INFARKTNI ZAVRŠETAK PRED 20.000 LJUDI

FOTO: HAJDUK - DINAMO 1-1 Machado golčinom u zadnjoj sekundi spasio san o tituli bez poraza!

U doslovce posljednjim trenucima susreta Dinamo je izjednačio fantastičnim volejem Portugalca Machada koji je odsjeo u samom kutu nemoćnog Kalinića

Dinamo je utišao Poljud u sudačkoj nadoknadi. Baš kao i prije sedam mjeseci, Hajduk je prolio svoje mlijeko u posljednjim trenucima derbija... Tada su golom Henriqueza poraženi. Ovaj put im je Paul Machado oteo pobjedu.

Čak sedam mladića je zaigralo u derbiju Hajduka i Dinama. Jedan od njih, Andrija Balić, načeo je Dinamo u 74. minuti. Poljud je, spreman na feštu, na nogama čekao posljednji zvižduk.

Igrale su se posljednje sekunde derbija. Još ih je dvadesetak ostalo do isteka četvrte minute nadoknade kada se jedan ubačaj Danija Olma, onako više iz očaja, nego nešto smisleno, odbio od Vukovića i završio na voleju Paula Machada... Trenutak kasnije lopta je odsjela iza Kalinića. Dinamov san o sezoni bez poraza prošao je teško iskušenje.

Premalo publike

A taj remi je zapravo pravedan rezultat derbija koji je na Poljud privukao tek nešto više od 15 tisuća gledatelja. Premalo. Izostanak bodovne neizvjesnosti učinio je svoje i Splićani su zaobišli Poljud. Doduše, ne svi. Torcida je ispunila svoj sjever. Bilo je tu i BBB-a koji su, podijeljeni u dvije frakcije, zauzeli svoje mjesto u “kavezu”.

Uvodne minute obilježio je Nikola Vlašić. Posebno nadahnut, složio je nekoliko minijatura, ali bez posebnog učinka. Prva velika prilika djelo je Marka Pjace koji se sjurio u kazneni prostor Hajduka, ali vratar Kalinić je izašao kao pobjednik iz tog duela.

I to je bilo sve vrijedno spomena u prvom dijelu. Hajduk čvrst u ofenzivi, nešto tanji prema naprijed. Dinamo za nijansu konkretniji u gradnji igre, ali ništa više od pristojnog. Sve skupa, premalo...

Špaco Poklepović je napao lijevu stranu Dinama. Avdija Vršajević je radio pritisak jer su gosti tanki na toj strani zbog izostanka Pivarića i Muse. No, Taravel i Šimunović nisu se dali iznenaditi. S druge strane, Mamić nije dobio ono što je očekivao od Fiolića pa je u poluvremenu vratio Pjacu na krilo dok je priliku u vrhu napada dobio Hodžić.

Nastavak nudi nešto konkretniju sliku Hajduka. Bilo je tu nekoliko prilika koje su mirisale na gol, ali ulogu tragičara je preuzeo Junior Fernandes čiji je udarac sa šest, možda sedam metara otišao preko Kalinićeva gola.

A onda je na scenu stupio Andrija Balić. Taj “Hajdukov Pirlo”, kako mu tepaju u Splitu, našao se u pravom trenutku na pravome mjestu. Akciju je počeo Caktaš koji je prebacio stranu i pronašao Sušića. Povratnu loptu preskače Milevskij, a Balić je rutinski gura u gol. Sa svakom novom utakmicom taj dečko postavlja sve više kriterije. Peti gol u četiri posljednja nastupa sluti na dobru priču s Poljuda. Konačno.

Zoki i dalje bez poraza

Malo kasnije mu je Špaco Poklepović ponudio priliku za aplauz 15 tisuća navijača zamijenivši ga s Malokuom.

S druge strane, Zoran Mamić našao se u nezavidnoj situaciji. San o sezoni bez poraza se opasno bližio svome kraju. I to kod najvećeg “neprijatelja”. No, imao je Zoki nos i ubacio Olma. Imao je i sreće koja je i ovaj put bila saveznik Dinama.

Realno, Paula Machada nije bilo nigdje cijelu utakmicu, ali u toj 94. minuti našao se baš ondje gdje je trebao biti.

Špaco Poklepoveić nikada nije poražen od Dinama u HNL-u. Zoran Mamić ne zna za trenerski poraz od Hajduka. A san o sezoni bez poraza traje i dalje.

Sudac: Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek) 7;

pomoćnici: Petrović (Valpovo), Grgić (Osijek).

Strijelac: 1-0 Balić (74. as. Sušić), 1-1 Machado (94.)

Žuti kartoni: Vršajević, Mikanović, Milevskij, Sušić, Vlašić (Hajduk); Taravel, Fiolić, Ademi (Dinamo).

Igrač utakmice: Paul Machado

Stadion: Poljud. Geldatelja: 15000.

Hajduk (4-2-3-1): Kalinić 6 - Mikanović 6, Maloča 6, Milović 5,5, Jozinović 6 (od 66. Caktaš 6,5) -Vuković 5,5, Sušić 6 (od 88. Nižić -) - Vršajević 6, Vlašić 6,5, Balić 7 (od 83. Maloku -) - Milevskij 6,5

Dinamo (4-2-3-1): Eduardo 6 - Pinto 6, Sigali 6 (od 85. Olmo -), Šimunović 6, Taravel 6 (od 69. Matel) - Ademi 7, Machado 7,5 - Fiolić 5,5 (od 46. Hodžić 6), Ćorić 6, Fernandes 6 - Pjaca 6,5





Prijenos uživo!

Kraj utakmice!

90. +4 minuta - GOOOOOOOL!!! Kakva završnica na Poljudu! Sve je bilo spremno za slavlje domaćih i onda je u zadnjim sekundama utamice Machado prekrasnim volejem s 16 metera pogodio suprotne rašlje nemoćnog Kalinića! Ovo je sigurno najljepši gol prvenstva i jedan od najboljih u derbijima Hajduka i Dinama u povijesti. Mamićev san o sezoni bez poraza živi i dalje!

85. minuta - Kod Dinama ulazi Olmo, izlazi Sigali.

83. minuta - Velikim pljeskom s travnjaka je izašao Andrija Balić, ulazi Maloku.

78. minuta - Kakva šansa za Hajduk! Sjajno je Milevskij proigrao Caktaša koji s desne strane na 15 metera udaljenosti od gola nit puca nit centrira te lopta prolazi pored vratnice.

74. minuta - GOOOOL!!!! Andrija Balić je krasnim pogotkom doveo Hajduk u vodstvo! Caktaš je ubacio je s desne strane na lijevu do Sušića, koji vraća u sredinu za Milevskog - ovaj znalački preskače loptu na koju natrčava Balić i s 13 metara šalje loptu pored Eduarda u mrežu! Maldom Baliću ovo je već peti gol u zadnje četiri utakmice!

72. minuta - Žuti karton za Ademija.

68. minuta - Izlazi Taravel, ulazi Matel.

60. minuta - Odmah je uzvratio Hajduk! Milevskij je primirio loptu u kaznenom prostoru i poslao 'rolicu' za Vršajevića koji topovski puca pored vratnice!

59. minuta - Kakva šansa za Dinamo! Hajduk ima inicijativu u drugom dijelu, ali prva prava prilika bila je za Modre - Pjaca je opet krasno prošao i ubacio nisku loptu s lijeve strane gdje Fernandes na šest metara vara Milovića i zatim sanžno puca iznad grede!

58. minuta - Lijep prolaz i ubačaj Vršajevića nije urodio šansom za Hajduk.

53. minuta - Balić je ubacio prema sredini kaznenog prostora, ali obrambeni igrač Dinama izbija glavom loptu izvan opasnosti.

49. minuta - Milevskij zbog grubog starta dobiva žuti karton.

46. minuta - Hodžić je ušao umjesto Fiolića za Dinamo.

Poluvrijeme: Prvih 45 minuta potvrdilo je sve klišeje o tvrdim utakmicama kad se igra derbi. Osim jedne veće prilike Pjace koji je sam izašao pred Kalinića, nije se previše prijetilo vratima obiju momčadi. No, ako ćemo gledati pozitivno, treba pohvaliti mladiće s jedne i druge strane budući da su sva četvorica (Balić, Vlašić, Ćorić i Pjaca) pokazali nekoliko lijepih poteza.

45. minuta - Vrlo grubo se igra pred graj poluvremena, sad je Vršajević dobio žuti karton zbog prekršaja.

43. minuta - Vlašić je pobjegao Fioliću oko centra, a ovaj ga s leđa složio na travnjak - Vučemilović je igraču Dinama pokazao žuti bez razmišljanja.

36. minuta - Vrlo aktivni Pjaca ispremiješao je domaću obranu i dodao za Fernandesa koji umjesto da puca na gol gubi loptu.

32. minuta - Žuti karton za Taravela.

30. minuta - Najbolja prilika na utakmici! Ćorić je odličnom loptom pronašao Pjacu koji izlazi sam pred Kalinića. No, vratar Hajduka sigurno brani udarac!

25. minuta - Ademi se lijepim lažnjakom izborio za udarac s petnaest metara, ali je pucao slabo, daleko od gola.

19. minuta - Sušić je iz slobodnog udarca prebacio živi zid, ali i gredu tako da je lopta završila negdje ispod sjeverne tribine.

18. minuta - Pjaca je pucao ravno u Kalinića.

15. minuta - Opet je Vlašić nanizao nekoliko igrača Dinama, ali je izgubio loptu prije nego je uspio dodati.

10. minuta - Ubacivanje Balića iz kornera preletilo je Eduarda i sve igrače te opsano prozujalo pokraj suprotne stative u gol aut.

9. minuta - Fernandes je prošao po desnoj strani i pucao s dvadesetak metara, ali je Kalinić obranio.

5. minuta - Vlašić je prošao nekoliko igrača Dinama da bi ga na tridesetak metara od gola srušio Ademi. Na ubačaj iz slobodnog udarca skočio je Milović i glavom pucao pokraj stative.

2. minuta - Ubacivanje Balića iz slobodnog udarca došlo je tek do Dinamove obrane.

1. minuta - Na Poljudu se skupilo oko petnaest tisuća gledatelja.

Utakmica je počela!

Angelo Henriquez nije u sastavu Dinama zbog ozljede zadnje lože





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:30