BURNO U SPLITU

Ispaštaju igrači, ali ne i oni koji su im dali ugovore

Danas je teško pokazati simpatije za nogometaše koji zarađuju pet, šest ili čak deset tisuća kuna - dnevno!
 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Dok se običan puk bori za golu egzistenciju, nezaposleni ili potplaćeni neće pustiti suzu nad prizorom dvadeset-i-nešto godišnjaka koji u luksuznom terencu vrijednom stotinjak tisuća eura prije svitanja dolazi na trening. Taj će prije izazvati ironiju i naći se na meti izrugivanja, nego što će pobuditi simpatije. Nažalost, takvi smo, prokleti, radujemo se kad susjedu crkne krava...

Nakon što je Svagušina metla pomela gotovo polovicu igračkog kadra Hajduka od prošle jeseni, a među njima i one koji su do jučer figurirali kao glavni igrači poput Vejića ili Šerića, najviše je bilo otrovnih, ironičnih komentara koji su svedeni pod zajednički nazivnik - uz 7. poziciju u HNL-u igrači ne zaslužuju novac koji zarađuju u Hajduku.

I lako bismo se mogli složiti s tim da ova nesretna Hajdukova priča nema i drugu stranu medalje.

Danas kad Svaguša poziva igrače da se solidariziraju s klubom prazne blagajne olako se prelazi preko činjenice da je Hajduk preuzeo obvezu potpisujući višegodišnje ugovore s igračima. Obvezu koju će morati ispoštovati, prije ili poslije. Na sudu ili dogovorom.

Nitko od danas otpisanih igrača nije čelnicima Hajduka prislonio pištolj na čelo i zaprijetio - potpiši.

- Nije, ali nisam ih ja potpisao - kaže Svaguša.

On samo pokušava smanjiti troškove da Hajduk opet ne bi završio u stečaju. A jedini izlaz je rješavanje skupih igrača. I ima pravo. Ali isto tako nitko ne može ni osporiti pravo igračima da inzistiraju na svojim ugovorima. To je klasična pat-pozicija. Obje strane imaju svoje čvrste argumente. I svatko od njih ima pravo.

Ali u cijeloj ovoj priči kao da se zaboravlja odgovornost bivših uprava, klupskih čelnika koji su doveli do ovakve mučne situacije. U našem nogometu nitko nikada nije odgovarao za nepovoljne, štetne ugovore, promašaje i krive procjene iz prošlosti.

Problemi se samo prebacuju budućim upravama kao vruć krumpir. Kako u državi, tako i u Hajduku; dok je blagajna bila puna, živjeli su kao pijani milijunaši, a sad pozivaju na štednju.

Svaguša će možda uspjeti srezati troškove da bi Hajduk došao na pozitivnu nulu, ali ta tri milijuna eura koliko košta samo kvartet Vejić, Šerić, M. Buljat i Jertec vjerojatno će prepustiti nekoj budućoj upravi. I tako je najlakše...

Hajduku zanimljiv 18-godišnji Kenijac Wanyama



Hajdukovci još traže igrača koji bi mogao biti pojačanje za Rejinu momčad. Potragu su proširili i izvan granica HNL-a, konkretno u Belgiju, kamo su se zaputili Ivica Šurjak i Igor Tudor da bi upoznali 18-godišnjeg Kenijca Victora Wanyamu. Riječ je o 18-godišnjem veznjaku Germinala Beerschot, inače reprezentativcu Kenije. Preporuku je dao njegov suigrač Ivan Leko, a Šurjak i Tudor vidjet će Kenijca na djelu na nedjeljnoj utakmici protiv Cercle Bruggea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 19:50