EKSKLUZIVNO

Patrik Berger piše za Jutarnji: Modrić je zaista čudo, ali srećom nemate golgetera kao što je bio Šuker

Šanse nam ovise o tome kako će se postaviti Modrić. On je čudo, stalno je najbolji, ključna figura
Patrik Berger
 Daniel Černovský/Cnc/Profimedia

Dvoboj Češke i Škotske gledao sam u apartmanu hotela Meridien Lav u Podstrani, kod Splita, takve utakmice volim gledati osamljen i koncentriran. Kako je krenulo, pomislio sam da će završiti bez golova, jer, igralo se čvrsto, s viškom ljudi u obrani. Ali onda se ukazao Schick. Rekao sam vam već da je opasan, da zna iskoristiti svaku priliku.

Drugi gol mogao bi ući u konkurenciju, ne samo za najbolji na ovom Euru, nego uopće, takvi su golovi vrlo rijetki. U mojoj karijeri ne pamtim takav pogodak. Moj imenjak Patrik pokazao je lucidnost, uočio je škotskog vratara daleko ispred vrata, nije mu trebalo puno, potegnuo je odmah, precizno i neobranjivo s polovice terena.

Žarko bih želio da Češka ponovi uspjeh iz Engleske 1996., ali to je teško, čak - premda je u nogometu sve moguće - ovaj put ipak nemoguće. Mi smo u Englesku stigli kao svježa snaga, nova nacija, kao uostalom i Hrvatska. U grupnoj fazi prošli smo dalje, u četvrtfinale, zahvaljujući činjenici da smo Italija i mi imali po tri boda, ali smo ih pobijedili s 2-1.

Onda smo dobili Portugal s 1-0 u četvrtfinalu, pa poslije na jedanaesterce Francusku sa 6-5. Na kraju su nas dočekali Nijemci, koji su nas u grupi pobijedili s 2-0, iako je finale bio druga priča. Mi poneseni, bili smo bolji, imali prilika, poveli smo 1-0 golom koji sam realizirao iz kaznenog udarca. No onda je u igru ušao Bierhoff, zabio dva gola, drugi u 95. minuti, to je bio "golden goal".

U svakom slučaju, sutra očekujem napetu utakmicu, iako bi moglo završiti i 0-0. Sada je jasno da nama treba jedan bod, neriješeno s Hrvatskom i idemo dalje. No, to ne znači da nismo u stanju pobijediti, sve zavisi ipak o tome kako će se Modrić i drugi postaviti, kako će ući u igru. Modrić je zaista čudo, toliko utakmica i stalno najbolji, ključna figura, godinama tako. No za nas bi bio najopasniji Davor Šuker, on je genijalni golgeter. Na sreću, nemate takvog, ni iz blizine. Neka Šukera u fotelji, u svečanoj loži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:49