TRAGIČAR SUSRETA

Jurica Buljat: Kriv sam, ali ne mogu iskočiti iz svoje kože

 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Kad skriviš dva penala u četiri minute, a tvoja momčad izgubi, onda ne možeš mirno spavati. A upravo to se dogodilo Jurici Buljatu, stoperu Hajduka koji je bio tragičar na utakmici protiv Zenita. Iako bi bilo nepošteno reći da je Buljat najveći krivac za izgubljenu utakmicu.

Hajduk je izgubio jer nema kvalitetu da bi se nosio s bogatim ruskim klubom, a Buljatovi potezi bili su samo ilustracija Hajdukove nemoći u toj neravnopravnoj borbi.

- Nisam mogao zaspati nakon utakmice. I zbog poraza, i zbog moje loše igre, i zbog penala koje sam skrvio - priznao nam je Buljat.

Što se dogodilo? Kakav je to “black-out” doživio da sruši dvojicu ruskih igrača u 16-tercu.

- Ne bježim od svoje odgovornosti. Kriv sam i zbog toga mi je najteže. Oba penala su bili čista kao suza. Ali nije to plod moje dekoncentriranosti niti odsutnosti. Bile su to klasične igračke situacije, išao sam spasiti, spriječiti protivničke igrače koji su se našli u gol prigodi. Kod prvog penala uklizao sam kad se njihov igrač našao sam ispred Subašića, a kod drugog je napadač spretno ostavio nogu u duelu. Skrivio sam dva penala, a nisam dobio ni žuti karton.

Takve pogreške ne bi se smjele događati igraču koji puca na mjesto u reprezentaciji:

- Slažem se. Nije mi drago zbog toga, ali ne mogu iskočiti iz ove kože. Nogomet je kolektivna igra, ako zašteka na jednoj strani, teško je ispravljati pogreške, a posebno kad imate s druge strane tako jakog protivnika. Neće me ova utakmica obeshrabriti niti baciti u depresiju. Natjerat će me da radim još žešće i da se iskupim u narednim utakmicama. U nijednu utakmicu ne ulazim nonšalantno, ne zafrkavam se, ali ovakve stvari se događaju u nogometu...

Buljatu je teško zbog poraza, ali drži da je realan.

- Oni su top europska momčad koja je na Poljudu odigrala odličnu utakmicu. Neki će reći da je Hajduk bolje izgledao u Sankt Peterburgu nego na Poljudu, ali ja držim da je Zenit ovdje igrao puno bolje. Bili su brži od nas u svakom duelu, jači, kvalitetniji.

Navijači su razočarani jer Hajduk nije napadao.

- Mislite da mi to nismo željeli ili da nismo pokušali. lako je to reći, ali kad s druge strane imate takve igrače koji sakriju loptu, onda ste nemoćni. Najteže mi je kad čujem da ne želimo ili da se ne borimo. Pa tko bi mogao željeti pobjedu više od nas igrača, ali nije Zenit Istra ili Dragovoljac, a i s njima smo imali problema. Mi smo zabili dva gola, i to kad su oni prestali igrati - zaključuje Buljat.

Podbacili su ključni igrači

Vučević se puno uzdao u individualnu klasu svojih glavnih igrača, a upravo su oni podbacili, odigrali lošu partiju, bez ikakvog učinka. Jurica Buljat i Ivan Strinić kandidati su s popisa izbornika Slavena Bilića, Senijad Ibričić udarni je član najbolje selekcije BiH, a Anas Sharbini još je otprije bio u krugu hrvatske reprezentacije. No, ti Hajdukovi reprezentativci, glavni igrači, nisu opravdali svoju reputaciju. I u toj činjenici treba tražiti glavni razlog Hajdukova neuspjeha.

Na ovakvim europskim utakmicama pokazuje se specifična težina svakog nogometaša, a sad je, valjda, svima jasno da Hajduk nema igrača europskog kalibra. Bez obzira na iznose koji se vrte po transfermarktu, očito je bio u pravu bivši trener Stanko Poklepović kad je rekao da su neki precijenjeni. U europskim okvirima sigurno su precijenjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:31