RIVALSTVO S BELGIJOM

Hrvatska uspješnija u dosadašnjim susretima

 Damir Gilbušić / Cropix

Poslije nekoliko kvalifikacijskih “ratova” Hrvatska i Belgija uspostavile su diplomatski odnos. Po prvi puta u povijesti hrvatskog, odnosno belgijskog nogometa, nacionalne momčadi dviju zemalja odigrat će prijateljsku utakmicu. Večeras (20.45 sati), na stadionu kralja Baudouina u Bruxellesu.

I prvi nogometni dvoboj Belgije i Hrvatske zbio se na istom mjestu, 2. rujna 2000. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. Bila je to prva utakmica hrvatske momčadi u novom ciklusu nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Euro. Ujedno i pretposljednja Ćiri Blaževiću tijekom sedmogodišnjeg izborničkog mandata. Završilo je 0:0. Uz više uzdaha hrvatskih navijača ( Šuker je pogodio vratnicu). Statističari su notirali kako je susret u Bruxellesu bio jubilarni stoti u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije.

“Revanš” je uslijedio za godinu dana, u Zagrebu. Znamenitim golom Alena Bokšića Hrvatska je pobijedila (1:0) i plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju (izborničku je funkciju obnašao Mirko Jozić). Na Daleki istok plasirali su se i Belgijanci (kroz dopunske kvalifikacije).

Ždrijeb za Euro 2004 našalio se s Hrvatima i Belgijancima. Ponovno su završili u istoj skupini. No, prvo mjesto pripalo je Bugarima. Hrvatska i Belgija vodile su rat za drugu poziciju. Presudna utakmica odigrana je u Maksimiru, 29. ožujka 2003. Belgijancima se dan uoči utakmice ozlijedio standardni vratar De Vlieger. Iz tog detalja proizašla je velebna hrvatska pobjeda (4:0). Od pet udaraca u okvir belgijskih vratiju četiri je lopte zaustavila – mreža. Jedan je gol (za 2:0) postigao i Dado Pršo koji je istoga dana debitirao za hrvatsku reprezentaciju.

U nastavku natjecanja Belgijanci su u Bruxellesu uzvratili Hrvatima (2:1), ali im to nije bilo dovoljno. Uz pobjedu nad Bugarskom (1:0) Hrvatska je izborila drugu poziciju temeljem bolje gol-razlike. U dopunskim kvalifikacijama momčad Otta Barića svladala je Sloveniju (1:1, 1:0) i plasirala se na završni turnir Eura u Portugalu.

Belgija, kao i Hrvatska, neće nastupiti na SP-u u Južnoj Africi te će večerašnjim susretom krenuti u projekt EURO 2012. U prošlim kvalifikacijama su zapeli u dosta teškoj skupini iz koje su direktan prolaz osigurali Španjolci, dok je reprezentacija BiH kasnije zaustavljena u baražu. Iz tog ciklusa koji je za Belgijance neslavno završio, posebno valja spomenuti dva poraza od Ćirine reprezentacije te neuspjeh na gostovanjima kod slabašne Armenije i Estonije. 'Crveni vragovi' zauzeli su četvrto mjesto sa samo deset bodova iz isto toliko susreta.

U kvalifikacijama za EURO 2012. Dick Advocaat će sa svojim izabranicima prolaz tražiti u skupini A zajedno s Njemačkom, Turskom, Austrijom, Kazahstanom i Azerbajdžanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 09:21