UTAKMICA ŽIVOTA

HAJDUKOV JUNAK Kalinić: 'Najvažnije je skinuti dvije lopte na startu, poslije je sve lakše'

Hajduk je zahvaljujući sjajnom vrataru došao do rezultata koji je cijeli grad digao na noge
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Najava je bila kirurški precizna. Utakmica u Kijevu potvrdila je da su dva Kalinića zaista igrači prevage u dvoboju Dnjipra i Hajduka. Nikola je zabio Bijelima, a Lovre odlično čuvao vrata splitskog kluba. Ma što odlično, herojski, kako je to rekao trener domaćina Miron Markevič. I još je Markevič dodao:

- Ako ovako brani, vratar Hajduka zaslužuje mjesto u nacionalnoj reprezentaciji.

Kao da ga je Niko Kovač čuo ili je možda Markevič doznao što je hrvatski izbornik objavio samo nekoliko sati prije kijevskog dvoboja. Lovre Kalinić ponovno je u reprezentaciji, a u Kijevu je potvrdio da mu je mjesto među Vatrenima. Jer ono što je radio u glavnom gradu Ukrajine na razini je velikih vratara. Takav treba današnjem Hajduku. Baš kako smo na početku sezone najavili, Hajdukovoj momčadi rezultat će donijeti vratar koji radi barem mala čuda. Kalinić je u Kijevu potvrdio procjenu i Hajduk je došao do rezultata koji je cijeli grad digao na noge.

- Drago mi je da tako mislite, ali jasno je da vratar u mladoj momčadi igra važnu ulogu. Nije loš rezultat iz Kijeva, jer u drugoj utakmici imat ćemo jak vjetar u leđa. Uz sve iskustvo Dnjipra i respekt koji moramo gajiti prema našem protivniku, neće im biti lako kada izađu na Poljud, koji će gorjeti za pobjedu i naš prolaz - kazao nam je Lovre Kalinić nakon kijevskog, prvog poluvremena dvoboja Dnjipra i Hajduka.

Hajdukov heroj je 24-godišnjak, komad čovjeka od preko dva metra. Znamo reći i solinska hobotnica. S pravom, jer gipki i visoki Kalinić u Kijevu je hvatao lopte kao da ima stotinu ruku. Rekao nam je Strinić nakon utakmice “kod nas u svlačionici svi su utučeni jer nam je Kalinić obranio seriju zicera”.

- Još nisam svjestan kako se sve odvijalo. Dobro je bilo, to je sigurno. Normalno sam krenuo u utakmicu. Kao i u svaku drugu. Istina, bitno je kada obraniš dvije lopte u startu. Ipak, najdraža mi je bila obrana Zozulji deset minuta prije kraja. Niska, po podu u sami kut. Te se lopte najteže hvataju.

Dvije lopte nije uspio zaustaviti. Jednu je u mrežu pospremio Nikola Kalinić. Daljnji rođak iz Solina.

- Samo po prezimenu. Ali baš daljnji. Odličan igrač. Trebam li to opet naglasiti? S kojom lakoćom primi loptu, odmah puca. Oslobodi se čuvara, pobjegne. Klasa, što da vam kažem. Užitak ga je gledati, ali samo kad ne igraš protiv njega.

Je li Dnjipro i dalje favorit? I nakon minimalne pobjede u prvom susretu?

- Nema sumnje, oni su i dalje favoriti. Ali mi sada imamo veću šansu nego što smo imali u prvoj utakmici. Prošli smo jednu školu. Loše smo ušli u utakmicu, a tu se vidi neiskustvo. Kao da smo bili impresionirani važnošću dvoboja, snagom protivnika. Nije bilo pritiska atmosfere, jer stadion je bio gotovo prazan. Nije Dnjipro imao navijačku prevagu, međutim osjetio se pritisak utakmice. Tek smo u drugom dijelu sličili na pravu momčad. Stali smo bliže igračima, suzili prostor i pokazali da možemo igrati s njima. U drugom poluvremenu bili smo ravnopravni, ali vjerujem da smo naučili nešto od svega što se zbivalo prvi dio susreta. Ne smije se Dnjipru ostaviti veliki prostor.

Osjetio je Lovre kako je to kada Dnjipro ima loptu i prostor. Sijevali su udarci sa svih strana. Ali Hajdukov Kalinić bio je u velikom izdanju. Sam će kazati “ovo mi je jedna od tri najbolje u karijeri”. Koje su preostale dvije?

- Jedna je Šahtjor na Poljudu prije dva tjedna. Druga je Dinamo u Maksimiru. Onih 2:2 iz prosinca prošle godine.

Mogu li Hajduk i Lovre sačuvati čistu mrežu u drugoj utakmici? Prolaz s pobjedom bez primljenog pogotka?

- Sve je moguće, ali ja neću ništa obećati. Branit ću koliko znam i mogu.

Više i ne treba. Jer koliko zna i koliko može, potvrdio je u Kijevu. Lovre Kalinić, Hajdukov čuvar europske ideje. Čovjek koji je osigurao nadu za uzvrat. Kad bi se prošlo u skupinu, tek bi tada njegovo djelo došlo do punog izražaja. Pritom je bitno da je ostao na zemlji, jedino pametno i hladne glave može se do uspjeha s takvim rivalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:29