USPOREDBA VELIKANA

LEWANDOWSKI VIŠE ZABIJA, MANDŽUKIĆ JE KORISNIJI Detaljna statistička analiza finalista Lige prvaka

Mandžo po utakmici oduzme tri do pet lopti, igra glavom mu je među najboljima od napadača

Nogometni analitičar Ivan Ilečić, po čijoj je ideji razvijen ONCE, iPad aplikacija za statističku obradu utakmica, uoči subotnjeg finala Lige prvaka pripremio je najzanimljivije sličnosti i razlike najboljih njemačkih momčadi, koje će se sučeliti na Wembleyju.

- Bayern i Borussia igraju u sustavu 4-2-3-1, za njihovu kvalitetu igrača idealnom, jer im omogućuje da napadačka četvorka bude jako ofenzivna budući da je dvojac centralnih veznih igrača zamišljen kao pomoć braničima - analizira Ilečić. I pojašnjava:

- Takvim načinom postavljanja u fazi napada to izgleda kao 4-2-4, a u fazi obrane praktički 6-0-4, što su obje momčadi dovele gotovo do savršenstva. Direktan visoki presing cijele momčadi nakon izgubljene lopte omogućuje da Borussia u 63% slučajeva posjed vraća u prvih pet sekundi, Bayern u 58%. Usporedbe radi, njihovi suparnici u polufinalu, Real i Barça, u prvih pet sekundi vrate 56, odnosno 53% lopti.

U Bundesligi po 88%

I Bayern i Borussia, ističe dalje Ilečić, u središnjici imaju igrače koji su podjednako kvalitetni u oba smjera, pa tako transformacija iz obrane u napad ne pati, a defenzivni prostor je kvalitetno pokriven.

- Obje momčadi igraju kombinatorno i brzo, igrači Bayerna rješavaju se lopte već nakon 1.58 sekundi, a igrači Borussije nakon 1.65 sekundi. U takvoj brzini preciznost dodavanja kod Bayerna u Ligi prvaka iznosi 86%, a kod Borussije 80%. U domaćem prvenstvu obje momčadi imaju po 88% točnih dodavanja. Kada se ta brojka doda ukupnom broju dodavanja koje je između 500-600 po nadmetanju, podatak je još cjenjeniji.

Kloppovi treninzi

I Ileičić smatra Bayern “nešto boljim” od Borussije i daje im prednost u finalu:

- Bayern na bokovima ima Lahma, koji je možda i najbolji bočni na svijetu, te mladog i energičnog Alabu, koji u 90 minuta prosječno pretrči oko 11,5 kilometara, od čega čak 30-ak dionica u punom sprintu. Borussiji desno igra Piszczek kojeg je Klopp s krila povukao na bok i preporodio ga. Neumoran igrač, koji bez prestanka sprinta naprijed-nazad, pa ne iznenađuje da prosječno pretrči 12 kilometara. Lijevo je Schmelzer koji je nešto slabiji u ofenzivnom dijelu, dok u obrani djeluje konstantno dobro.

Ilečić podcrtava da je Borussijina najveća snaga brz izlazak iz defenzivnog bloka, odnosno brza transformacija u napad, koju Klopp radi na treningu toliko često da igrači misle da je to zagrijavanje umjesto istezanja.

- Krila su najopasniji dio obaju momčadi. Na jednoj strani Ribery i Robben, na drugoj Reus i Blaszczykowski. S obzirom da se obje momčadi najbolje snalaze kada je lopta u njihovim nogama, ne čudi da igraju odličan i uigran presing, za koji treba biti izvrsno fizički spreman, što ove momčadi jesu.

Medvjeđa usluga MM-a

Dolazimo do vrha napada, super kvalitetnog osvježenja Bavaraca, našeg Mandže:

- Mandžukić je pokretljivi napadač, za kojeg mnogi govore da je najbolji branič među napadačima. On je po meni napravio medvjeđu uslugu svim napadačima, koji će u budućnosti za svoje momčadi morati puno više odrađivati defenzivne zadatke.

Mandžo po utakmici oduzme tri do pet lopti, igra glavom mu je među najboljima od napadača, vrlo često se nalazi u duelima, te često iz njih izlazi kao pobjednik.

- S druge strane, Lewandowski je više golgeterski tip napadača, ali u Borussijinom sustavu mora igrati obranu i to čini tako da se povuče skroz do položaja playmakera, te pokušava onemogućiti suparnika kroz sredinu. Obojica po utakmici prosječno pretrče po 11 km, a Mandžukić je češće u punom sprintu, 25 puta, naspram 15 Lewandowskog - zaključio je s ONCE-ovim podacima o njima iz Lige prvaka Ilečić.

Sličnosti i razlike u veznom redu

Za razliku od Borussije, kojoj je glavni playmaker Götze na mjestu polušpice, u Bayernu tu ulogu obavlja Schweinsteiger, koji igra povučenije, u paru s Javijem Martínezom. Ima velik radijus kretanja, a vrlo često se kreće dijagonalno, 86% dodavanja su mu točna, a lopte se rješava u prosjeku kao i momčad, za 1.58 sekundi, pretrči 12,5 kilometara po utakmici, te 20 puta sprinta. J. Martinez je defenzivniji veznjak, igrač odličnog postavljanja i čitanja igre, pa ne čudi podatak da prosječno oduzme četiri do šest lopti. Odličan je u igri glavom, a 90% vremena provede zatvarajući leđa Schweinsteigeru. U Borussiji, pak, defenzivniji dio odrađuje Sven Bender protiv brzih i tehničkih momčadi kao što je Bayern, a Kehl protiv fizički dominantnijih, dok je ofenzivniji dio dvojca Gündogan, koji je s položaja polušpice pomaknut na poziciju centralnog veznog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:27