POGLEDAJTE VIDEO

Prekršaji za zatvor: Kosti će im zarasti, ali duša neće

Nakon Eduarda i Ebuea Ramsey je treći nogometaš Arsenala kojem je u igri slomljena noga. Previše. Čak i za Premier ligu
 Reuters

ZAGREB - Danas smo na travnjaku imali Fabregasa, Nasrija, Ramseyja i Ebuea kojima je prosjek 21 godina. Sprijeda je bio Bendtner kojem je 20. Oni čine čuda s obzirom na svoje godine. Ali, ako ih uništite, oni nikada neće postići vrhunac - bijesan je bio Arsene Wenger nakon što je Ryan Shawcross slomio gležanj Ramseyju za kojeg je sezona završena.

- Kost će zacijeljeti, ali kako psihološki pripremiti 19-godišnjaka za povratak na travnjak - pita se Wenger koji bi savjet mogao potražiti kod Petera Schmeichela. Naime, bivši vratar Uniteda dugo je pohađao ordinaciju psihoterapeuta kako bi prebrodio šok zbog najbrutalnijeg starta u povijesti nogometa, a koji se odigrao pred upravo njegovim očima. Bilo je to 1996. na Old Traffordu kada su Denis Irwin i Brian McClair “uhvatili u klinč” Davida Bussta koji je branio boje Coventryja. Nisu mogli slutiti koje će posljedice imati njihov neoprezni čin. Televizijske kuće odbile su emitirati reprizu zbog brutalnosti, a utakmica je prekinuta na 15 minuta kako bi se s travnjaka isprala krv koja je šikljala iz dva otvorena prijeloma potkoljenične kosti. Busst se nakon toga još samo jednom pojavio na travnjaku, i to na svojoj oproštajnoj utakmici.

Ozljeda Aarona Ramseyja dala je povod engleskim medijima da izvuku iz naftalina deset najbrutalnijih prekršaja u povijesti nogometa. Tako već opisani slučaj s Old Trafforda slijedi prekršaj Schumachera nad francuskim reprezentativcem Patrickom Battistonom u polufinalu SP-a u Španjolskoj 1982. godine, dok se na trećem mjestu našao start Roya Keana nad Alf Inge Haalandom. Dugo je vremena karizmatični kapetan Uniteda spremao osvetu jer ga je u njihovu prijašnjem susretu Haaland optužio da je odglumio ozljedu. Dočekao ju je u travnju 2001. godine.

- J... sam ga udario. Uopće nisam gledao gdje je lopta. Evo ti sada p... i nemoj me nikada više optužiti da glumim ozljedu - napisao je kasnije u svojoj biografiji Roy Keane, samim time i priznao kako je namjerno ozlijedio Haalandoma koji se više nikada nije oporavio.

Na petome mjestu liste nalazi se i ozljeda Eduarda kojeg je prije dvije godine slomio Martin Taylor i uzeo našem reprezentativcu potencijalno najbolju godinu karijere koju je trebao okruniti nastupom na Euru 2008.

10 najgorih prekršaja u povijesti vrhunskog nogometa:

1. David Busst - Manchester United - Coventry City, 8. travnja 1996.

2. Patrick Battiston - Francuska - Zapadna Njemačka 8. srpnja 1982.

3. Alf Inge Haaland - Manchester United - Manchester City, 21. travnja 2001.

4. Petr Čech - Reading - Chelsea, 14. listopada 2006.

5. Eduardo - Birmingham - Arsenal, 23. rujna 2008.

6. Luc Nilis - Aston Villa - Ipswich, 9. rujna 2000.

7. Djibril Cisse - Blackburn - Liverpool, 30. listopada 2004.

8. Kieron Dyer - Bristol Rovers - West Ham, 18. kolovoza 2007.

9. Alan Smith - Liverpool - Manchester United, 18. veljače 2006.

10. Henrik Larsson - Lyon - Celtic, 22. listopada 1999.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 19:54