OLIĆ DVAPUT GUBIO

HRVATI U FINALIMA LP-A Hoće li Modrić biti osmi Hrvat koji će osvojiti najveći klupski trofej?

Posljednji u nizu bio je Mario Mandžukić koji je lani s Bayernom pokorio Stari kontinent

Naslove prvaka Europe osvajala su sedmorica Hrvata. Robert Prosinečki osvojio je Europu u dresu Crvene zvezde. Zvone Boban riješio je polufinale Lige prvaka protiv PSG-a i omogućio Milanu finale protiv Barcelone koju su ‘rossoneri’ dobili 4-0 u Ateni.

Alen Bokšić okitio se naslovom s Marseilleom 1993. godine, a izgubio finale s Juventusom četiri godine kasnije, dok je Davor Šuker bio dio velike generacije koja je vratila Real na vrh nakon tri desetljeća. Sadašnji predsjednik HNS-a igrao je finale Kupa Uefe s Arsenalom u kojem su ‘topnici’ poraženi od Galatasaraya.

Šimić ima dva naslova

Veliku sezonu u Liverpoolu imao je Igor Bišćan 2005. godine. Međutim, nije bio dio mitskog finala protiv Milana u Istanbulu. Dario Šimić dva puta je izborio finale s Milanom, ali niti jednom nije bio u zapisniku. Posljednji u nizu bio je Mario Mandžukić koji je lani s Bayernom pokorio Stari kontinent i postao sedmi Hrvat s naslovom.

Mandžukić je lani na Wembleyju postao 14. Hrvat koji je igrao finale najvećeg klupskog natjecanja na svijetu.

Prije njega su finale Lige prvaka igrali ili na klupi sjedili Ivan Buljan (HSV 1980.), Boris Živković i Marko Babić (Bayer Leverkusen 2002.), Igor Tudor (Juventus 2003.), Dado Pršo (Monaco 2004.) i Ivica Olić (Bayern 2010., 2012.). Sudionici završne utakmice bili su i Jurica Vranješ (Bayer Leverkusen 2002.) te Danijel Pranjić (Bayern 2010., 2012.).

A prvi Hrvat koji je osvojio Kup Uefe bio je Mladen Ramljak koji je 1974. u finalu branio boje Feyenoorda protiv Tottenhama (2-0). Devet godina kasnije je do kraja došao i Luka Peruzović s Anderlechtom. U finalu su u Bruxellesu minimalno svladali Benficu, dok je u uzvratu bili 1-1.

Autralski Hrvat Ned Zelić izgubio je Kup Uefe s Borussijom Dortmund protiv Juventusa (6-1) 1993., a godinu dana kasnije Inter iz Milana je u dvije utakmice bio bolji od Casino Salzburga kojeg je vodio Otto Barić, a za kojeg su nastupali Damir Mužek i Nikola Jurčević. Robert Jarni igrao je obje utakmice za Juventus u talijanskom finalu protiv Parme koja je bila bolja s 2-1.

Srna bolji od Vranješa

Ivica Olić osvojio je naslov s moskovskim CSKA-om u finalu protiv Sportinga 2005. godine dok je Ivica Križanac tri godine kasnije osvojio Ligu Uefe protiv Rangersa na stadionu u Manchesteru.

Kapetan reprezentacije Hrvatske Darijo Srna podigao je pokal u Istanbulu 2009. nakon što je Šahtjor u produžecima bio bolji od Werdera iz Bremena 2-1. Na klupi njemačke momčadi sjedio je Jurica Vranješ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:00