SUZE I OČAJ

POMORAC IZ KOSTRENE VIŠE NE POSTOJI Ugasio se klub star 93 godine zbog 800.000 kuna duga!

'Ovo je najtragičniji dan u Kostreni, tuga ostaje sa nama koji smo proveli toliko godina u Pomorcu'
 Davor Zunic / CROPIX

Dok smo se vozili prema Kostreni na “sprovod” Pomorca, na radiju je zasvirao TBF.

- Tu du du, nema nam pomoći...

Simbolično...

Kostrenjani su se spontano počeli okupljati već s noći subote na nedjelju. Svatko je na autobusnu stanicu (u bojama Pomorca) iznad Žuknice donio crveni lampion ili cvijeće. Simbolično. Ipak će datum 19. listopada ostati upamćen kao smrt Pomorca te općenito nogometa u Kostreni. Igrači su se, također, pojavili, oko 13.30 budući da im nitko službeno nije javio (?!) kako je utakmica otkazana. NK Imotski primio je dopis od strane HNS-a još u subotu popodne, nisu ni krenuli na put...

U vrijeme utakmice 20-ak Kostrenjana, mahom članova bivše uprave, opraštalo se od svog Pomorca, kluba starog 93 godine koji je nestao u samo dvije godine promjenom lokalne vlasti. Bilo je tu mnogo tuge, čak i suza, tajnica Petra Žudić došla je u majici s klupskim grbom, netko je “iz naftalina” izvadio i dres iz razdoblja (2001-2003) kada je “ponos Kostrene” igrao najviši rang hrvatskog nogometa. Od danas, on se nalazi u najnižem... I dobro je netko rekao, više svijeća je gorjelo na stanici nego što je bilo ljudi na tribinama ove sezone.

O povijesti propadanje napisane su kartice teksta, nema se smisla vraćati na politički sukob načelnice Marunić i Miroslava Uljana ili na optužbe koje je Zlatko Petričević uputio prema, primjerice, bivšem predsjedniku Đuri Vičeviću. Agonija je okončana, Pomorca više nema!

- Ovo je najtragičniji dan u Kostreni, žalost i tuga ostaju sa nama koji smo proveli toliko godina u Pomorcu. Onima koji su doveli do ovog pogreba, neka ostane na duši! Crnim slovima će ostati zapisani u povijesti Kostrene - rekao je Vjekoslav Bakašun, dugogodišnji doktor i član uprave NK Pomorac.

- Svi lokalni Kostrenjani okupljali su se oko Pomorca, taj klub neizostavan je dio naših života. Nogomet je potpuno sporedna stvar u cijeloj priči! Prva županijska, druga županijska, stota, dvjestota... Potpuno je svejedno. Ali, da se klub ugasi zbog razno-raznih interesa, svi su znali za Kostrenu preko Pomorca - izjavio je Đuro Vičević, bivši predsjednik.

Sport je izgubio još jednu bitku od društveno-političkih okolnosti. Još jedan klub ugašen je zbog doista zanemarive cifre dugova (800.000 kuna). No, sve je upućivalo na takav rasplet još od ljeta, dolazak Zlatka Petričevića probudio je lažnu nadu. Nakon njega ostali su sudski procesi zbog napada na novinare te gorak okus lakrdije koju je posljednjih tjedana pratila cijela Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 09:01