BIZARNE TERAPIJE

PREVARA ILI ZNANOST? Belgijci stižu u Brazil sa specijalnim naočalama za jet-leg

Specijalist iz Njemačke tvrdi da se zapravo radi o grupnoj terapiji sa psihološkim učinkom
 obs/Goodlite/Luminette

Cijeli nogometni svijet - ili barem veći dio ljubitelja nogometa - zadivljeni su eksplozijom koju je doživjela belgijska nogometna reprezentacija. U to su se ponajprije uvjerili naši nogometaši, koji su u kvalifikacijskoj skupini “crvenim vragovima” gledali u leđa. Prema mnogim mišljenjima, De Bruyne, Lukaku, Hazard, Benteke & Comp. čak su i “dark hors”, pritajeni favorit mundijala.

Zašto su Belgijci najednom postali tako jaki, pitaju se ljubomorni susjedi u Njemačkoj. Novinari prestižnog Bilda tvrde da su otkrili zašto je tome tako - tajna je u jedinstvenim i posebnim naočalama!?

Koristili ih u SAD-u

Izbornik Marc Wilmots navodno već godinu dana svoju momčad podvrgava redovnoj terapiji svjetlom. Zahvaljujući posebnim naočalama koje koštaju 200 eura po komadu, njegovi su igrači u mogućnosti bez problema amortizirati takozvani “jet lag” i sve posljedice dugih putovanja i svladavanja velikih vremenskih razlika.

- Stvar zaista funkcionira. Povećava se koncentracija i učinkovitost igrača, potvrdio je to liječnik belgijske reprezentacije Kris van Crombrugge.

Kako to funkcionira?

- Svaki igrač nosi te naočale 20-ak minuta. Takozvano “led svjetlo” podražava donju rožnicu i stimulira mozak tako da u potpunosti poremeti formiranje melatonina, hormona spavanja. Željeni je rezultat: Igrači uopće nisu umorni.

Zvuči zaista dobro, posebno za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, gdje će reprezentacije morati savladavati velike udaljenosti između gradova u kojima se igraju utakmice.

U tom je smislu Bild potražio stručnu ekspertizu. Radi li se o običnoj “provali” i prevari ili stvar zaista funkcionira?! Doktor Albert Augustin, poznati stručnjak i ravnatelj Klinike za očne bolesti u Karlsruheu, pokušao je objasniti fiziološki učinak terapije “čudotvornim naočalama”:

- Stvar je i više nego upitna. Čak i samo uzimanje melatonin tableta za “jet lag” je nedjelotvorno! No, nema veze, lako mi je zamisliti psihološki učinak takve terapije. To može biti vrlo djelotvoran način za sinkroniziranje pojedinaca i pojačavanje zajedništva. Svi sjede zajedno, uvjereni su da im to pomaže, naočale su postavljene. Svi sjede u tišini i posvećeni su zajedničkom cilju. To vam ispada nešto kao joga.

‘Placebo-efekt’?

Znači li to da belgijski reprezentativci napadaju svjetski naslov uz pomoć klasičnog “placebo efekta”? Drugim riječima, kako to definicija kaže - vjeruju li u koristan učinak tvari i predmeta, koji ih realno nemaju.

Možda je zaista tako, a možda su Nijemci tek ljubomorni, no učinit će sve da suparnika uvjere kako im je metoda poboljšavanja rezultata nedjelotvorna. Ako je, pak, sve to zaista samo obična “fora”, i to nema veze. Žele li to, imaju ljudi pravo vjerovati i u to da djecu donose rode...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 19:48