IRSKA TRAGEDIJA

Irci traže ‘wild card’ za SP, Fifa će raspravljati o zahtjevu!

Irski nogometni savez ponovno se dopisuje s Fifom. Molba za naknadno primanje u krug onih koji će igrati na jugu Afrike izuzetno je simpatična, a još više nerealna
TV grab shows French forward Thierry Henry (L) eyes the ball next to Irish Paul Mc Shane during the World Cup 2010 qualifying football match France vs. Republic of Ireland on November 18, 2009 at the Stade de France in Saint-Denis, northern Paris. Superstar Thierry Henry was at the centre of a sensational cheating storm as France reached the World Cup finals along with Portugal, Greece and Slovenia. France, the 1998 champions and 2006 runners-up, drew 1-1 with Ireland at the Stade de France in the second leg of their play-off for a 2-1 aggregate win. But the extra-time triumph came in controversial circumstances when French skipper Henry appeared to control the ball with his hand before his angled pass allowed William Gallas to head in the crucial 103rd-minute goal. AFP PHOTO GRAB / TF1 /
 AFP

ZAGREB - Duhovi Stade de Francea i dalje opsjedaju Irsku. Mali, ponosni otočki narod ne miri se sa “sportskom nepravdom stoljeća” i srcedrapajućim ispadanjem u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Nakon što su na inicijativu o ponavljanju sporne utakmice protiv Francuske, koju je odlučio odbojkaško-rukometni potez Thierryja Henryja, dobili ekspresnu Fifinu odbijenicu, Irci su pokrenuli novu kampanju: nadaju se statusu 33. momčadi na Svjetskom prvenstvu.

Čelni čovjek Fife Sepp Blatter potvrdio je da su Irci pisali Međunarodnoj nogometnoj organizaciji izrazivši takvu, pomalo smiješnu želju.

- Dobili smo pismo Irskog nogometnog saveza u kojem oni ne traže nikakve sankcije za bilo kojeg igrača (Henryja, op. a.) ili suca ( Hanssona, op. a.), nego ponizno mole da budu 33. momčad na SP-u. O njihovoj će se inicijativi raspravljati na sastanku Izvršnog odbora u srijedu, ali ja ne želim prejudicirati bilo kakav zaključak koji bi mogao biti donesen - rekao je Blatter.

Nije objašnjeno kakav bi status imala Irska u slučaju pozitivnog odgovora na njihovu molbu, ali sumnjamo da bi status zamjene, sličan onome kakav imaju tenisači na završnom turniru sezone, imao ikakvog smisla. Jer, tko bi lud preskočio najveći sportski događaj na svijetu nakon OI-ja?!

Turnir s jednom momčadi “viška” teško bi mogao biti održan i šanse da svjetska nogometna vlada okrene prst gore za irsku inicijativu mjere se u promilima. Bio bi to presedan svih presedana i opasna iznimka od pravila na koju bi se pozivali svi oštećeni sportski kolektivi ovoga svijeta. Ždrijeb Svjetskog prvenstva na rasporedu je već u petak, a mogućnosti da u njemu vidimo Irsku gotovo da i ne postoje. Irci će ipak ostati oštećeni liliputanac kojeg je “ubila” ruka velikog francuskog prevaranta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:52