GOSTOVANJE U BELGIJI

KEK UPOZORAVA 'Standardova kriza može biti samo loša za nas, protiv Rijeke će se htjeti izvaditi'

 Damir Krajac / CROPIX

Matjaž Kek ima radno vrijeme poput “drugstorea”. Živi nogomet od 0-24. Iste minute kada je završio susret u Gradskom vrtu, spustio se s tribine pozdraviti momčad. Imao je smiješak na licu što je prilična rijetkost, barem kada su kamere ili diktafoni u blizini. Je li pozdravio i svog novog “prijatelja” Zebeca?

- Htio sam mu dati ruku, ali nije ga bilo na travnjaku više, ne znam zašto je tako brzo otišao...

Doduše, s tribine se neke stvari, kao što je postavljanje igrača, možda i bolje vide. Na kraju krajeva, suspendirani Diego Simeone je krajem kolovoza promatrao remi Atletica i Raya Vallecana iz - novinarske lože.

- Jako sam zadovoljan kako su moji suradnici priveli susret kraju, to je svakako jedna od pozitivnih strana isključenja.

Rijeka je u Osijeku pobijedila na čistu rutinu, stekao se dojam da Osijek ne bi postigao pogodak “do prekosutra” ako im riječki stoperi (kiksa li Lešković onako u Belgiji, nosit će loptu na centar!) ne omoguće dobru situaciju.

- Dobili smo ono po što smo došli, a to su bodovi. Nastupili smo bez nekoliko važnih igrača, imali smo sreću da nitko nije prijavio ozljedu na idućem treningu, tek Kvržić udarac u bedreni mišić što nije ozbiljnije naravi. Domaćine bih pohvalio na korektnosti, bili su napaljeni i motivirani, ali u isto vrijeme vrlo korektni.

Nije ovo prvi put da se Bijeli žale na dijeljenje pravde, i nakon Lokomotive bila je slična priča. Tada je sudac “unio” prekršaj Samardžića na Rukavini u 16 metara dok je s druge strane označen nepostojeći prekršaj Jahovića u situaciji kada bi se išlo 2 na 1 prema mreži. Rijeka je blizu Dinamu, a u HNL su sumnjičavost i teorije zavjere ionako konstantno na meniju...

- Vjerujem da su u pitanju nenamjerne pogreške, naravno, ne pada mi na pamet ništa drugo! Suci su ljudi koji mogu pogriješiti, i ja griješim svakoga dana. Problem je u tome što u Osijeku nisam nikoga uvrijedio, samo sam raširio ruke. Ne želim si stvarati nikakve alibije, ne želim da netko priča “vidi ga, počeo je jaukati i kmečati”. Stvar je samo u tome da neke odluke i situacije na travnjaku trener može različito tumačiti od glavnog suca.

Toliko o repovima iz Gradskog vrta. Matjaž Kek će, naravno, za vikend biti na riječkoj klupi u trenutno najvećem derbiju hrvatskog nogometa. No, prije toga čeka ga put u Belgiju, u Liege, gdje navijači traže ostavku trenera Luzona, a nisu baš zadovoljni ni kako predsjednik Duchatelet rukovodi klubom. Neke stvari kao da se ponavljaju, Stuttgart je bio “u banani”, Lyon i Betis više su se brinuli o domaćim prvenstvima jer su i Garde i Pepe Mel bili pod paljbom, a o “legiji stranaca”, Šerifu, ne treba ni trošiti riječi jer se tamo ne zna tko pije, a tko plaća. Odnosno, plaća Viktor Gušan, i to masno. A Standard je na svom travnjaku izgubio od Oostendea sa čak 5:3...

- Još prikupljam informacije o njima, ali jasno je da imaju problema, posebice iz razloga što im je došlo nekoliko novih igrača koji još nisu uigrani s ostatkom ekipe. Dojmila me se njihova okomitost, strašno su opasni preko dvojice krilnih igrača te špiceva. De Camargo je iskusni lisac, a Mujangi Bia je brz k”o vjetar. Još sam primijetio Louisa i M”Pokua, to su jako kvalitetni igrači.

Prije Šerifa riječki se trener ljutio na novinare koji šire neobjektivnu sliku o snazi moldavske momčadi, a sada Belgijanci sami navode kako je Standard “raštimani orkestar”.

- Da, nije mi ni to baš po volji, stvara se slika da je pitanje samo koliko ćemo “prtljage” donijeti iz Liegea, bod ili sva tri. Čeka nas europska utakmica, novi početak u novoj u skupini, a još se svi dobro sjećaju kako smo izgledali u Guimaraesu lani gdje smo malo i glupo razmišljali. Dakle, ispred nas je težak posao u kojem ćemo morati biti pametni i koncentrirani, a ako baš inzistirate, reći ću da trenutna kriza Standarda može biti samo loša za nas! Protiv Rijeke će se htjeti izvaditi, vratiti samopuzdanje, pokazati navijačima da ipak nešto vrijede... No, to su njihovi problemi, moje je da razmišljam o ekipi koju vodim.

Ima i Rijeka nekoliko upitnika kada je u pitanju zdravstveni karton pojedinih prvotimaca.

- Moises i Leovac više su nego upitni, znam samo da se u konkurenciju vraća Tomečak. U Osijeku su neki igrači upozorili na sebe! Recimo, Krstanović je dobro odradio 90 minuta, Vešović je pokazao da može biti koristan, a i Cvijanović je nakon dugo vremena odigrao cijelu utakmicu. Ipak, za Europu će trebati više tempa i trke jer je Standard stvarno opasan u toj transformaciji. Onaj tko ih podcjenjuje ima ozbiljan problem sa svojim viđenjem nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:36