BILIĆEVI PROBLEMI

Eduardo propušta Austriju, upitan J. Buljat - 'Šifo' na čekanju!

Eduardo zbog bolova u leđima propušta Austriju, nastup J. Buljata upitan, a Schildenfeld na čekanju
 Drago Sopta / Cropix

BAD TATZMANSDORF - Premda je nalaz magnetske rezonance čist, Eduardo Da Silva preskočit će utakmicu s Austrijom u Klagenfurtu. Najubojitiji Bilićev strijelac osjeća bolove u leđima zbog kojih će se normalnom režimu treninga vratiti tek u petak.

Pregled je pokazao da ni ozljeda natkoljeničnog mišića Jurice Buljata nije teža. Njegovi izgledi za nastup zasad su pola-pola, pa je pretpoziv u paketu s čestitkama za osvojeni austrijski Kup već otišao Sturmovu stoperu Gordonu Schildenfeldu.

Bilićev povratak u Bad Tatzmansdorf nakon dvije godine izbivanja austrijski su novinari doživjeli kao priliku za usporedni test dviju reprezentacija koje su se na Euru 2008. sudarile u skupini. Gdje je u međuvremenu otišla Hrvatska i kako se odonda razvijala Austrija?

- Umirovili smo nekolicinu starijih igrača predvođenih braćom Kovač i većina naših igrača danas tek treba ući u najbolje nogometne godine. Zadovoljni smo jer smo još uvijek u elitnom Fifinu Top 10 razredu, ali pretrpjeli smo težak udarac kada se nismo plasirali na SP u Južnoj Africi. U odnosu na utakmicu prije dvije godine, nedostaje nam puno standardnih igrača. Znam da je u međuvremenu Austrija promijenila izbornika. Constantini je odličan trener, ali vjerujem da se mentalitet i stil igre nisu bitnije mijenjali. Riječ je o momčadi s puno energije, koja igra izrazito timski. Naš je cilj isprobati nekolicinu novih igrača i, naravno, pobijediti - rekao je Bilić.

Hrvatski izbornik pogledao je snimke austrijskih utakmica s Danskom, Srbijom i Francuskom.

- Dance su nadtrčali i pobijedili, a sa Srbima i Francuzima odigrali ravnopravno. Nama će mediji prikvačiti ulogu favorita, no Austrija je suparnik za respekt - dodao je izbornik na čiji su trening stigli i kapetan Srna te Čale koji je kasnio zbog prvenstvenih obveza.

Ognjen Vukojević je u prošlom kvalifikacijskom ciklusu zacementirao mjesto defenzivnog veznog u idealnom sastavu. Siguran je da će obraniti poziciju, premda je dobio neočekivanu konkurenciju u Ivanu Rakitiću.

- Nas dvojica smo ipak potpuno različiti tipovi igrača. Moja je uloga bila i ostaje 80-posto obrambena. Preostalih 20 posto slobode mogu koristiti za izlete u napad i prekide pred suparničkim vratima. Svaka čast i Raketi i Pranjiću koji je povremeno u Bayernu igrao tu poziciju, ali ne namjeravam prepustiti svoje mjesto prvotimca. Uostalom, imam 26 godina i moje najbolje partije tek dolaze - izjavio je Vukojević.

Ogi će ovoga ljeta u pretkolo Lige prvaka gdje bi mogao naletjeti na Tottenham.

- U kijevskom Dinamu ne strahuju ni od koga posebno, premda bi bilo bolje izbjeći Luku, Čarlija i Niku. Kada bih mogao birati, odmah bih potpisao Werder.

Michel Platini je nedavno ponovno udario po prstima Ukrajince zbog šepave organizacije sljedećeg Eura. Može li se zaista dogoditi da Uefa kazni Ukrajince i cijelo natjecanje preseli u Poljsku?

- Mislim da su to političke igrice. Nema niti jednog razloga da Ukrajina ne ugosti europske reprezentacije. Stadioni su već sada čudesni, moj Dinamo će sljedeće ljeto igrati Ligu prvaka pred 70.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu, a arene u Donjecku, Harkovu, Lvovu i Dnipropetrovsku već su briljantne. Problem su više neuređeni aerodromi i loše ceste.

Svjedočili ste maksimirskoj proslavi naslova?

- Jesam, tužno je to što se događa. Baš smo komentirali Modrić, Dudu i ja kakve su bile naše proslave, pun stadion na kraju sezone, autobus do Trga. Žao mi je igrača, nisu to zaslužili. Dinamo se mora trgnuti i pojačati s četiri-pet zrelih, kvalitetnih igrača za Europu, neovisno o tome jesu li domaći ili stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:35