MARIO TIČINOVIĆ I IVAN RUNJE U NORDSJAELANDU

Otpisani hajdukovci čekaju Ligu prvaka: 'Igramo u danskoj Barceloni!'

Nordsjaeland će debitirati u Ligi prvaka protiv Šahtjora u Donjecku, a danski klub nama je zanimljiv jer za njega igraju dvojica Hrvata: Mario Tičinović i Ivan Runje
 Ronald Goršić / Cropix

Oni su pravi Liliputanci ovogodišnje Lige prvaka. Prvaci Danske, klub imena Nordsjaelland dolazi iz Faruma, iz grada u okolici Kopenhagena. Farum, koji je od glavnoga grada Danske udaljen 20 kilometara, broji manje od dvadeset tisuća stanovnika (točno 18.422, prema popisu iz 2012.) i zamislite, nije najmanji grad koji je dosad dao predstavnika u Ligi prvaka.

Sjetit ćete se da su u najelitnijem natjecanju igrali i manji od Faruma. Rekorder je rumunjski prvak iz 2009. godine, Unirea koja je predstavljala grad Urziceni od 14.000 stanovnika. Pola rumunjskoga grada moglo je stati na stadion Tineretului, ali su ipak utakmice igrali u Bukureštu. Ista je priča i s Nordsjaellandom. Njihov stadion Farum Park može primiti 10.000 gledatelja, ali će utakmice protiv Chelseaja, Šahtjora i Juventusa igrati u Kopenhagenu.

Klub bez navijača

Nordsjaeland će debitirati u Ligi prvaka protiv Šahtjora u Donjecku, a danski klub nama je zanimljiv jer za njega igraju dvojica Hrvata, obojica 21-godišnjaci i bivši hajdukovci: Mario Tičinović i Ivan Runje.

- Baš sam pričao s Runjom, i složili smo se oko toga - da nam se ovo događa s Hajdukom, bilo bi sto tisuća ljudi na ulicama i neviđena ludnica. Ovdje je takva euforija nezamisliva. Igramo u Ligi prvaka, a to ne izaziva nekakve posebne emocije - kazao nam je Mario Tičinović, s kojim smo razgovarali o Nordsjaellandu, čudu danskog nogometa.

Nordsjaeland je klub bez velike tradicije. Osnovan je 1991. godine fuzijom dvaju gradskih klubova, a sadašnji naziv nosi od 2003. Te godine bili su treći u prvenstvu Danske, što im je bio najveći uspjeh. Otad su osvojili dva kupa, i to 2010. i 2011., a prošlu sezonu završili su kao senzacionalni osvajači prvenstva ispred mnogo uglednijih i poznatijih klubova kao što su Kopenhagen i Midtjylland.

- Imamo mali stadion koji može primiti desetak tisuća gledatelja, ali ćemo utakmice Lige prvaka igrati u Kopenhagenu. Svi će htjeti doći na te utakmice jer imamo atraktivne protivnike. Inače, na prvenstvenim utakmicama u prosjeku nas dođe gledati oko sedam tisuća ljudi, ali to su gledatelji, a ne navijači. Navijača praktično nemamo. Kad smo osvojili prvenstvo, imali smo feštu na stadionu, proslavu uz vatromet i večeru poslije toga, i to je sve. Nema izlazaka, nema fešte po gradu. Ovdje je sve mnogo mirnije i staloženije - priča nam Tičinović.

Laudrupov sin

On je prošlu polusezonu proveo u Nordsjaelandu na posudbi, a sad je potpisao trogodišnji ugovor. Od Tičinovića, koji je sa 17 godina bio najmlađi profesionalac u Hajduku, očekivalo se da bude nova velika zvijezda “bijelih”, ali je na kraju stradao u selekciji Krasimira Balakova, bugarskog trenera koji je otpisao nekolicinu mladih nogometaša poniklih u omladinskoj školi. Hajduk je za njega dobio samo 135.000 eura odštete. Ali to je neka druga priča...

- Zaista nisam imao ideju kuda dolazim, i o kakvom se klubu radi. Znao sam za Kopenhagen i Bröndby. Nisam poznavao danski nogomet, ali sad mogu reći da im je liga dvaput jača nego hrvatska. Doveli su me kao napadača. Igrao sam prošlu polusezonu na lijevom krilu, a sad me trener povukao na lijevi bok. Zadovoljan sam jer zaista mogu igrati na svakoj poziciji.

Tičinović kaže da u Nordsjaelandu vlada “zeznuta” konkurencija. Imaju u svojim redovima nekoliko danskih reprezentativaca i kvalitetnih stranaca. Kao kuriozitet spomenimo da je suigrač Tičinoviću i Runji Andreas Laudrup, njihov vršnjak, sin najboljeg dosadašnjeg danskog nogometaša Michaela. No, Andreas nije bi blizu očevoj klasi.

Ponajboljeg igrača Andreasa Bjellanda, 24-godišnjeg stopera, prodali su u Twente za tri milijuna eura. Nakon toga priliku je dobio Ivan Runje,

koji je izborio standardnu poziciju u sastavu. Runje je igrao u drugoligašu Mosoru, a umjesto ponuđenog ugovora u Hajduku, izabrao je Dansku.

- Na kraju se pokazalo da je ovo zaista bio pravi pogodak. Kad smo odlazili iz Hajduka, nismo mogli zamisliti da ćemo tako brzo igrati u Ligi prvaka.

Tičinović tvrdi da Nordsjaelland neće samo upisati nastupe u Ligi prvaka.

- Skupina nam je osjetno jača nego ona u kojoj je Dinamo. No, siguran sam da nećemo biti vreća za napucavanje! - poručio je Tičinović.

- Igrali smo na pripremama sa Twenteom, Dniprom i sličnima Dnipro smo pobijedili sa 4-1, “ubili” smo ih, tako da su nam došli Strinić i Kalinić s pitanjima: Koji je ovo klub? Imamo mladog trenera koji je opčinjen Barcelonom. Kasper Hjulmand, ima 40 godina i nije bio topigrač ali je sjajan trener. Forsira Barcelonin stil. Na utakmici odigramo mali milijun dodavanja. Nema šanse da će netko uzet balun i driblat, sve se igra jedan-dva.

Danski kao kineski

Tičinović, koji je sa 21 godinom (r. 20. kolovoza 1991.) standardni član U-21 hrvatske reprezentacije, tvrdi da je napredovao.

- Rekao bih da sam više naučio u sedam mjeseci u Danskoj nego u cijeloj karijeri. Zaista se kvalitetno radi. S trenerima imamo razgovore, gledamo snimke, imamo jednog za obranu, drugog za napad. Znaš što je najluđe, ne znam je li ijedan od naših trenera ikad igrao nogomet, ali svi su završili škole - zaključio je Tičinović, koji se odlično prilagodio životu u Danskoj. Stanuje u Kopenhagenu, nema problema u komunikaciji jer svi govore engleski, a danski jezik, za koji tvrde da je nakon kineskog najteži, još nije savladao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:26