SLUČAJ CERNAT

Ni Reja ne zna gdje bi s najskupljim Hajdukovim igračem

SPLIT - Javna je tajna da je dolazak Rumunja Florina Cernata u Hajduk ovog ljeta uzbudio duhove u svlačionici “bijelih”, igrači su iskazali “tihi bunt” zbog dovođenja preskupo plaćenog igrača koji, pokazat će se kasnije, nije opravdao očekivanja te se čak nije ni izborio za status standardnog prvotimca.

Cernat je doveden kao “dar Torcidi”, kako je to tumačio bivši predsjednik Mate Peroš i njegovi medijski jataci, uz objašnjenje da je Cernatov angažman opravdan jer ga navijači vole i cijene njegovo nogometno umijeće.

Rumunj je osvojio srca splitskih navijača u sezoni 2007/08 koju je proveo na posudbi u Hajduku, stigavši iz kijevskog Dinama. Zaboravlja se pritom da je Hajduk te sezone ostvario sramotan rezultat, završio je kao 5. u HNL-u sa skupim igračima, poput Cernata, Verpakovskisa, Sablića, Tudora..., uz učestale smjene trenera ( Vulić, Čutuk, Krešić, Jarni).

Zapravo, dovođenje Cernata bio je čin klasičnog podilaženja navijačima i pokušaj da se dodvoravanjem osigura podrška s tribina. Otišlo se toliko daleko da je Cernat uz trogodišnji ugovor dobio i dres s brojem 50 na leđima koji simbolizira godinu osnutka Torcide, 1950.

I sve bi to možda i prošlo da je Cernat u Hajduku igrao i da se dokazao kao pojačanje. No, on se stalno sudarao samo s problemima. Stigao je nespreman, a kada je i počeo igrati, bio je potpuno izvan forme. Najčešće je upadao u sastav kada bi se ozlijedio netko od standardnih - Andrić ili Skoko. U finišu sezone borio se i s ozljedama. A uza sve to, bio je laka meta za kritike s etiketom najskuplje plaćenog igrača koji za 460.000 eura godišnje plaće daje premalo ili čak ništa.

Među suigračima nije bio prihvaćen i to je osjećao. Neki su na račun njegova ugovora tražili povišicu.

Priča iz svlačionice kaže da je Cernat iznerviran stalnim spekulacijama o astronomskoj plaći suigračima dao na uvid svoj ugovor. A u njemu navodno stoji da je uz 170.000 eura za dolazak u Hajduk dobio plaću od 250.000 eura za ovu sezonu te po 350.000 eura za sljedeće dvije sezone.

Čak i ako zanemarimo novac, danas je najveći problem s Cernatom to što ni trener Reja ne vidi gdje će s njim.

- Recite mi gdje biste vi stavili Cernata u sustavu 4-4-2? - pitao je prije neki dan Reja čak i novinare u neformalnom druženju.

Talijan je svjestan da teško može pronaći mjesto za Cernata u konkurenciji defanzivnih veznjaka poput Andrića i Skoke ili pak ofenzivnijeg Ibričića.

- Cernat je odličan igrač lucidnog poteza koji ima sjajne ideje i rješenja. On može funkcionirati u momčadi koja igra na visokoj trkačkoj razini. Dat ću mu prigodu, ali tražit ću od njega da se dobro pripremi i da podigne razinu svojih fizičkih sposobnosti - najavio je Reja koji se unatoč svemu ipak ne odriče Cernata u projekciji igračkog kadra za proljeće.

OSOBNI KARTON

Florin Lucian Cernat

Godine: 29 (r. 10. ožujka 1980. u Galatiju u Rumunjskoj);

Pozicija: veznjak;

Klubovi: Otelul Galati (1998-2000), Dinamo Bukurešt (2000-01), Dinamo Kijev (2001-09), Hajduk (posudba, 2007/08), Hajduk (2009-?).

Hajduk: 44 nastupa / 9 golova (ove sezone 17 nastupa / 1 gol)

Ugovor: do 30. lipnja 2012.

Reprezentacija: 14 nastupa / 2 gola

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 11:50