POTRAGA ZA KUPCEM

KRENULA PRIVATIZACIJAKLUBA IZ MAKSIMIRA Dinamo vrijedi oko 700 milijuna kuna?

Nadamo se da će u svijetu, ali i u Hrvatskoj biti onih koji bi mogli kupiti Dinamo, kaže Barišić
 Jakov Prkic / CROPIX

Privatizacija Dinama već je krenula. U nastanku je elaborat koji će biti potpuno zgotovljen sljedeće godine, a kako kaže predsjednik Modrih Mirko Barišić, privatizacija zagrebačkog kluba trebala bi se dogoditi 2016. godine.

Radi se o procesu koji traje, ništa se ne može napraviti preko noći, trebaju se raščlaniti i najsitniji detalji.

- Mi idemo na model privatizacije u suradnji s Gradom koji je vlasnik imovine. Grad bi budućem vlasniku kluba mogao dati svoju imovinu, dakle stadion, u koncesiju, recimo na dvadeset ili trideset godina. S tom koncesijom Grad bi stekao pravo na dionice, 15, 20 ili 25 posto, vidjet ćemo. Uglavnom, Grad ne bi bio većinski vlasnik, već bi došao novi vlasnik koji bi donio kapital, kupio Dinamo - kaže Barišić.

Veli da bi se cijela privatizacijska priča odvijala po zakonu koji egzistira u Hrvatskoj, znači išlo bi se postupno, onako kako propisuje pravna materija.

- Sve će biti legalno i transparentno. Svi koji žele moći će se prijaviti i imati svoje dionice, postati većinski vlasnici. Naravno uz činjenicu da se mora razjasniti i definirati odnos Grad - klub o kojem sam govorio, jer Dinamo nema svoj stadion.

Naravno da se postavlja pitanje koliko će koštati Dinamo. Barišić će kazati da se to u ovom trenutku još ne može znati, da će se u elaboratu koji se već zahuktao, napraviti procjena. Mi se možemo samo prisjetiti da je svojevremeno Hajduk procijenjen na 270 milijuna kuna.

Međutim, Hajduk je u vrijeme te procjene bio u dugovima, dok Dinamo nema nikakvih dugova. Također, modri klub ima ogroman kontingent mladih i vrijednih igrača, veliki renking u Europi kad se radi o realizaciji transfera. S druge strane nema adekvatnu infrastrukturu, nema veliki broj navijača na tribinama, sponzora je također premalo. Ipak, mogli bismo ustvrditi da je Dinamo trenutačno od Hajduka skuplji recimo dva do tri puta.

Ovako, bez pravih analiza i s mogućnošću pogreške, možemo samo pretpostaviti da bi Dinamo mogao biti procijenjen na 700 milijuna kuna.

Ogroman iznos, tko bi mogao to platiti?

- Previše me pitate. Mi se nadamo da će u svijetu, ali i u Hrvatskoj biti onih koji bi mogli kupiti Dinamo. Mi to pitanje moramo riješiti, jer tako to mnogi rješavaju u Europi i ostalome dijelu Globusa. Više nema tko plaćati cijelu priču, tako to više neće moći opstati. Imamo model udruge, ali vidite kako je to napadano, sad se uvode porezi na dobit... Uglavnom, Dinamo je ušao u proces privatizacije, sve će biti korektno i transparentno, baš svi pa naravno i navijači imat će prilike sudjelovati u privatizaciji, pa će kroz nju moći postati suvlasnici kluba.

Imate li bilo kakvih naznaka da bi netko mogao kupiti Dinamo?

- Kad vidim sve one razne udruge i pojedince koji imaju velikih apetita doći u Dinamo, onda bi se mogao naći kupac. Makar, isto tako sumnjam da svi koji imaju te apetite, ne žele kupiti klub. Oni bi došli u Dinamo, ali da sve bude po starom. Ma, vjerujem da će se na koncu naći oni koji će imati stvarnu nakanu i želju za kupovinom kluba. Godine 2016. trebala bi se dovršiti privatizacija kluba - zaključio je Dinamov predsjednik Mirko Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:12