IPAK SAMO LIGA 4

Licence dobili Dinamo, Inter, Zagreb i Belupo!

Zagreb, 240310.Stadion Maksimir.Prva polufinalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Dinama i Hajduka.Na slici: transparent bbb Kolaps.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

U neshvatljivoj tajnosti HNS je zaključio uvodni krug izdavanja licenci za 1. i 2. HNL. Komisija prvog stupnja dobila je na stol 38 zahtjeva, od toga 20 za najviši rang. Odluke su podijeljenje klubovima, ne i medijima. Štoviše, članovi komisije morali su potpisati da niti jedan podatak neće iznijeti u javnost, kao da su otkrili formulu za izlječenje od AIDS-a, a ne obavili preliminarni dio utvrđivanja tko ima uvjete za igranje u pojedinom rangu natjecanja.

No, kako su rješenja dostavljena klubovima stigli smo do neslužbenih informacija koje govore da je zeleno svjetlo upaljeno za četiri prvoligaške adrese: Slaven Belupo, Inter, Dinamo i Zagreb. Oni su dakle dobili licencu za elitni rang u sezoni 2010/11 kao i za Europu. Svi ostali morat će se žaliti, rok je do 15. travnja, a konačna odluka koliko će klubova imati uvjete za nastup u 1. HNL bit će poznata oko 1. svibnja.

Liga 4 naravno neće se igrati, ali i ovaj podatak potvrđuje da su razne muke pokucale na vrata. Doduše, mnogo bolje nije bilo ni lani, tada je brojka prolaznih ocjena na prvom ispitnom roku bila samo za jedan klub veća. Prošli su Cibalia, Inter, Rijeka, Slaven Belupo i Zagreb. Potom su ostali ili sredili nedostatke ili im je HNS u nekim detaljima progledao kroz prste. Najveći problem je dakako novac, iako postoje i infrastrukturne, također i organizacijske i kadrovske manjkavosti.

Zanimljivo da Hajduk ponovno nije ispunio postavljene zadatke iz prve ruke. Konačni rezultat bit će presudan kod definiranja izgleda prvoligaške karavane u predstojećem prvenstvu. Kako bi opstala Liga 16 moralo bi biti najmanje toliko licenci. U protivnom vjerojatno će se igrati Liga 12, što znači da bi već ovoga ljeta došlo do velike reorganizacije natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 11:15