LICENCIRAJ ME NJEŽNO

'Liga 16' i dogodine, od 2011. u prvenstvu 12 klubova!

Prva HNL i dogodine će se igrati prema postojećem modelu sa 16 klubova, a od 2011. godine trebala bi ustupiti mjesto ‘ligi 12’
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Nogometna vlada Vlatka Markovića odlučila je u utorak baciti pojas za spašavanje prvoligašima i sačuvati ‘ligu 16’ na životu još jednu sezonu. S obzirom da su se kroz prvi krug postupka licenciranja provukla samo četiri kluba (Dinamo, Zagreb, Slaven Belupo i Inter), Izvršni odbor HNS-a će u žalbenom postupku malo smekšati gard i pobrinuti se da do 2. svibnja i kraja žalbenog roka dovoljan broj klubova dobije natjecateljske dozvole.

U međuvremenu IO u javnu raspravu šalje prijedlog da se format HNL-a promijeni od sezone 2011./12. prijelazom na ‘ligu 12. Taj bi model trebao trajati dvije godine, zamišjlen je kao privremeno rješenje do ‘lige 10’ koja bi se igrala četverokružno. ‘Petoljetka’ osmišljena u laboratoriju Rusanove trebala bi svoju zakonsku potvrdu doživjeti na Skupštini HNS-a početkom srpnja.

Za bijeg od masovnosti prema elitizmu sijede glave u HNS-u odlučile su se nakon povratnih informacija s terena. Čelnici županijskih organizacija u odgovorima na anketno pitanje o idealnom formatu većinom se zalažu za napuštanje ‘lige 16’ čija je gledanost vrlo slaba.

- Ciljevi promjene sustava su povećanje gledanosti i regularnosti, kao i kadrovsko i materijalno jačanje lige - rekao je Ante Vučemilović, član nogometne vlade.

Iako je izvjesno da ćemo i dogodine gledati ‘ligu 16’, još uvijek se ne zna koliko će klubova ispasti iz najboljeg razreda s obzirom da u drugoligaškoj konkurenciji vlada prava nestašica legitimnih kandidata. Za promociju u viši razred zainteresirani su, naime, samo Split, H. dragovoljac, Solin i Mosor. U slučaju Solina nogometna vlada ne namjerava prekršiti pravilo o nužnosti igranja u vlastitom gradu (Solin predlaže selidbu u Dugopolje), a Mosor nema rezultat za promociju (plasman među najboljih pet momčadi). Usput, reforma 1. HNL za sobom povlači i promjenu formata nižih liga, pa bi 2. HNL brojila 16 klubova, a vratio bi se i sustav sa pet trećih liga.

Zorislav Srebrić izvješćuje da je nacionalna momčad u ljetnoj stanci pozvana na turneje po Iranu i Kini, ali kalendar ne ostavlja prostora za gostovanja. Nakon Austrije, Walesa i Estonije u svibnju, Bilićevu momčad sljedeći test čeka u kolovozu kada će vjerojatno gostovati u Slovačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:33