OSIJEK PROMAŠIO BOD

Jurčićeva obljetnica na klupi Dinama obilježena trijumfom

Brzim pogotkom Dinamo je usmjerio utakmicu protiv Osijeka, do pobjede kasnije došao dobro kontrolirajući situaciju
Osijek, 060310.Stadion Gradski vrt u Osijeku.Prva HNL utakmica NK Osijek - NK Dinamo.Na slici: Domagoj Vida (19, Osijek ) i Mario Mandjukic (17, Dinamo)Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Pored Jurčićevog 'plavog stroja' Osijek je rezultatsku ravnopravnost uživao samo 3 minute. Godinu dana nakon debija u Gradskom vrtu (0-2, 8. ožujka '09.), trener Dinama vratio se u Osijek proslaviti obljetnicu, doći do 24. pobjede u HNL-u otkako vodi zagrebačku momčad. Izgledalo je kao da će to za 'plave' biti proljetna šetnja. Na koncu i jest. Izuzme li se ponešto 'balansa' potkraj prvog dijela. Dinamo je proitiv Osijeka odigrao dovoljno, suverenim stavom vodio utakmicu u konačni trijumf.

Derbi 19. kola, utakmicu Osijeka i Dinama usmjerila je duga lopta Cufrea sa sredine travnjaka i Mandžukićev instinkt. Glavni udarac Dinamo je 'bijelo-plavima' zadao već u 3. minuti utakmice. Naoko bezazlenu loptu sa centra Pranjić nije dobro procijenio, a Mandžukić bez oklijevanja potom s istom načinio korak i pucao. Golman je tu bio irelevantan.

Makar je kasnije, malo nakon gola, domaćin imao ponekih ofenzivnih rješenja preko Ibriksa i Vide, činjenica je da se Dinamo vrlo suvereno poigravao s njima veći dio prvog dijela, stvarajući u 16-rcu Osijeka gotovo panične situacije za protivnika. Realizacija je možda tada 'trpila', ali raskoš ideja i rješenja nije.

Pa ipak, 'hereza' bi bila ne ustvrditi da je domaćin 'povezao konce' u finišu poluvremena, a nikako izostaviti trenutak kada je Osijek mogao vratiti stvari na početak, no Šoršin udarac u 38. minuti zatresao je gredu, a Miličević potom glavom 'odbijanac' poslao u prazno.

Bilo je to vrijeme terenske ravnoteže, čak opasnijeg Osijeka.

Iako su 'plavi' u nastavku iznova kontrolirali sredinu i čekali priliku, Butina je u 55. minuti spašavao vrata pred Vidakovićem i Miličevićem.

No, od Osijekovih pokušaja bitno snažnija konstanta bila je sigurnost koju su Dinamu u sredini davali Vrdoljak i Badelj, odnosno Ibanez otraga, dočim pred Sammirom domaći također nisu smjeli 'spavati'.

Dinamo zacjelo nije bio kakav može biti, no osječka mladost je svejedno nastavila nisku, u kojoj Osijek u 55 utakmica s 'plavima' nije slavio više od 3 puta.

Vladimir Šeks stigao u Gradski vrt, Glavaš iz Drinovaca poručio: „Baksuz“

Utakmicu Osijeka i Dinama jučer je u Gradskom vrtu gledao i dopredsjednik Sabora Vladimir Šeks. S obzirom da je Osječanin, vijest i ne bi odveć bila intrigantna, do saznanja da se iz Hrvatske izbjegli bivši predsjednik NK Osijek Branimir Glavaš s njim rastao 'na Vi'. Ujedno, Glavaša i dalje prati pretpostavka o jakom utjecaju u Gradskom vrtu.

Šeks je svojedobno, '90-tih bio proglašen i počasnim predsjednikom NK Osijek, iako je to Glavaš poslije nijekao.

- Tu nema zanimljivosti. On je jedan od viđenijih i poznatijih Osječana ustvrdio je Glavaš telefonski iz Drinovaca.

- Evo, bio je baksuz nazvao je potom Glavaš u 90. minuti.

NK OSIJEK - NK DINAMO 0-1 (0-1)

Sudac: Vlado Svilokos (Sisak) 7. Pomoćnici: Crnolatac (Petrinja) i Galović (Slavonski Brod). Strijelac: 0-1 Mandžukić (3, as. Cufre). Žuti kartoni: Stojkić (Osijek), Badelj (Dinamo). Igrač utakmice: Mario Mandžukić (Dinamo). Stadion: Gradski vrt. Gledatelja: 7000.

OSIJEK: Kardum 5,5, Ibriks 6, Vida 6,5, Pranjić 5, Stojkić 5, Kurtović 5,5, Šorša 6, Jugović 5,5 (od 82. Škorić -), Vidaković 6 (od 75. Hrnčević -), Miličević 5,5, Barišić 6 (od 66. Nikšić 5,5)

DINAMO: Butina 6,5, Vrsaljko 6 (od 87. Etto -), Kovač 6,5, Cufre 6,5, Ibanez 6,5, Tomečak 6,5 (od 75. Calello -), Vrdoljak 6,5, Badelj 6,5, Sammir 6,5, Mandžukić 7, Kramarić 6 (od 59. Slepička 6)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:22