EURO OPROŠTAJ

RAZLOZI TMURNE JESENI Slaba obrana, užasna pojačanja i atmosfera u kojoj bi čak i Messi zakazao

Složiti obranu i popraviti sportski sektor puno je lakši zadatak za Dinamo od povratka navijača
 Tomislav Krišto/CROPIX

Kada je Dinamo zabio Astri pet komada u prvoj rundi Europske lige, prva vijest u eteru nije bila da su ‘modri’ pregazili protivnika već da su Rumunji namjerno puštali! U četvrtak je u Maksimiru pao Celtic . Bivši prvak Europe poražen je preokretom unatoč očajnim reakcijama Dinamove obrane i tendencioznom suđenju koje je zakinulo domaćina za penal, poništilo mu gol zbog nepostojećeg zaleđa i priznalo Celticu nakon onog postojećeg.

No, nije vijest rezultat nego priča kako je Celtic ispod razine. Slaba ekipa koja je, eto, ‘jack pot’ za svakog protivnika u ždrijebu proljetnog dijela Europske lige. I dok se svaki uspjeh Rijeke diže u nebesa, nitko niti da spomene da taj Dinamo ima sedam bodova viška u odnosu na tu istu Rijeku! I zar onda ikoga čudi što na Maksimir dolazi tako malo navijača kada se ovdje svaki uspjeh obezvrjeđuje i traži crna strana? Ovdje pozitive nema niti u tragovima.

Petar Mamić u prvih 11

Da se razumijemo, Dinamo ove jeseni nije bio na razini koja se očekivala, što sugerira i površan pogled na ljestvicu Europske lige. I naravno da je trijumf nad Celticom samo popravio dojam. No, ako se izvuku određene pouke onda će ova pobjeda donijeti ‘modrima’ puno više benifita od bodova za bildanje europskog koeficijenta, 200 tisuća eura Uefine premije i popravljanja općeg dojma.

Kako se kuća radi od temelja tako se i momčad stvara od obrane. A Celtic je pokazao kako je Dinamov temelj na staklenim nogama. S ovakvom obranom ne može se više niti u Zelinu na prijateljsku utakmicu i sav fokus braće Mamić u zimskom prijelaznom roku trebao bi biti na defenzivi. Kritične su pozicije centralnih braniča i lijevog beka. S Ibanezom je dogovoren raskid ugovora, a zamijenit će ga Petar Mamić. No, čini se da priča oko lijevog beka neće ostati samo na tome. Hoće li to biti Hrvoje Milić iz Rostova ili netko drugi, manje je bitno.

Ne ponovio se Jajalo

Desna strana je pokrivena Ivom Pintom, a u Dinamo dolazi i Alexandru Matel iz rumunjske Astre. Dosta dvojbena kupnja jer pitanje je može li desni bek četvrte momčadi rumunjskog prvenstva biti pojačanje za Dinamo? Pogotovo u kontekstu činjenice da je iza Matela višemjesečna pauza u kojoj nije igrao zbog svađe s predsjednikom kluba. U prijevodu, u Dinamu su se odlučili na Matela pregledom DVD-a, što se već pokazalo fijaskom u slučaju Sigalija.

Općenito, Dinamo mora podići razinu sportske politike. Može li Zoran Mamić obavljati posao trenera i sportskog direktora istovremeno? Kakvi su mu pomoćnici? Sudeći po prosudbama - u najmanju ruku upitne kvalitete, sukladne pojačanjima koja dovode. Naime, Dinamu se ne smije dogoditi da im se Mato Jajalo nudi pet godina i da ga se uporno zaobilazi pa onda ode u Rijeku i postane reprezentativac. Jer ako taj Jajalo može igrati protiv Argentine, onda može i protiv Ludogoreca, Aalborga i Astre. A vrijedi puno manje od Sarea, Cleytona, Machada...

Animiranje djece i mladih

Složiti obranu i popraviti sportski sektor puno je lakši zadatak za Dinamo od povratka navijača na Maksimir. Bez prave potpore ovdje bi i Leo Messi bio tek prolaznik. I to je jedna od misija koje se u klubu moraju uhvatiti na proljeće. Naravno da bi idealno bilo vratiti BBB-e koji su u stanju i od futsala napraviti senzaciju, ali s njima očito nema kompromisa. No, zašto se klub ne orijentira na druge skupine? Onu tihu većinu koju se može privući lijepim nogometom. Dinamo mora pronaći način kako da se otrgne elitama iz loža i vrati puku. Trebaju ići po zagrebačkim školama i animirati djecu, svaki slobodni termin koristiti za igranje prijateljskih utakmica u zagrebačkom prstenu i stvarati nove navijače. Ako to uspiju, onda i europsko proljeće neće više biti mit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:13