SRNA I DUDU ZA POVIJEST

'Roma će napasti i to je naša prednost'

Znam samo da imam igrače s kojima mogu pobijediti. Namjeravamo se vratiti u Rim kao četvrtfinalisti - najavio je legendarni Vicenzo Montella
 AP

Šahtjor traži svoje mjesto među osam najboljih klubova u Ligi prvaka donoseći veliku prednost uoči revanša na Donbass Areni u Donjecku, jer je prije dva tjedna na rimskom olimpijskom stadionu savladao Romu sa 3-2.

Sve je na strani ukrajinskog kluba. I forma i statistika. Rimljani proživljavaju velike turbulencije, smijenili su Claudija Ranierija i pozvali u pomoći Vicenza Montellu, "Aeroplanino" kako su ga zvali za igračkih dana, trebao bi "preletjeti" rudarsku oblast Ukrajine, ali to će biti sve samo ne lagan zadatak.

U nogometnoj predstavi na blještavom novom stadionu Šahtjora koji može primiti pedeset tisuća gledatelja, svoje će uloge imati hrvatski akteri, kapetan "rudara" Darijo Srna koji neizostavno predvodi momčad trenere Mircea Lucescua, a šansu priželjkuje i drugi hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva.

- Imamo odličan rezultat, ali u ovako jakom natjecanju i protiv momčadi kao što je Roma nikad ne možeš reći da si sigurno prošao dalje. Imat ćemo težak posao i u revanšu - kaže Srna.

Jedan statistički podatak zaista je fascinatan i ide u korist ukrajinske momčadi: Šahtjor nije izgubio europsku utakmicu u Donjecku skoro dvije i pol godine, još tamo od listopada 2008. godine kada ih je iznenadio portugalski Sporting. Iste sezone Šahtjor će osvojiti Kup Uefe u finalu u Istanbulu kada su dobili Werder.

- Nećemo srljati. U Rimu smo pametno odigrali utakmicu, iskoristili smo svoje šanse. Roma će morati napasti, to je naša prednost - kaže Srna.

Sudar Šahtjora i Rome duel je dvaju svijetova. Talijanskog nogometa koji sve više gubi dah i bitku s bogatijim ligama koje iz Serie A otimaju najbolje nogometaše svijeta. S druge strane prijeti nogometni istok koji leži na novcu i ulaže mnogo. Uloženo se počinje vraćati.

- U utorak ćemo biti vrlo motivirani. Nagradu koju nam daje pobjeda protiv Rome čekali smo godinama. Znamo da oni neće sjediti u obrani, jer im očajnički treba brzi gol - najavio je trener domaćih Mircea Lucescu.

Sudar je to dvojice kapetana, dvaju ikona svojih klubova, Darija Srne i Francesca Tottija.

Srna, 28-godišnjak, u svojim najboljih igračkim godinama, možda i na vrhuncu svoje nogometne karijere uživa status božanstva u Donjecku. Već je osmu godinu u Šahtjoru i kako stvari stoje ovdje bi mogao zaključiti karijeru. Kad nije otišao dosad, onda vjerojatno da i neće. Dosad ga Rinat Ahmetov nije puštao, a sad više nema razloga jer Liga prvaka redovito stanuje u Donjecku.

Totti je već na zalazu. Njegove najbolje godine su prošle. Rijetki su primjeri nogometaša koji će cijeli svoj igrački vijek provesti u jednom klubu. Totti je upravo taj. Rimljanin koji je od malih nogu navijao za Romu i igrao je samo za Romu.

Trener Montella računa na bivšeg suigrača, Totti bi mu trebao biti važan adut za Romino čudo u Donjecku. No, neće se osloniti samo na njega, već na cijeli kadar s kojim raspolaže.

- Znam samo da imam igrače s kojima mogu pobijediti. Namjeravamo se vratiti u Rim kao četvrtfinalisti - najavio je legendarni "Aeroplanino".

Srna kontra Tottija. To je priča ovog meča osmine finala Lige prvaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:18