SLOMILI UEFU I FIFU

Prođe li Hrvatska skupinu na Euru, samo Dinamo će od Uefe dobiti gotovo milijun eura!

Uefa klubovima odsad daje 9000 eura dnevno za svakog reprezentativca. Ako se u državnoj momčadi ozlijede, njihove troškove do povratka na teren opet plaća UEFA
 AFP

Europski nogometni klubovi dobili su kontinentalnu bitku s Uefom, preostaje im još ona teža, na planetarnoj razini, s Fifom, radi plaćanja odštete igračima ozlijeđenima dok su nastupali za nacionalne reprezentacije te smanjenja međunarodnog kalendara.

Globalno, to su najveće vijesti 36. kongresa Uefe, održanog u Istanbulu, na kojem su Hrvatski nogometni savez predstavljali predsjednik Vlatko Marković, glavni tajnik Zorislav Srebrić i dopredsjednik Miroslav Uljan. Potonji nam je otkrio najvažniju vijest za naš nesređeni nogomet:

- Sindikat profesionalnih nogometaša FIFPro, Udruga profesionalnih europskih klubova EPFL i Udruga europskih klubova ECA potpisali su memorandum prema kojemu je svaki nacionalni savez u sljedeće tri godine dužan odrediti minimalnu plaću profesionalnih nogometaša u svojiim ligama, čime se namjerava uvesti više reda u poslovanje klubova, ali i osiguranje mirovinske i zdravstvene sigurnosti igrača - naglasio je Uljan.

Bit će zanimljivo po kojim će se parametrima kod nas računati minimalac. Zasad je nekoliko prijedloga prema kojima bi najveća dopuštena fiksna godišnja plaća u HNL-u bila 100.000 eura, a sve povrh toga vrednovalo se po učinku...

Novi kompromis

Što se bogatog svijeta tiče, izglasano je osnivanje Uefina pravnog financijskog tijela koje bi bilo nadležno za poštovanje financijskog “fair-playa” koji teče od ove sezone, 2011./2012., a sankcije za nepoštovanje neće odmah biti izbacivanje kluba iz natjecanja, nego restrikcija transfera, manji dopušteni broj prijavljenih igrača za eurokupove i slično. Uglavnom, čini se kako je riječ o kompromisu da vuk bude sit i ovce na broju jer koga zanima Liga prvaka bez Barcelone, Real Madrida, dvaju Manchestera, Chelseaja ili rastućeg PSG-a.

Profit za Hrvate

Hrvatski klupski nogomet profitirat će od sporazuma naglašenog u uvodu, za koji je najzaslužniji Karl-Heinz Rummenigge, prema kojemu Uefa povećava fond iz kojega klubovima reprezentativaca na europskim prvenstvima plaća kompenzaciju za sudjelovanje po igraču. Planirani iznos za Euro 2012. od 55 milijuna eura povećan je na okruglih 100 milijuna, što je više nego dvostruko u odnosu na Euro 2008. Tada je dan jednog igrača na Euru (računaju se dva tjedna od prve utakmice do prvog dana po ispadanju) vrijedio 4000 eura, a za Poljsku i Ukrajinu bit će oko 9000 eura. Primjerice, budu li iz Dinama Kelava i Vrsaljko među Bilićeva 23, klub iz Maksimira zaradit će za njihova minimalno 23 dana na pripremama i samom turniru 207.000 eura po svakome. U slučaju Vide, pak, trećinu iznosa, najmanje 69.000 eura, dobio bi njegov poslodavac iz sezone 2010./2011., Bayer Leverkusen, a od Šimunića bi trećina išla Hoffenheimu. Prođu li naši u četvrtfinale kao drugi u skupini, bit će im plaćeno za šest dana više, još po 54.000 eura. Isti je princip bio za Euro 2008. od kojega su, primjerice, trebali profitirati i Istra 1961 i Šibenik gdje je tadašnji napadač Hajduka bio po šest mjeseci na posudbi.

Bayernova pobjeda

No, to nije sve glede novca. Izvršnom orboru Fife predložit će se najvažnija stvar za koju se Rummenigge zalagao, ne bez vraga, jer se Bayernov Robben ozlijedio na SP-u 2010. i potom pauzirao šest mjeseci, a za to vrijeme plaćao ga je klub. Dakle, predlaže se osnivanje osiguranja za pokrivanje rizika ozljeđivanja igrača dok nastupaju za nacionalne reprezentacije. Uefa je već pokrenula takvo osiguranje koje će vrijediti od 1. lipnja 2012., dakle za Euro. I Fifa bi to trebala realizirati do početka kvalifikacija za SP 2014.

Zaboravite kolovoz!

Klubovi su pobijedili u još jednom prijedlogu koji treba amenovati Fifa, a taj je da u dvije godine bude samo devet termina za utakmice reprezentacija te da svi budu dvostruki, petak-subota i utorak-srijeda, tako da bi se ukinuo kolovoški termin u kojemu je, primjerice, Hrvatska već načelno dogovorila domaćinstvo Švicarskoj u sklopu proslave 100. obljetnice HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:13