SIROMAŠNI EL CLASICO

PIŠE T. ŽIDAK Iako je Jose 13 bodova iza Barcelone, on je zapravo pobjednik. Znaju to i Katalonci

Za samo pet dana Jose Mourinho je dvaput nokautirao starog neprijatelja! Iako je jučer popodne na teren poslao rezervnu momčad, bez kompletnog veznog reda (Xabi Alonso, Khedira, Ozil), iako je tek u 57. minuti uveo u igru Cristiana Ronalda, iako nije na raspolaganju imao ni Angela di Mariju, ‘Specijalni’ se uoči utakmice godine na Old Traffordu napojio samopouzdanjem i niti Alex Ferguson ne može biti miran uoči uzvratne utakmice 5. ožujka.

Da nije bilo dramatične završnice, bio bi ovo El Clasico za siromašne. Kakva je to nogometna svetkovina, ako na terenu nema Cristiana Ronalda, Ozila, Xavija, Puyola? I kada je izgledalo da će ta dosadna utakmica završiti bez pobjednika, Modrić je nabacio korner, a Sergio Ramos poentirao. Eh, kada bi Luka Modrić i 22. ožujka ovako perfektnom asistencijom našao glavu Nikice Jelavića ili Marija Mandžukića...

Tek nakon gola Sergija Ramosa počela je horror završnica. Uvod je napisao Cristiano Ronaldo, kada je majstorski iz slobodnog udarca pogodio vratnicu, a za ‘prolog’ se pobrinuo sudac, koji je u 93. minuti previdio očigledni jedanaesterac za Barcelonu. Sergio Ramos je ‘klepnuo’ po nogama Adriana, ali, je sudac, očito u smrtnom strahu od Mourinhove bijesne reakcije, ostao nijem. Nije to bilo prvi put, Barcelona je i na prošloj utakmici u utorak zakinuta za jedanaesterac...

Za Barcelonu ovaj poraz neće imati pogubnih posljedica, minus 13 poena je nedostižno čak i za Jose Mourinha i Real, koji je u ovom času možda i najmoćnija momčad na svijetu.

Jedini gubitnik će biti Jordi Roura, kojega će nogometna povijest pamtiti jedino po tome da je u pet dana izgubio dvije utakmice protiv Reala. To u Kataloniji nije ugodan podatak u biografiji.

Drugi gubitnik je Brazilac Kaka, koji će nakon ovako blijede utakmice sasvim sigurno odletjeti na transfer listu. Modrić? Iako mi se na prvi pogled činilo da je ‘igrao za momčad’, dvije asistencije, Morati i Sergiju Ramosu, potvrdile su da, za razliku od Kake, ne razmišlja o odlasku s Bernabeua. Igrao je vrlo pristojno, s nimalo ugodnim saznanjem da nije član udarne postave. Iako ga Mourinho očigledno voli!

Leo Messi? Zabio je svoj 39. gol u sezoni, što je brojka za svaki respekt. No, Messija više nitko ne gleda kroz statističke prizme, svi vide da to nije Messi od prije nekoliko mjeseci. Nije više moćan, nezadrživ, nije više mali čarobnjak.

Nitko ne može objasniti -zašto! I dogodilo se sljedeće. Iako je Jose Mourinho 13 bodova iza Barcelone, on je zapravo pobjednik. Znaju to i u Barceloni, gdje nitko ne otvara slavljenički šampanjac?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:25