NOVA ERA REALA

Mourinhu se ispunila i ova želja. Zizou: Nagovorio me!

Svi me pitaju kako ću raditi s Mourinhom. Dođite i uvjerite se, poručio je Zidane
 AFP

ZAGREB - Počinjemo od nule, rekao je prije više od godinu dana José Mourinho na svojem prvom susretu s madridskim novinarima. Za nekoliko tjedana postalo je jasno što je mislio pod tim izrazom: on se bacio u restauraciju Reala iz temelja, i polazišnoj točki svake akcije na Bernabéu, bilo sportske bilo kadrovske, htio je dati svoj pečat.

Valdano postao uljez

Kad je Florentino Pérez krajem svibnja uručio otkaz Jorgeu Valdanu na mjestu sportskog direktora, iz te je odluke iskakao Mourinhov rukopis. Valdano je detektiran kao uljez, ruka koja se morala odsjeći da situacija u klubu ne postane kaotična. I dok se očekivalo da će Mourinho i formalno zatražiti veće ovlasti, status nalik engleskom prototipu trenera-menadžera, on je imao drugačiju ideju.

Okrenuo je broj Zinedinea Zidanea i predložio mu da nespretno definiranu funkciju specijalnog savjetnika prve momčadi zamijeni onom koja je u modernom nogometu često jednako važna kao i trenerova. Legendarni Francuz promoviran je u novog sportskog direktora.

- Istina, Mourinho je utjecao na tu odluku, ali još više me uvjerio Florentino. Real Madrid je najvažnija stvar koja mi se dogodila, kao nogometašu i kao osobi - izjavio je Zidane za nogometni portal AS.com, koji je prvi objavio vijest.

Na poslu već prekosutra

Trostrukog osvajača Fifine nagrade za igrača godine tek očekuje definiranje suradnje s Mourinhom. Gdje će počinjati ovlasti jednoga, a završavati drugoga, nije još jasno ni samome Zizouu.

- Svi me pitaju kako će izgledati odnos između Mourinha i mene. Na posao dolazim već u ponedjeljak, pa dođite i uvjerite se.

Kad je 2001. stigao na Santiago Bernabéuu, za Zidanea su stvari krenule kao po loju. Osvojio je Ligu prvaka, Interkontinentalni kup i prvenstvo, a onda je nastupila era Galácticosa.

Nakon što su se klubu pridružili Ronaldo i Beckham, trofeji su Realu uglavnom postali strano tijelo. Zidaneova nova misija je pobrinuti se da se povijest ne ponavlja, poglavito u razdoblju kad Barceloni konkurencija čisti kopačke.

Varane je Zizuov potez

Zidane je nekim potezima već najavio da će svoje diplomatske vještine usmjeriti na pomlađivanje momčadi. Francuski stoper Raphaël Varane (18), kojeg je Sir Alex Ferguson htio dovući u United, pod njegovim se nagovaranjima predomislio i iz Lensa otišao prema jugu. No, to je tek predjelo. Na meniju se čeka Neymar, za kojeg će Zidane morati slomiti vlasnike Santosa i predstaviti dovoljno dobru sumu da preduhitri Barcelonu, koja je također zainteresirana.

- Neymar me podsjeća na Robinha, s time da zabija još više golova. Shvaćam da ga Barça želi, baš kao i svi drugi veliki klubovi. I nama bi dobro došao, zato idemo korak po korak - zaključuje Zidane.

Zidaneov put prema Realu

2001.Kao jedan od najboljih svjetskih nogometaša, stiže u Real za rekordnu odštetu od 73,5 milijuna eura

2002. U pobjedi protiv Bayer Leverkusena u finalu Lige prvaka postiže odlučujući, prekrasan gol iz voleja

2003. S Realom osvaja jedini prvenstveni naslov. Iste godine Fifa ga je treći put proglasila nogometašem godine

2006. Oprašta se od aktivne igračke karijere u utakmici s Villarrealom. Njegovi suigrači su nosili majice “Zidane 2001-2006”

2008. Objavljuje da će se vratiti u nogomet, ali još nije odlučio u kojoj funkciji. Navijači Reala zovu ga u Madrid

2009. Florentino Pérez imenuje ga svojim stručnim savjetnikom, zajedno s Jorgeom Valdanom i Miguelom Pardezom

2010. Promoviran u specijalnog savjetnika za prvu momčad Joséu Mourinhu, nakon što ga je portugalski trener to zamolio

2011. Postao sportski direktor Reala i s Mourinhom će biti odgovoran za momčad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:58