tada nije bila upoznata s činjenicom da je velik dio tih sredstava već bio - pozajmljen. Jedno od glavnih obećanja bilo im je gradnja novog stadiona, Stanley Parka, a taj projekt i danas na njihovu stolu stoji - netaknut.

Gillett je godinu dana nakon kupnje prvi put pokušao prodati svoje udjele, ali je Hicks stopirao dotičnu transakciju. Dugovi su iz mjeseca u mjesec rasli.

Ostatak priče vjerojatno vam je poznat, uslijedili su masovni prosvjedi navijača, transparenti na stadionu, paljenje američkih zastava, pa čak i prijetnje smrću.

Najmaštovitiji transparenti protiv Hicksa i Gilletta

“Hicks & Gillett. Mi samo brinemo o novcu.”

“Lažljivi kauboji, vi i vaši dugovi ovdje niste dobrodošli.”

“Jenkiji van, Dubai unutra!”

“Liverpool: izgradio ga Shankly, slomili ga Jenkiji”

“Thanks, but no Yanks”

“Taksi za Hickse, molim!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 13:00