OSMINA FINALA

Nokaut faza Lige prvaka: Bayern se nada pomutiti san o 'el clasicu' u finalu

 AFP PHOTO

Barcelona i Real Madrid se doimaju najvećim favoritima osmine finala europske nogometne Lige prvaka. Prva runda nokaut-faze potrajat će mjesec dana, kako već Uefa posljednjih sezona prakticira, ovaj put između 14. veljače i 14. ožujka, a u igri su i četiri Hrvata: Olić i Pranjić u Bayernu, te Lovren u Lyonu su starosjedioci, a iznenada je u konkurenciju ušao Ćorluka, koji je na četiri mjeseca pristupio Bayer Leverkusenu. Kakvo je stanje u momčadima nakon dvomjesečne stanke, tko je kako trgovao i kakvi su izgledi za prolaz? Opširnije smo se pozabavili ovotjednim parovima...

Lyon - APOEL 55:45%



Prvak grčkog dijela Cipra bio je najveće iznenađenje natjecanja po skupinama, u siječnju je samo neznatno promijenio momčad, prodavši Sanela Jahića Turcima za 300.000 eura, a dovevši malo poznatog portugalskog ofenzivca Héldera Sousu za 90.000.

Lyon nije trgovao u siječnju, naš Dejan Lovren je potpisao novi ugovor pa se ozlijedio, trebao bi biti spreman za osminu finala, no najveće pojačanje momčadi koja je drugi krug izborila senzacionalnom pobjedom nad Dinamom usred Zagreba od 7-1 jest povratak u formu Lisandra Lópeza, koji će s Gomisom biti ponajveća prijetnja APOEL-u.

Bayer (L) - Barcelona 25:75%

Barcelona nije izgubila na posljednjih sedam gostovanja u Njemačkoj, no taj zadnji poraz (1-2) doživjela je upravo u Leverkusenu, ujesen 2000. Ovo se nakon ždrijeba doimao najizvjesnijim parom, doista sve ovisi samo o Guardiolinoj momčadi, u koju bi se trebali vratiti Xavi i Iniesta. U kadru Barçe više nema Maxwella, prodanog PSG-u za 3,5 milijuna eura, a iz B-momčadi je povučen Cuenca. Bayer je od Stuttgarta za 7,5 milijuna eura otkupio vratara Bernda Lena, a iz Tottenhama je doveden naš Vedran Ćorluka. Leverkužanima su ozlijeđeni napadači Sam i Derdiyok, Ortega i Barnetta, ali oporavili su se Renato Augusto i Ballack.

Zenit - Benfica 50:50%

Ruski prvak nedavno je ostao bez napadača Dannyja (križni ligamenti), koji tako neće moći zagorčati život sunarodnjacima, kao što jest onima iz Porta. Rusko prvenstvo u kojem Petrograđani vode sa šest bodova prednosti nastavlja se 3. ožujka, a posljednja natjecateljska utakmica Putinova omiljena kluba bila je u skupini Lige prvaka protiv Porta 6. prosinca (0-0), kad je sretno izboren prolaz dalje. Benfica je ove sezone jača od Porta, neporažena je u prvenstvu nakon 17 kola, ima 10 pobjeda zaredom u domaćoj ligi i liga-kupu, nije bila u nokaut-fazi Lige prvaka od 2006, a puna je samopouzadnja i zbog 1. mjesta u skupini, što joj se dogodilo prvi put od 1995; k tome, ostavila je za sobom Manchester United. Bit će to i zanimljiva taktička bitka Luciana Spalettija i Jorgea Jesusa.

Milan - Arsenal 45:55%

Neposredno nakon ždrijeba vjerojatnost prolaska procijenili smo 50:50, no sada strelica na vagi preteže na stranu Londončana, koji su u pucačkoj formi i ne ovise samo o raspoloženju jednog igrača, pa bio to i Van Persie, poput ‘rossonera’ o Ibrahimoviću. Milan se u Seriji A muči prestići Juventus, od kojeg je izgubio i u talijanskom kupu prošli tjedan, a loša vijest za Massima Allegrija je i što Milanezima ne pašu engleski klubovi ispadali su od njih u posljednje tri sezone LP. S druge stranem Talijani su Arsenalove mušterije, čak i ljetos u kvalifikacijskom kolu Wengerova je momčad izbacila nikad bolji Udinese, a na San Siru je već pobjeđivala i Milan i Inter. Arsenal u siječnju nije mijenjao momčad, Henry se već vratio s posudbe u New York, a Milan je doveo Maxija Lópeza.

CSKA Moskva - Real (M) 30:70%

Kraljevski klub slavio je u svoja dva posljednja posjeta Rusiji, kod Zenita i Lokomotiva, slavio je i José Mourinho u Moskvi protiv CSKA, s Interom u šampionskoj sezoni 2009./10., tako da ‘armijcima’ vjerojatno neće puno pomoći statistika prema kojoj nikad nisu poraženi (tri pobjede i dva remija) protiv španjolskih klubova; nikad nisu ni igrali protiv Real Madrida. Kakva-takva prednost CSKA je samo umjetna podloga u prvom dvoboju...

Napoli - Chelsea 50:50%

Tko zna kakvo će biti stanje u obje momčadi, koje kiksaju u svojim prvenstvima, do sljedećeg tjedna, no Londončanima ne ide u prilog loša statistika s Talijanima, koje su na posljednjih sedam gostovanja samo jednom pobijedili, no rošli su dalje u dva od tri sučeljavanja s klbovima Serie A u nokaut-fazi. Napolitancima će ovo biti treće domaćinstvo Englezima u posljednjih 17 mjeseci, igrali su 0-0 s Liverpoolom, a pobijedili City 2-1.

Marseille - Inter 45:55%

Dvoboj bivših europskih prvaka bit će i nadmetanje tek petoplasiranih momčadi francuskog i talijanskog prvenstva. Iz Tapieova doba Marseille je bio rival Berlusconijevu Milanu, dakle navijali su za OM i interisti, ovaj put međunarodnu draž nadmetanju daje novi dvoboj trenera Ranierija i Deschampsa; posljednji put, kad su vodili Chelsea i Monaco, slavio je Francuz. Za razliku od jeseni Inter je slabiji za Mottu, prodanog PSG-u.

Basel - Bayern 40-60%

U siječnju nisu trgovali, ali su međusobno dogovorili za nadolazeće ljeto transfer desnog krila Xherdana Shaqirija u München za 11,600.000 eura. Mladi (20) Kosovar će biti u sukobu inetresa... Bavarcima se u međuvremenu opet ozlijedio Schweinsteiger, strahovit prtisak bit će na najtrofejnijoj njemačkoj momčadi i zbog sna da igraju finale na Allianz Areni. Lani u skupini Bayern je svladao Basel oba puta, 2-1 i 3-0, je li na pomolu revanš?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 02:03