AGONIJA NA ANFIELDU

Kad već neće nitko drugi, Liverpool spašavaju navijači!

Krajnji cilj inicijative ‘Spirit of Shankly’ jest navijačko vlasništvo Liverpoola. Svakog joj se dana pridružuje sve više solidariziranih fanova iz cijelog svijeta
 AP

ZAGREB - Nad Anfieldom stanuju gusti, crni oblaci. Agonija je sve dublja i njezin kraj ne razabiru ni najveći optimisti. Nogometni svijet svjedoči najtežim danima u povijesti slavnog, velikog Liverpoola.

Šokantni nedjeljni poraz od Blackpoola na Anfieldu, kluba koji je do jučer igrao u trećem razredu engleskog nogometa, potopio je i one lađe čiji je pramac još stršao iznad površine.

Putnik za drugu ligu

Ako je netko i mislio da gore ne može, vjerojatno se rasplakao dok je gledao kako momčad čiji najskuplji igrač vrijedi dva milijuna eura, drži lekciju Gerrardu, Carragheru, Torresu i ostatku “orkestra za sprovode”. Da, bile su to - karmine. Liverpool je u ruševinama.

Posrtanje protiv deset puta jeftinije momčadi u nevjerici je s klupe promatrao Roy Hodgson. Ni pet mjeseci još nije prošlo od njegovih najljepših trenutaka s Fulhamom, kojeg je odveo do finala Europske lige. Sada, naizgled bespomoćan, čami na klupici posrnulog diva, u njegovoj hladnoj rezultatskoj ćeliji nema ni tračka svjetlosti. Liverpool se nakon sedam kola nalazi na 18. mjestu Premiershipa i u ovom je trenutku izgledan putnik za drugu ligu.

- Da, ovo je noćna mora. Stvari trenutno izgledaju tako mračno i loše... Nećemo se zavaravati, Liverpool je u borbi za opstanak - tužno je zborio Hodgson.

- Neki bi htjeli da ja odem, no mislite li da sam nakon 35 godina trenerskog iskustva najednom izgubio svo znanje i vještine? Preuzet ću odgovornost i okrenuti ovo na bolje - obećava Hodgson, makar njegove riječi u ovom trenutku imaju mali ili nikakav značaj.

Rezultatski ponor samo je kap u oceanu Liverpoolove depresije. Navijački pokret otpora protiv Toma Hicksa i Georgea Gilletta, luckastih Amerikanaca koji su klub zaogrnuli dugovima, traje skoro tri godine. Njihova vladavina, među običnim pukom zloglasnija kao “horor show”, nije prekinuta ni ovog ljeta, iako je bilo zainteresiranih kupaca.

Traljava administracija i neodlučno kormilarenje već svima idu na živce, stoga ne čudi brojnost onih koji žele munjevite i radikalne promjene.

Vodi ih Shanklyjev duh

Trenutno je u punom zamahu akcija “Spirit of Shankly”, s jasnom poveznicom prema legendarnom Billu Shanklyju, koji je Liverpool vodio tijekom šezdesetih i u prvoj polovici sedamdesetih, te u to vrijeme klub ovjenčao brojnim trofejima. Svoju omiljenu krilaticu “svi radimo jedni za druge i svima pripadaju zasluge” iz života je preslikavao u nogomet, a tim se motom sada vode i inicijatori ove akcije.

Ono što posebno plijeni pozornost je način na koji fanovi slavnoga kluba manifestiraju nezadovoljstvo Hicksom i Gillettom.

Naime, na internetskoj stranici redovito se objavljuju slike navijača iz cijelog svijeta, koji se fotografiraju s natpisom “Tom & George - Not Welcome Anywhere” (Niste dobrodošli nigdje), i time se pridružuju globalnoj bujici za spas Liverpoola.

Ciljevi akcije ‘Spirit of Shankly’

Kratkoročni ciljevi

uspostava i koordinacija stalnih odnosa sa svim navijačkim zajednicama i udrugama Liverpoola

poboljšanje kvalitete usluga na domaćim utakmicama

poboljšanje standarda i snižavanje cijena putničkih aranžmana za gostujuće utakmice

Dugoročni cilj

navijači moraju biti zastupljeni u upravljačkim strukturama kluba

Ultimativni cilj

potpuno navijačko vlasništvo Liverpoola

Za Kodeks se navija u Kongu, a Mamića ne vole ni u Glasgowu

Torcidinom Kodeksu podrška je stizala iz zemalja poput Konga i Paname, a na Celtic Parku vijorio se transparent protiv Zdravka Mamića

ZAGREB - Izgleda da je među revoltiranim navijačima raznih svjetskih klubova sve popularnija opcija da svoje nezadovoljstvo učine međunarodnim trendom.

Hajduk od Belgije od Indije

Iako će ih mnogi shvatiti kao dobru zezanciju, fotografije s Kineskog zida, ispred Empire State Buildinga, sidnejske Opere ili u Las Vegasu, ipak daju notu autentičnosti i potpore.

I hrvatski su “ambasadori” iz Zagreba i Splita zadnjih mjeseci bili angažirani na raznim krajevima svijeta. Prvo je Torcidin glasoviti Kodeks obišao najzabačenije kutke planeta.

I Mamić prešao granicu

Hrvati izvan domovine potrudili su se da podrške Kodeksu tako stignu iz Konga, Paname, Španjolske, Nizozemske, Belgije, Japana, Indije, Ukrajine... Pravi je hit na Youtubeu postala snimka hiperaktivnog sredovječnog Filipinca koji skakuće i pjeva svoju podršku Torcidi.

Nedavno je i bunt protiv Zdravka Mamića prekoračio granice. One zemljopisne. Tako je na škotskom Celtic Parku, u moru zeleno-bijelih dresova, iskočio transparent “Mamiću odlazi - Zajedno za Dinamo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:14