EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

PROSINEČKI BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Bugari nemaju ozbiljnog igrača, trebali smo ih - razbiti!'

Utakmicu su dobili Ćorluka i Modrić, ostali su statirali
 Drago Sopta/CROPIX

Je li pobjeda u Sofiji ključni korak u kvalifikacijama, nazire li se već grad svjetlosti? Pitao sam Roberta Prosinečkog, trenera koji je jednom bio u reprezentativnom stožeru i koji je slagao igru vezne linije kod Slavena Bilića. Utakmicu je “Veliki Žuti” gledao u Čemehovcu, na obiteljskom imanju, sam, bez suflera.

- Da, to je svakako jedna od ključnih pobjeda u kvalifikacijama, osvojili smo tri velika boda, što puno znači za samopouzdanje momčadi, poljuljano kritikama nakon skromne prezentacije protiv Malte. Ova tri boda su kapital, koji gotovo garantira plasman na Europsko prvenstvo, iako još ima puno utakmica i teških prepreka. Ali, najvišu i najtežu smo preskočili u prvom pokušaju.

Robert Prosinečki je utakmicu podijelio na dva čina:

- Prvo poluvrijeme smo odigrali izvanredno, drugo - jako loše! Razlika u kvaliteti između Hrvatske i Bugarske je tako očita, da smo ih morali, ponavljam, morali deklasirati. Bugari nemaju niti jednog ozbiljnog nogometaša, osim eventualno Ivelina Popova, no, niti on nije na razini hrvatskih igrača.

Prosinečki će izdvojiti:

- Luka Modrić i Vedran Ćorluka su odigrali velike utakmice. Čitam jutarnja izdanja i mislim da su izvjestitelji iz Sofije bili “škrti”, Luka i “Čarli” su zaslužili bolje ocjene, posebno Ćorluka. Ostali igrači su samo odradili posao, ali, od njih se na idućim utakmicama očekuje da će biti puno bolji...

Nakon velikih pobjeda, a kritičari su se složili da je pobjeda u Sofiji velika, najteže je igrati tzv. male utakmice. Ako se utakmica protiv Azerbajdžana može uopće nazvati - “malom”? Hrvali su se u Palermu s Italijom, izgubili su minimalnim rezultatom, i u Osijeku će, uvjereni smo, “parkirati autobus” pred vlastitim golom.

- Ne bi to trebala biti teška utakmica - uvjeren je Prosinečki i obrazlaže:

- Istina, držali su Italiju u neizvjesnosti i strahu, Italija je teško došla do pobjede, iako su imali deset prilika za mat. Italija je moćna, duh izbornika Contea je nova kvaliteta azzurra, ali, Hrvatska ne treba strahovati od Azera. Makar smo mi čudna momčad.

Niko Kovač je, vjerojatno ponukan kritikom javnosti, promijenio neke stvari. Iako je to bila uglavnom - kozmetika?

- Da, gurnuo je Ivana Rakitića bliže suparničkom golu, ali, “Raketa” nije bio na očekivanoj razini. Nadam se da ovo nije njegov maksimum, nadam da će već u Osijeku biti bolji. Ali, i takav Rakitić, a on bi trebao biti lider igre naše reprezentacije, dovoljan je da bi pali Bugari. Ipak smo odigrali ozbiljnu utakmicu, to se ne može zanijekati, iako - Mandžukić mora dati više...

Iz našeg kuta Marcelo Brozović je odigrao dobru utakmicu?

- Bolje igra u Dinamu nego u reporezentaciji, i on spada u grupu igrača koji moraju davati više. Da se ne lažemo, odigrao je samo pristojnu utakmicu, iako je riječ o nogometašu, koji bi vrlo skoro trebao biti vrlo važna persona u Kovačevoj škvadri.

Očekivali ste Kramarića?

- Kramarić mora igrati kad se igra kod kuće, kada treba razbijati “autobus”, jer, on je izvrstan u igri jedan na jedan, može jednim driblingom, lažnjakom ili udarcem riješiti utakmicu. U Osijeku bi trebao biti u udarnoj postavi - zaključio je Robert Prosinečki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:23