110 GODINA VELIKANA

Prosinečki i Mijatović: Najveći klub na svijetu bio je i ostat će Real Madrid!

U povodu 110. godišnjice kluba najpoznatiji španjolski sportski dnevnik Marca objavio je idealnu momčad kraljevskog kluba.
 AFP

Kada zakoračite u povijest Reala na stadionu Santiago Bernabeu, na ulaznim vratima dočekat će vas fotografija Zinedinea Zidanea, a na izlazu Ferenc Puskas. Između su Alfredo di Stefano, Raymond Kopa, Ronaldo, Beckham i ostali galacticosi. Na zidu velikana je i slika Davora Šukera, osvajača Lige prvaka iz 1998. godine u Amsterdamu.

Kraljevski klub

Real Madrid traje već 110 godina i najslavniji je klub svih vremena. I najveći. Ne samo zbog devet naslova prvaka Starog kontinenta, čak i u vrijeme najveće dominacije omraženog susjeda iz Katalonije, svijet će priznati da je Real veći i od Manchester Uniteda, Ajaxa, AC Milana, Juventusa, Bayerna i, naravno, Barcelone.

Dašak glamura

“Kad ne bi postojala Barcelona, Real bi imao kraljevsku nadmoć u nogometnom svijetu”, rekao je Johan Cruyff. Ostali klubovi, uključujući i one s kojima se Real sudarao prije pola stoljeća (Stade Reims, Fiorentina, Eintracht Frankfurt), stanuju kat niže. Real je velik zbog igrača koji su dolazili na Bernabeu, zbog glamura kojim klub zrači, a sve podupiru rezultati kakve nema niti jedan nogometni klub. Ni Barcelona, današnji nogometni hit, čiji tika-taka nogomet podsjeća na glazbu The Beatlesa.

U povodu 110. godišnjice kluba najpoznatiji španjolski sportski dnevnik Marca objavio je idealnu momčad kraljevskog kluba. U njoj su trojica nogometaša iz današnjeg Reala, ostalo je miks prijašnjih godina. Zanimljivo, iz najslavnijih dana, kada je Real Madrid osvojio pet uzastopnih naslova europskog klupskog prvaka, samo su dvojica, Alfredo di Stefano i Ferenc Puskas.

Casillas, Roberto Carlos, Hierro, Ramos, Redondo, Zidane, Michel, Puskas, Di Stefano, Raul i Cristiano Ronaldo su 11 veličanstvenih u izboru Marce. Najviše glasova dobio je Francuz Zinedine Zidane, 152.416.

Hrvati na Bernabeuu

U Realu su igrala i četvorica Hrvata. Davor Šuker, Robert Jarni, Robert Prosinečki i Igor Jovićević. Na žalost, Bobanov nasljednik u Dinamu nikada nije zaigrao za prvi sastav kraljevskog kluba, iako su treneri Reala četiri godine brusili njegov talent u B momčadi. Kao i u slučaju Roberta Prosinečkog, njegov razvojni put su obilježile ozljede...

Danas, u danima kada je Real Madrid korak do naslova prvaka, kada ni Pep Guardiola na duge staze ne može izdržati utrku s Mourinhom, vodi se jedan tihi rat između Cristiana Ronalda i Lea Messija. Mnogi se pitaju - zašto svi obožavaju Messija, a ne simpatiziraju Cristiana? Kao da je u pitanju sukob dobra i zla?

- Barcelonini golovi, igra i trofeji imaju šlag, Lionela Messija, govori Prosinečki. - Doista igra fantastično, ali još nije ni Pele ni Maradona, tek kad s Argentinom postane svjetski prvak, moći ćemo o njemu govoriti kao o kandidatu za najboljeg igrača svih vremena. A u takvim je godinama da još može osvojiti tri svjetska prvenstva.

- Ono što Messi radi s loptom, to doista graniči sa znanstvenom fantastikom. Mediji njegovo umijeće znaju zamotati u celofan, ali ne može se i ne smije ignorirati ni Cristiana Ronalda, koji igra najbolji nogomet u karijeri i uopće nije slabiji od Messija - zaključio je ovaj razgovor Predrag Mijatović, koji smatra da bi najpravednije finale Lige prvaka bilo Real Madrid - Barcelona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:33