ŠTO ČEKA RIJEKU

RASPAD SISTEMA U STANDARDU Za loše rezultate kriv je gazda milijarder i njegov trener klaun

Do proteklog vikenda samo je gazda bio 'pod paljbom', a sada mu se kao meta priključio i trener

Nije lako Luzonu ovih dana, mladom treneru Standarda (38), bivšem izborniku U-21 reprezentacije Izraela. Redsi si ne smiju dopustiti pet komada u 45 minuta protiv kvalitetom inferiornije momčadi što Oostende svakako jest, bez obzira na položaj na ljestvici. Klub iz Liegea nakon sedam kola ima samo osam bodova, prvi napad lige (uz Mouscron, 14 golova), ali i najlošiju obranu (16 primljenih).

Nije lako ni predsjedniku Rolandu Duchateletu, belgijskom milijarderu koji je svoju ideologiju pretočio u političku stranku nazvanu Vivant.

Osim Standarda, ima većinski udio u Carl Zeiss Jeni, Charltonu te Alcorconu, no trenutačno samo na Maurice Dufrasneu zazivaju njegovu abdikaciju već neko vrijeme. Razlog? Osim loših rezultata, rasprodaja lanjske momčadi bez adekvatnih nadomjestaka u vidu pojačanja te, u globalu, loše upravljanje klubom, prema njihovu mišljenju.

Do proteklog vikenda samo je Duchatelet bio “pod paljbom”, a sada mu se kao meta priključio i Guy Luzon o čijoj se sudbini otvoreno diskutira u tamošnjim medijima. Jedni “off-record” donose i prenose informaciju kako je “bivši” ako ne pobijedi Rijeku, a drugi da se (barem zasad) ne mora brinuti, bez obzira kako završio večerašnji sraz. U međuvremenu, Aad de Mos, nizozemski trener s belgijskim iskustvom (Mechelen, Anderlecht, Standard) žestoko je opleo po njemu. Koliko je na grube riječi utjecala činjenica da je Mos trenutno slobodan trener te da vjerojatno pikira klupu Redsa ako Luzon ode, nije poznato...

- On to jednostavno nema u sebi, očito ne shvaća da je raditi u klubu kao što je Standard dar s neba. Svi znaju da je zaposlen samo zato jer je Dudu Dahan (Luzonov menadžer, nap. a.) u dobrim odnosima s Duchateletom. U nekoliko navrata je stavio igrače na potpuno krive pozicije, a to je jasan dokaz kako mu taktička strana i nije najbolji dio. Ma, on je više klaun nego trener. Ne može kontrolirati momčad ni svlačionicu, kakve gene ima (nećak Avija Luzona, bivšeg predsjednika saveza op.a.) trebao je postati bolji.

Ipak, De Mos, na kraju tirade, shvaća da nije epicentar problema samo na klupi.

- Sportska politika kluba mi nije previše jasna. Gledao sam ih protiv Zenita, Mouscrona i Oostendea, pojačanja nisu dovoljno dobra. Doduše, krivnja je i na samim nogometašima, da oni nešto znaju, igrali bi dobro bez obzira na sve - zaključio je na kraju de Mos.

Nikome ne želimo zlo niti otkaz, ali kada bi Rijeka barem još malo produbila tu krizu u Standardu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:11