PRIPREME ZA LIGU PRVAKA

NOVI PROJEKT MODRIH Dinamo od Duje Čopa želi napraviti novog Marija Mandžukića!

 Damir Krajač/CROPIX

S obzirom na već zakapareno prvenstvo krenule su Dinamove pripreme za novu Ligu prvaka. Što će biti najvažnije u toj priči? Naravno, podići tjelesne kapacitete igrača kako bi mogli konkurirati jakim europskim momčadima. U kojoj mjeri je to izvedivo, mogu li se plavi dečki uistinu približiti razini moćnih momčadi? Na startu zimskim priprema kondicijski trener Zvonko Komes nam je kazao:

“U suradnji s glavnim trenerom Krunoslavom Jurčićem želim postaviti standarde te vidjeti koji igrači od njih odstupaju. Ti postavljeni standardi garantiraju igranje europskih utakmica na višoj razini, povezani su sa standardima klubova koji su prošli prvu fazu skupine Lige prvaka”.

Komes je dugo godina proučavao način rada najpoznatijih i najboljih kondicijskih trenera u Europi, pa se Dinamova kondicijska priprema ne razlikuje previše od onih koje ima Barcelona, Real, Manchester United... Razlikuju se tjelesni kapaciteti igrača.

U tom razgovoru s Komesom saznali smo da je najbolje tjelesne kapacitete imao današnji igrač Intera Mateo Kovačić, ali i on je imao problem energetskog kapaciteta, kad je bio u maksimalnom naporu duže od 30 sekundi je 'padao’, trebalo mu je dvije-tri minute da se vrati u normalu. Isto tako smo saznali da niti jedan igrač Modrih nema sve tjelesne kapacitete. Logično je da se ti kapaciteti ne mogu usporediti s onim vrhunskim iz najboljih klubova Lige prvaka. Ali se definitivno mogu podići na višu razinu. To je sad cilj Jurčića i Komesa do početka kvalifikacija za Ligu prvaka.

U tom dijelu jedan od maksimirskih projekata je - Duje Čop! Od njega se u Dinamu želi napraviti novog Marija Mandžukića! U Maksimirskoj 128 drže da Čop ima slične karakteristike kao izvrsni reprezentativac i nogometaš Bayerna. Uz Sammira najbolji strijelac Dinama, koji je ove sezone postigao 12 golova u svim natjecanjima, ima urođenu brzinu, ima kapacitete za presing na suparničku obranu, zna zabiti nogom i glavom. Vjeruje se da Čop može još napredovati u tjelesnom, ali i u igračkom smislu. Ako će klupski plan uspjeti, ako Čop zaista krene stazom Mandžukića, onda će Dinamo napraviti sjajan potez, a Duje veliku karijeru.

Konačni cilj je jasan, svim igračima podići tjelesne kapacitete, a nakon toga i mogućnost njihovog korištenja. Jer ništa ne znači ako je nogometaš tjelesno vrhunski sposoban, a to na travnjaku ne koristi na adekvatan način.

Neki Modri stanovnici svlačionice imaju prirodne predispozicije, dakle u onoj su skupini koja svojim kapacitetima može konkurirati onima jako dobrima na europskoj sceni. To su već spomenuti Čop, zatim Šime Vrsaljko, Marcelo Brozović, Josip Pivarić Luis Ibanez, Tin Jedvaj, Jozo Šimunović... Najviše je pak u tjelesnom smislu napredovao Arijan Ademi, momak koji je postao prototip modernog veznog igrača koji je u stanju igrati defenzivno i ofenzivno u veznoj liniji, a ono što ga posebice krasi jest činjenica da stalno stiže u konačnice akcija, što je rezultiralo već s dva postignuta pogotka u prvenstvu, protiv Osijeka i Slavena Belupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:07