NAJBOLJI I NAJSKUPLJI

HRVATSKA JE NAJBOLJA, BiH SE TEK TREBA DOKAZATi Jutarnji otkriva tko ima najbolju reprezentaciju u regiji

Što se tiče usporedbi Hrvatske i Crne Gore, realno tek bi Jovetić iz Fiorentine te Mirko Vučinić mogli računati na određenu minutažu u kockastom dresu
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što su “ljiljani” Grke poslali kući i zasjeli na mjesto s kojeg se bolje vidi Copacabana, nogometna legenda Ivica Osim dodatno je podgrijao euforiju u Bosni i Hercegovini. Reprezentaciju je prozvao najboljom u bivšoj Jugoslaviji i time, naravno, direktno nagazio “vatrene”. Čim je to izgovorio, shvatio je da je malo pretjerao pa je dodao alibi rečenicu “da i ako nisu najbolji, onda najbolje igraju”. Svaka čast BiH na rezultatu, Osimu na iskustvu i znanju, ali realnost je ipak nešto drugačija.

Od Sušićevih izabranika njih četiri, pet mogli bi ući u širi kadar Hrvatske, a mjesto u prvih 11 imali bi tek Senad Lulić, lijevi bek Lazija, i Edin Džeko. Begović je neupitna vratarska klasa, ali po kvaliteti ništa bolji od Stipe Pletikose čija je prednost veliko iskustvo nastupa za reprezentaciju. Emir Spahić je lider s karizmom, ali čisto sumnjamo da bi bio prvi izbor pored Vedrana Ćorluke, koji je po ocjenama najbolji stoper ruske lige, ili Šimunića koji je u zenitu karijere dosegao vrhunsku formu...

Vezna linija BiH s Pjanićem, Misimovićem i Salihovićem jak je adut Safeta Sušića, ali nominalno najjači srednji red Hrvatske ( Rakitić, Kovačić, Modrić i Perišić) su ipak klasa više. Uporedbe Modrića i Pjanića su smiješne, a u istu kategoriju ulaze izjave onih koji su izjednačili Luku Modrića i Crnogorca Stevana Jovetića.

Prvi špica Bavaraca

U napadu BiH ima senzacionalnog Edina Džeku, ali po čemu je on bolji napadač od Marija Mandžukića? Uostalom, kada je Uli Hoenes nedavno počeo stvarati možda i najjači Bayern u povijesti, između Džeke i Mandže izabrao je Hrvata. Mandžukić se nametnuo kao prva špica Bayerna kojeg samo teorija može lišiti naslova prvaka Njemačke, a Bavarci su još debelo u igri za trofej Lige prvaka. Džeko? On je tek “jedan od” napadača Manchester Cityja koji je, uzgred rečeno, ispao iz Lige prvaka u skupini te se oprostio od utrke za naslov prvaka Engleske.

Osim po kvaliteti, Štimac u svojoj svlačionici ima iskustvo, ali i dužinu klupe. Dok je Sušiću alternativa Ivan Sesar koji se nije mogao nametnuti u Dinamovoj B-momčadi , ili Mensur Mujdža koji se nije previše istaknuo u redovima Zagreba, Štimac u svakom trenutku može posegnuti za provjerenim klasama poput Vide, Vukojevića, Kranjčara, Eduarda, Jelavića...

Što se tiče usporedbi Hrvatske i Crne Gore, realno tek bi Jovetić iz Fiorentine te Mirko Vučinić mogli računati na određenu minutažu u kockastom dresu. Ostali bi mogli biti tek vodonoše na trening-utakmicama hrvatske reprezentacije.

BOSNA I HERCEGOVINA

SASTAV: Begović (7), Mujdža (6), Spahić (7,5), Vranješ (6,5), Zahirović (6), Lulić (7,5), Pjanić (8), Misimović (7), Salihović (7), Ibišević (7,5), Džeko (9).

UKUPNA VRIJEDNOST: 81,05 milijuna eura

NAJSKUPLJI IGRAČ: Edin Džeko (27 milijuna eura)

BROJ BODOVA: 79

HRVATSKA

SASTAV: Pletikosa (7), Srna (7,5), Ćorluka (8), Šimunić (7), Strinić (6), Rakitić (7), Kovačić (7), Modrić (9), Perišić (7), Olić (7,5), Mandžukić (9)

UKUPNA VRIJEDNOST: 114 milijuna eura

NAJSKUPLJI IGRAČ: Luka Modrić (35 milijuna eura)

BROJ BODOVA: 82

CRNA GORA

SASTAV: M. Božović (6), Savić (6), Džudović (6), Baša (6), V. Božović (6), Vukčević (6,5), Zverotić (7), Novaković (6,5), Volkov (6), Jovetić (8,5), Vučinić (8).

UKUPNA VRIJEDNOST: 72,6 milijuna eura

NAJSKUPLJI IGRAČ: Stevan Jovetić (30 milijuna eura)

BROJ BODOVA: 72,5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:48