KASTRIRANA LIGA

HNL bez suparništva, zvijezda i navijača

'HNL-u trebaju obiteljski posjeti', česta je parola koja se mogla čuti od odgovornih osoba u našem nogometu. Derutni stadioni u našoj ligi tjeraju gledatelje na hokej i rukomet

ZAGREB - “HNL-u trebaju obiteljski posjeti”, česta je parola koja se mogla čuti od odgovornih osoba u našem nogometu.

Apsolutno, ali teško nam je zamisliti oca dvoje djece koji će se bez razmišljanja odlučiti na posjet derutnom stadionu poput Maksimira u večernjim satima. Sasvim sigurno se na tu avanturu neće usuditi kada pročita da djelatnice Dinama padaju u rupe koje se stvore u asfaltu. Naši stadioni daleko su ispod prihvatljive razine. Zamislite Dinamova navijača dok mu Anderlecht upravo utrpava i drugi gol, a on stoji na udaru žestokog jesenskog pljuska, pokisao do gole kože, nezaštićen krovom kojeg nema i kišobranom kojeg ne smije unijeti na stadion. Sigurno će već iduće subote umjesto u Maksimir otići na hokej ili neki drugi dvoranski sport.

Nema zvijezda, nema spektakla

Davno su Amerikanci shvatili da samo spektakl može privući mase na posjet sportskim događajima. Uostalom, Florentino Perez nedavno je iskrcao milijune da Madriđanima donese spektakl na Santiago Bernabeu. U HNL-u danas nema pravih zvijezda koje bi privukle ljude na stadione, kao što je to bio slučaj s kraja 90-ih kada su nogometaši poput Prosinečkog, Jurića i Viduke donijeli nogometnu renesansu u Zagreb. Dudu, Niko, Luka, Čarli, Rukavina, Kalinić, Gabrić... dovode gledatelje i zaradu nekom pametnome gazdi.

Nada da će ovo prvenstvo dobiti na zanimljivosti trajala je samo dva - tri kola. Hajduk je slabo krenuo u sezonu i dao Dinamu priliku da “ubije” konkurenciju, što Jurčićev sastav nije propustio iskoristiti. Na ruku im je išao i raspored utakmica. Trenutačno je Dinamu jedini motiv rušenje raznoraznih rekorda. Za razliku od Europe gdje su osuđeni na sporedne uloge, “modri” su za HNL ipak druga dimenzija.

Vole nogomet, ali samo na televiziji

“Frajer drži kokice u jednoj ruci, komada za čuču u drugoj i doma gleda televiziju”, slikovito se izrazio Zdravko Mamić na temu televizijskih prijenosa utakmica. S obzirom na to da emisija “Volim nogomet” besplatno širokom krugu ljudi nudi prijenose utakmica HNL-a, odnosno svih važnih detalja, sasvim je logično da to utječe na posjet stadionu. U ligama “Petice” se prijenosi utakmica plaćaju.

Termini ‘za zatvor’

Davno bi svi klubovi HNL-a završili u stečaju da su financijski ovisili o posjetima. Troškovi organizacije utakmice na Maksimiru, u večernjem terminu, stoje oko sto tisuća kuna najviše zbog paljenja reflektora. Ako na utakmicu s Rijekom, koja po svemu spada u vrh HNL-a, dođe dvije tisuće gledatelja, a prosječna karta je 30 kuna, lako se može izračunati da su “modri” u minusu nakon svake večernje utakmice. Osim što je termin 20.15 ili 20.30 ekonomski udar na klubove, svakako ne pogoduje ni dolasku na stadion roditelja s djecom mlađe dobi. Njima je u 22 sata vrijeme u krevetu, a ne na stadionu.

HNL daleko od prosjeka ‘petice’



Od čak 49 utakmica koliko se odigra po jednom prvenstvenom kolu u ligama “petice”, samo njih devet se igra poslije 20 sati.

Bundesliga i Premiership imaju samo jednu utakmicu u večernjem terminu. Serie A dva puta igra pod reflektorima, baš kao i Francuzi. U Primeri se igraju tri utakmice u večernjim satima, ali Španjolci ionako imaju ipak malo drugačiji stil života. Za usporedbu, Hrvatska pet od ukupno osam utakmica igra poslije 20 sati.

Termini utakmica

(poslije 20 sati)

Engleska

1 od 10

Većina utakmica igra se u 15 sati (po engleskom vremenu).

Italija

2 od 10

Termin je nedjeljom u 15 sati.

Njemačka

1 od 9

Bundesliga se igra subotom u 15.30 sati, dok su dvije utakmice na rasporedu nedjeljom u 17 sati.

Francuska

2 od 10

Većina utakmica igra se u subotu u 19 sati.

Španjolska

3 od 10

Primera je na rasporedu u nedjelju u 17 sati.

Hrvatska

5 od 8

Glavni termin za utakmice HNL-a je subota, 20.30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 01:30