IMAMO HNL!

PROCVAT HRVATSKOG NOGOMETA Najneizvjesnije lige u Europi su nizozemska i - hrvatska!

Tri kluba u jedan bod, od toga prva dva poravnati, u takvom prvenstvu trenutno uživaju malobrojni

Imamo HNL! Tri momčadi u jedan bod, u borbi za naslov, jedna koja ne zaostaje previše i još dvije-tri za koje nikad ne znaš koga će 'okinuti’. Hajduk je 'pao’ u Osijeku i Puli, Dinamo gubio bodove od Splita, Zadra i Dragovoljca, Rijeka nikako ne može dobiti derbi... Uistinu prvenstvo kakvo smo dugo godina željeli, kakvome smo težili.

Dakako, nije najkvalitetnija liga u Europi, nije ni najgledanija, nije niti liga s najmanje sudačkih pogrešaka, niti liga s najredovitijim plaćama... Međutim, HNL, Liga 10, trenutno je, kad je borba za naslov u pitanju, vrlo neizvjesna i otvorena. A neizvjesnost je jedan od rijetkih kriterija po kojima se najbolje i naslabije lige mogu 'trpati u isti koš’. Neizvjesnost je i najvažniji temelj za 'korak naprijed’, za povećanje interesa, punjenje stadiona. Pokazuju to i primjeri i iz najjačih liga, polarizacija prvenstva na dva-tri kluba i ostatak društva donosi i pad gledanosti. Koliko god se radilo o najboljim klubovima svijeta!

Dakle, tri kluba u jedan bod, od toga prva dva poravnati, u takvom prvenstvu trenutno uživaju malobrojni. Najuzbudljivije je Nizozemcima, oni su 'prvaci neizjesnosti’. Tamo su tri kluba na vrhu s 19 bodova, četiri ih imaju 18, a osmi ima 17, u dva boda je čak osam klubova. Od ostalih, nitko kao Hrvatska. Ako ne računamo San Marino, gdje se prvenstvo igra u dvije skupine i gdje je odigrano tek šest kola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:40