REVOLUCIJA IZ ČILEA

MATCH VISION Novi sustav natjecanja u momčadskim sportovima mijenja nogomet

Jakosni ‘potovi’ bi mogli imati bilo koji broj sudionika, od 8 za Euro sa 24 momčadi do 12 za SP sa 36
 AFP

Kako spriječiti da neke momčadi budu nezainteresirane u posljednjim kolima, da namjernim porazima biraju suparnike u drugom krugu ili nokaut-fazi, zbog čega se u nekim sportovima odlučujuće utakmice igraju s početkom svakog poluvremena u isto vrijeme, ali bez većeg uspjeha u izbjegavanju manipulacije?

Pošteniji sustav

Revolucionarni, a zapravo vrlo jednostavni prijedlog novog sustava natjecanja u momčadskim sportovima nudi čileanski matematičar i sportski zaljubljenik Leandro Shara i njegova tvrtka Match Vision, koja već 20 godina proučava i modelira najpoštenije moguće sustave natjecanja.

Tri jakosna ‘pota’

Uoči ždrijeba kvalifikacija za Euro 2016. i ljetošnjeg završnog turnira Svjetskog prvenstva u Brazilu najzanimljiviji je primjer nogomet. O čemu se zapravo radi i u čemu je razlika u odnosu na postojeći sustav na nogometnim SP-ima i Eurima od osam odnosno četiri skupine sa po četiri momčadi od koje po dvije najbolje plasirane idu dalje?

Match Vision predlaže ukidanje skupina i pravljenje ukupnig redoslijeda svih sudionika nakon po tri utakmice prvoga kruga te nokaut faza s najboljih osam ili 16 u poretku. Time bi se izbjegla izrugivanja ‘fair-playa’ poput onog u badmintonu i košarci na OI u Londonu, rukometnom SP-u 2013, te mnogim nogometnim svjetskim i kontinentalnim prvenstvima, sjetimo se samo remija 2-2 Švedske i Danske koji je izbacio Italiju...

Primjerice, 24 momčadi sudionika Eura 2016. bile bi podijeljene u tri jakosne skupine s po osam reprezentacija. Za tri kola prvog kruga ždrijebali bi se parovi i to tako da svaka reprezentacija ima po jednog suparnika iz svakog ‘pota’. Na osnovu bodova i gol-razlike te daljnjih kriterija po dogovoru napravio bi se redoslijed prvih 16 koji bi nastavili natjecanje od osmine finala po teniskom sustavu 1-16, 2-15, 3-14, itd. Igralo bi se ukupno 36 utakmica prve faze, jednako kao i po postojećem sustavu razigravanja šest skupina sa po četiri momčadi.

Svi bi imali motiv

- Mojim modelom bi se postiglo da sve momčadi budu motivirane i u trećem kolu, i one sa šest i one s nula bodova nakon dva kola, jer bi si pobjedom osiguravale ili plasman ili bolji položaj i potencijalno lakšeg suparnika u nokaut-fazi. Natjecali bi se ‘svi protiv svih’, naglašava Shara.

Forsirale bi se tijekom cijelog prvog kruga taktike na pobjedu, a ne na izbjegavanje poraza i treća kola se ne bi trebala igrati u isto vrijeme jer bi se svatko borio za sebe i što bolji plasman. Primjerice, Španjolska sa šest bodova protiv Ukrajine s tri boda željela bi osvojiti maksimalnih devet da dobije što slabijeg suparnika u osmini finala, Ukrajinci bi, pak, također vrebali pobjedu jer čak i sa četiri boda ne bi bili sigurni u prolaz. Nadalje, Portugal s četiri boda protiv Grčke s dva boda, prvi bi ciljali sedam, drugi pet, dakle oboje bi igrali na pobjedu. I treće, Irska s dva boda protiv Estonije s jednim, samo pobjednik njihova dvoboja mogao bi se plasirati među 16 i nastaviti natjecanje u nokaut fazi.

Konkretno, kad se Sharin sustav primijeni primjerice na Euro 2012, Hrvatska i Rusija bi sa četiri boda i pozitivnom gol razlikom (+2, odnosno +1) prošle dalje, a Francuska i Grčka, sa također po četiri boda (i gol-razlikom nula) ne bi. Hrvatska bi kao osmi nositelj u drugom krugu igrala s prvim, Njemačkom, koja je imala sve tri pobjede, Rusija kao sedma u četvrtfinalu bi se sastala sa Španjolskom (2), Italija (6) s Engleskom (3) kao i u stvarnosti te Češka (5) s Portugalom (4).

Zaštićeni model

Važno je naglasiti da je Leandro Shara zaštitio svoj model diljem svijeta, koji god savez, organizacija ili institucija ga žele koristiti trebaju njegovo pismeno dopuštenje. Modele Match Visiona su dosad koristili američki MLS, zatim CONCACAF u kvalifikacijama za Brazil 2014, CONMEBOL za turnire mladih kategorija, pa paraolimpijci za Panameričke turnire, čileanski šahovski i košarkaški savez, a u tijeku je formaliziranje suradnje s ATP-om. Najviši dužnosnici Fife i Uefe još se opiru, ta jedva su se odlučili za ‘Oko sokolovo’...

Kad su bodovi i gol razlika isti, relativni bodovi odlučuju, a ne ždrijeb!

Shara predlaže i revolucionarni sustav određivanja plasmana u slučaju kad dvije momčadi imaju isti broj bodova, gol-razliku i remizirale su u međusobnom dvoboju. Rješenje je u tzv. relativnim bodovima, a Match Vision donosi na primjeru naše skupine na SP-u 2014.

Kad bi rezultati bili sljedeći: Brazil - Hrvatska 1-1, Meksiko - Kamerun 0-1, Brazil - Meksiko 1-0, Hrvatska - Kamerun 1-0, Brazil - Kamerun 1-1 i Hrvatska - Meksiko 1-1, redoslijed bi bio sljedeći: Brazil i Hrvatska po pet bodova i gol-razlika 3-2, treći Kamerun sa četiri boda, posljednji Meksiko s jednim. Takva situacija se dogodila na zadnjem SP-u U-20 u Turskoj i FIFA je morala ždrijebom odlučiti redoslijed.

Metodom ‘relativnih bodova’ broj osvojenih bodova neke momčadi u pojedinoj utakmici množio bi se s ukupno osvojenim bodovima suparnika nakon tri kola. Primjerice, jedan bod Brazila protiv Hrvatske množio bi se s pet osvojenih hrvatskih bodova ukupno; tri brazilska boda protiv Meksika s jednim meksičkim bodom ukupno te jedan brazilski bod s Kamerunom s četiri kamerunska osvojena boda. Zbroj 5+3+4 dao bi Brazilu 12 relativnih bodova, a Hrvatskoj 18 ( 5+12+1) , što bi značilo da je Hrvatska prva, a Brazil drugi u našoj grupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:16